Nu har jag äntligen börjat julbaka!
Inte en dag för sent om ni frågar mig. Jag är så peppad inför julbaket i år ska ni veta! Kreativiteten flödar och mitt största problem just nu är hur jag ska hinna baka och laga allt?!
Tidigare när jag pluggade hade jag mer tid att lägga i köket men nu när jag jobbar heltid är det inte lika enkelt. Även jag blir trött och orkar inte stå i köket på kvällstid efter jobbet. Nää, då vill jag krypa ner i soffan.
Men eftersom min lista är så lång så kanske jag får prioritera fler timmar i köket nu i jul helt enkelt. Tur att jag älskar det ändå!

Jag är så glad över att få dela med mig av dagens recept. Jag skulle säga att årets första julrecept är ett starkt bidrag till min receptsamling. Jepp, jag är väldigt nöjd med resultatet!
Först ut för i år är dessa söta Mazarinerna toppade med pepparkakskola och smulade pepparkakor med smak av polka.
Visst låter det fantastiskt gott?! Jag kan meddela er att de var väldigt goda och för en gång skull kan jag också säga att det var fler än jag som tyckte det. När mor och far var här på besök förra helgen så bjöd jag på dessa. De fick tummen upp och godkännande av båda två. YESS.

Idén kom till mig när jag var ute på en promenad. Det är oftast så idéerna kommer till mig..När jag får traska ute i min egna värld och bara fundera.
Grundreceptet på mazarinerna är inget konstigt. Ni finner en mördeg (utan ägg) i botten och skalet är fylld med en mandelkräm. Precis så som det ska vara. Istället för glasyren har jag kokat samman en ljuvlig kola smaksatt med pepparkakskryddor. Hällt detta på toppen och därefter låtit det stelnat i kylskåpet.
Kolan var det som var svårast att få till. Jag ville inte att kolan skulle bli för hård och lät den därför sjuda tills den precis tjocknade, sedan drog jag bort kastrullen från plattan. Lät den svalna litegrann och hällde sedan kolan över mina nygräddade mazariner.
På toppen krossade jag över pepparkakor. Men inte vilka pepparkakor som helst utan en helt ny variant från Anna...deras Limited Edition Polka.
Jag som älskar polka och allt som har med mint att göra tyckte att det var en fräsch och så god touch till det hela. Men om man inte är lika förtjust i det som jag så finns det många fler olika smaker på pepparkakor att välja mellan. Kanske gillar ni dem helt vanliga allra bäst?
Ni väljer precis vilka ni vill. Men jag måste säga att Annas pepparkakor med polka får 10 av 10 om ni frågar mig. Så goda tyckte jag dem var!
Jag menar ser ni den ljuvliga kolan som rinner ner över fyllningen på mazarinerna? Ahh..detta är bara så gott hörrni!
Jag hoppas ni vågar prova mina nytänkande mazariner med pepparkakskola!
Dessa passar dessutom perfekt nu till 1:a advent tycker jag. Tänk att vi redan är där..som jag har längtat. Julen är så VÄLKOMMEN!
Mazariner med pepparkakskola
ca 16 stycken
Deg
100 g smör
0,5 dl socker
3 dl mjöl
Vatten
Nyp samman smör, socker och mjöl i en bunke. Tillsätt lite vatten i taget tills det bildats en deg. Tryck sedan ut degen i aluminiumformar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning
200 g riven mandelmassa
1 ägg
50 g smör, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver
Vispa samman alla ingredienserna med hjälp av en elvisp. När fyllningen blandats väl klickar du ut den i formarna. Fyll enbart till hälften. Ugnsbaka mazarinerna tills de är gyllene och fyllningen "stannat". I cirka 10-15 minuter. Håll koll på dem i ugnen.
Under tiden kokar du samman pepparkakskolan.
Pepparkakskola
0,5 dl ljus sirap
1 dl socker
2 dl grädde
50 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
Mät upp sirap, socker, grädde, smör och pepparkakskrydda i en kastrull. Låt det koka upp och se till att smöret smälter ner i blandningen. Sänk sedan värmen och låt det sjuda samman till en tjockare konsistens. I cirka 7-10 minuter.
Tänk på att kolan inte ska vara lika hård och uppnå samma höga temperatur eftersom vi vill få en mjuk kola att toppa våra mazariner med.
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR:
När mazarinerna kommit ut ur ugnen låter du dem svalna på bänken. Bred därefter ut pepparkakskolan ovanpå mazarinerna och strö gärna lite flingsalt över. Ställ in dem i kylskåpet och låt de stelna. Minst i 1 timme.
SERVERA SÅ HÄR:
När mazarinerna stelnat och de ska serveras krossar du pepparkakor och strör på toppen.
Dessa mazarinerna går även bra att frysa.
Jag hoppas ingen av er kan motstå det här?!
Men lägg av! Jag klarar inte av att läsa såna här recept.. Det rinner i munnen på mig! Asså det där måste vara så gott. Jag dör.