Lussebullar med vanilj- & mandelkräm

Det går inte att fira jul utan lussebullar! 
 
Jag älskar lussebullar i alla former men jag föredrar när jag gjort något annorlunda än de klassiska lussekatterna. De blir ofta för torra för mig. Jag som älskar saftiga och krämiga saker... 
 
Förra året gjorde jag TRE olika varianter på lussebullar. Hur hann jag med det undrar jag nu..men jag hade förvisso inte ett heltidsjobb som jag sysslade med då samtidigt. 
 
Här hittar ni recepten på förra årets kreationer: 
 
En av årets lussebullar är en luftig, saftig sak fylld med en vanilj- & mandelkräm. Jepp, ni läste helt RÄTT. Jag vet det låter helt otroligt gott och det är det också kan jag meddela er. 
 
Vanilj- & mandelkrämen är helt enkelt en hemkokt vaniljkräm (hur lätt som helst att göra) som jag spetsat med amaretto. Mandellikören sätter en så fin touch på det hela. Den var så jädrans god att jag tog det sista ur spritspåsen till mig själv. Alla bullarna var ändå redan fyllda och jag ville inte slänga bort en så god kräm..klokt av mig va? 
 
När ni har er lussebulldeg jäst och klar är det bara att forma till små runda bollar och lägga i bullformar. Pensla dem med uppvispat ägg och in i ugnen. Grädda tills de är gyllene och pensla dem sedan direkt med flytande smör och rulla dem i strösocker. 
 
Låt bullarna svalna litegrann och tryck sedan in spritspåsen i bullen och fyll med vanilj- & mandelkrämen. Klart! 
 
Se till att ni förvarar dem i påsar direkt när de svalnat så att de inte blir torra. De går utmärkt att frysa in vilket såklart är det bästa sättet att förvara bullarna så de inte blir torra! Så goda att ta fram och värma i mickron kan jag lova er...
 
Detta är faktiskt inte den första lussebullen som jag gör för i år. Jag testade en helt CRAZY variant som jag inte fotade tyvärr. Jag fyllde med en väldigt oväntad fyllning och gjorde saffranssnurror på ett helt nytt vis för mig. 
 
Jag bredde först ut ett lager av messmör, ett tjockt lager...Sedan strödde jag över muscovadosocker och fördela ut torkade tranbär. 
 
Rullade ihop till snurror, penslade bullarna och toppade med flagad mandel. När jag och Simon åt första bullen så vi i kör: "intressant"..
 
Det var med andra ord en helt ny variant men en väldigt god och annorlunda sådan. Har ni testat att fylla era bullar med något som är knasigt och annorlunda för er? 
 
Lussebullar med vanilj- & mandelkräm 
cirka 30 stycken 
 
Vanilj- & mandelkräm 
 
5 dl mjölk 
0,5 dl maizena 
2 äggulor (spara äggvitorna för att pensla bullarna med sedan)
1 dl socker 
1 msk vaniljpulver 
2,5 msk amaretto 
En nypa flingsalt 
 
Mät upp 5 dl mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Ta 4 msk av mjölken till en bunke. Vispa ner äggulor, socker, maizena och en nypa flingsalt till bunken. 
 
Koka upp mjölken och vaniljpulvret. Sänk värmen och vispa ner äggblandningen till mjölken. Ta bort från plattan när det börjar tjockna och häll då ner amaretton. Fortsätt att vispa i 2 minuter till. Ställ åt sidan för att svalna litegrann. 
 
Fyll sedan en spritspåse med krämen. 
 
Lussebullar 
 
1 g saffran 
2 msk rom 
2 dl socker 
50 g jäst 
175 g rumstempererat smör 
5 dl mjölk 
Lite salt 
12 dl mjöl + lite mer till utbakningen 
 
Lägg saffranen i en kastrull och häll 2 msk rom där över. Låt det stå och dra i cirka 30 minuter. 
 
Smula jästen i en bunke. Häll över sockret. 
 
När saffranen är redo häller du mjölken ner till kastrullen och hettar upp den till 37 grader. Häll sedan mjölken över jästen och sockret och rör ut jästen i vätskan med hjälp av en sked. 
 
Klicka ner smöret och ställ bunken i en hushållsmaskin. Starta på låg hastighet och tillsätt 12 dl mjöl. Öka hastigheten succesivt tills mjölet gått in i degen och ställ timern på 15 minuter. Låt hushållsmaskinen sköta jobbet medans du kokar vanilj- & mandelkräm. 
 
Efter 15 minuter stannar du hushållsmaskinen och lägger en handduk över bunken och låter degen jäsa i 60 minuter. 
 
BAKA UT SÅ HÄR: 
 
Förbered plåtar med bullformar. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och rulla bollar som du lägger i formarna. Lägg en handduk över och låt jäsa ytterligare 15-30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Pensla bullarna med de sparade äggvitorna och ugnsbaka dem tills de är gyllene. I cirka 10 minuter. 
 
Du behöver också: 
Flytande smör 
Strösocker 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
När bullarna fått vila någon minuter efter gräddningen penslar du toppen med flytande smör och doppar sedan dem i strösocker. Tryck därefter ner spritsen i bullen och fyll den med vanilj- & mandelkrämen. 
 
PS. Glöm inte hashtagga era bilder på instagram med aliciaskokbok om ni bakar dessa bullarna. Jag vill se vad ni gör i köket! 
0 kommentarer

Kategorier: Efterrätter, Jul;
Taggar: Amaretto, Inlagd saffran, Lussebullar, Mandelkräm, Sockerbullar, Vaniljkräm