En värmande fransk löksoppa var det här!
Löksoppa var det allra första jag fick laga på restaurangskolan om jag inte minns fel. Vi hade nämligen ägnat en lång stund till att lära oss hacka lök. När vi sedan stod där allesammans med högar av lök framför oss skulle vi ju också använda det till något.
Löksoppa fick det bli och inte kunde jag tro att just LÖK skulle vara en sådan fantastisk huvudingrediens. Men det var den.


Det är inte bara löken som gör den här soppan så väldans god utan även det röda vinet. Om ni använder ett riktigt gott rött vin så kan den här soppan inte bli fel. Det kan jag lova er!
Det är också viktigt att karamellisera löken ordentligt innan ni häller på vätskan. När man karamelliserar löken blir den mjuk och så där härligt söt. Ah, precis så som man vill ha den.
Jag tycker om att låta min soppa sjuda en stund på spisen. För ni vet att vinet ger ifrån sig som bäst smak efter att ha fått puttra en stund tillsammans med de andra ingredienserna. Smakerna blir mjukare och allt träder bara fram så fint tycker jag. Så om ni har tiden tycker jag att ni ska låta den sjuda i minst 30 minuter för bästa resultat.
Glöm inte heller att det är ni som sätter sista touchen på smakerna och ni får justera om ni vill ha mer sötma, sälta eller mer smak från timjanen.
Okej, jag får väl ändå erkänna att det är ju inte bara soppan som gör det här så jädrans gott. Ni ser det där gratinerade brödet med ost på?
Jepp..det är ju inte helt fel att servera till soppan om man säger så. Jag tycker det är viktigt att man väljer en god ost man tycker om. I mitt fall gärna en som smakar lite mer, dvs är längre lagrad. Då tycker jag att osttoasten blir som bäst.
När soppan är klar gratinerar ni helt enkelt brödskivor med riven ost på. När osten smält är det bara att ta ut bröden och servera direkt tillsammans med den rykande heta soppan. SÅ GOTT!
Jag fullkomligt älskar smaken från den söta löken tillsammans med det mustiga vinet och färska timjanen. Detta tillsammans med en ny gratinerat ostbröd är sannerligen inte alls fel.
Fransk löksoppa med gratinerad osttoast
4 portioner
Fransk löksoppa
50 g smör
4 stora gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk farinsocker
1 msk worcestershiresås
14 dl vatten + 4 köttbuljongtärningar
4 dl rött vin
2 lagerblad
1 dl hackad färsk timjan
Svartpeppar
Maizena eller mjöl till redning
Värm upp en stor gryta. Häll ner smöret och låt det smälta innan du tillsätter den skivade löken och farinsockret. Låt det sjuda tillsammans i cirka 10 minuter. När löken mjuknat och karamelliserats tillsätter du pressad vitlök och worcestershiresås. Låt det sjuda ytterligare några minuter.
Häll därefter på vatten, köttbuljongtärningar, vin, lagerblad och färsk timjan. Krydda med lite svartpeppar.
Låt det koka upp och sjud sedan i 20-30 minuter. Ju längre desto bättre.
Smaka av med mer farinsocker och färsk timjan om du tycker det behövs.
Red soppan med maizena eller mjöl för att få den konsistens du önskar.
Osttoast
8 skivor bröd
1-2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg brödskivorna på en bakplåtskläddplåt och strö över riven ost. Gratinera bröden tills osten smält. Garnera med färsk timjan.
Färsk timjan till servering
SERVERA SÅ HÄR:
Servera soppan tillsammans med de nygräddade ostmackorna.
Någon som kan tänka sig den här franska löksoppan redan ikväll?
Herregud så gott det ser ut! Dessutom verkar ju receptet inte alls vara krångligt, måste testa denna soppa snarast :)