Chokladkakor med minttryffel

Ingen jul utan kakor! 
 
Mina julkänslor svämmar över just nu och jag inte fatta att i morgon sätter jag mig på tåget för att åka hem och fira jul hos familjen. Nu väntas det julmys för hela slanten ska ni veta!
 
Då jag och Simon ska ut på en liten "turné" i Karlshamn under torsdagen, fredagen och lördagen känner jag att jag mentalt måste ladda för detta redan nu. Det är nära familj och släktingar vi ska besöka och vissa av dem har vi inte träffat på så länge. Jag tycker såklart att det ska bli roligt men jag längtar också efter att bara andas ut i soffan hemma hos mamma och pappa. Inga krav, bara avslappnat och skönt.
 
Ni längtar väl också efter lite ledighet? :) 
 
Vi måste prata om dessa helt underbart goda chokladkakorna med minttryffel hörrni. Choklad och mint gifter sig perfekt ihop. Men det är känt sen länge, eller hur? 
 
Jag gjorde mina kakor relativt små för att kunna ha dem på gottebordet på julafton. Jag tycker om när man har något där smaken sticker ut. Just minten ger en fräsch touch i munnen vilket jag oftast tycker är härligt efter julmaten. 
 
Hur ser det ut hos er? Brukar ni ha ett gottebord med olika sorters godis och kakor på? Eller gör ni en dessert och ställer fram? Ni kanske bara avslutar middagen med risgrynsgröten? Låt mig veta, det är så roligt att höra allas olika rutiner vid jul.  
 
Hur som helst så är dessa kakorna inte alls svåra att göra och kräver inga magiska fingrar för att lyckas med. När du mätt upp alla ingredienserna till kakdegen och fått ihop den formar du degen till små runda bollar och lägger på ett bakplåtspapper. 
 
Trycker ett hål i mitten så att det bildas en liten grop i kakan. Ugnsbakar dem bara i några minuter för att behålla den sega och saftiga känslan i kakan. Ni kan få trycka ner gropen igen då den kan ha gått ihop igen under gräddningen. 
 
Under tiden de svalnar litegrann gör du tryffeln på choklad och lite grädde. Chokladen är redan smaksatt med mint så du behöver inte mixtra med smakerna där. Fyller sedan groparna med ganachen och låter de stelna. Strö över lite krossade polkagrisar. KLART! 
 
Chokladkakor med minttryffel 
 
Chokladkakor
 
125 g smör, rumstempererat
2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
2 dl mjöl
0,5 dl kakao
En nypa salt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Vispa med hjälp av en elvisp samman smör och socker tills det ljusnat och blivit luftigt. Häll då ner ägg och vaniljpulver och vispa samman det. Sikta därefter ner mjöl, kakao och salt. Vispa med elvispen tills det precis gått samman och bildats en deg. Om degen känns torr kan du tillsätta lite vatten för att få den att enklare gå samman. 
 
Rulla cirka 1 msk deg till små bollar och lägg på bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt. Tryck ner en lätt fuktad tumme i mitten på bollen för att göra en liten grop. Ugnsbaka dem i 7-8 minuter. Om gropen har gått igen får du trycka ner tummen igen eller använda baksidan på en sked för att göra gropen synlig igen. 
 
Minttryffel 
 
100 g mörk choklad i mintsmak 
1 msk grädde 
1 tsk vaniljpulver 
 
Krossade polkagrisar till dekoration
 
Smält samman chokladen och grädden. Vänd sist ner vaniljpulvret. Fördela ut minttryffeln i groparna på kakorna. 
 
Låt de stelna. Strö över krossade polkagrisar för dekoration om så önskas. 
 
Ett bett av den här? JA TACK! 
#1 - - Anita:

Men ååh, gott :D

Svar: Tack Anita! :D
Alicia Hedlund

#2 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så gott

Svar: :D
Alicia Hedlund