Kokoskokt pärlcouscous med passionsfrukt & röda vinbär

Det var dags för att prova något nytt! 
 
När jag var i London så jag fick jag massor med inspiration till nya smaker och kombinationer. Jag förstår att det finns asbolut ingen gräns alls på vad du kan kombinera samman och utforska med. Även det som låter helt knasigt från början kan bli så bra i slutändan. Eller hur? 
 
Middagar vet jag att många av er vågar prova nytt och utforska. Men hur är det med frukosten? Det känns som att den frukosten man äter är standard i alla hem. Man ändrar liksom inte den eller förnyar sig. Kanske man har två stycken olika alternativ man växlar mellan. Men det är allt. Hur gör ni? Äter ni samma sak varje dag eller byter ni? 
 
Okej, okej. Min poäng här är att jag försöker själv byta mina standardalternativ mot något nytt. För jag insåg när jag var i London och nu i Köpenhamn att där serverar man en frukostmeny där man minst sagt kan ta ut svängarna. I vissa fall inte så mycket men i andra lite mer. Jag gillar det! 
 
För man kan faktiskt äta precis vad som helst till frukost. I Sverige äter de flesta smörgås, yoghurt/fil eller gröt på morgonen. Det är det absolut inget fel på alls. I många andra länder äter dem också mer "matiga" alternativ där både, ägg, korv och annat kan ingå. Eller sötare alternativ där de nästintill startar dagen med en efterrätt i form av bakverk och så vidare. Det är ju hur gott som helst. Men det blir en sällan frukost för mig, för att jag ska lyckas hålla den hälsosamma balansen. 
 
Efter jag hade ätit det veganska alternativet,  "coconut sago", på Friends of ours i London var jag tvungen att återskapa något liknande hemma. Sago är en form av stärkelse som ser ut som små pärlor som man vanligtvis kokar på vatten eller mjölk. På Friends of ours valde de att servera sagon liknande som de gör i Malaysia där de serverar den i kokosmjölk med en sirap gjord på palmsocker. 
 
Man kan säga att det liknade lite vår motsvarighet när vi kokar risgrynsgröt. Hoppas ni hänger med på vad jag menar. 
 
Vad kan likna dessa små söta pärlorna kokta i kokosmjölk då? Det var precis så mina tankar började ta fart när jag tillslut bestämde mig för att testa äta pärlcouscous till frukost. 
 
Vilket visade sig vara en lysande idé. Detta receptet är så enkelt och jag tycker det blir en rolig variation till våran gröt som vi vanligtvis serverar på morgonen. 
 
Pärlcouscousen kokas i vatten eller kokosmjölk. Jag föredrar kokosmjölk. Grynen kommer dra åt sig vätskan och det kan hända att man får fylla på under tiden det kokar om du tycker att grynen inte är tillräckligt mjuka. Men dessa små söta couscouspärlorna ska faktiskt ha en bit kärna kvar i mitten och vara mjuka utanpå. Det är godast har jag kommit fram till åtminstone! 
 
Låt couscousen svalna. Förslagsvis i kylskåpet över natten så att du har den redo på morgonen när det är dags för frukost. 
 
Samma dag du ska äta den kan du välja att göra två olika saker, antingen tillsätta mer kokosmjölk eller inte till grynen. Jag ville ha min krämig och simmandes i kokosmjölk så jag separerade grynen (de klibbar fast i varandra när de svalnat) och rörde ner kokosmjölk tills jag tyckte att konsistensen blev bra. Klart! 
 
Jag tycker personligen att det hade blivit för torrt om man inte valde att göra så men kanske några av er tycker att den är bra som den är redan då. Dessutom valde jag att servera den här kall för att det var en varm dag och jag inte var sugen på något varmt till frukost. Men annars kan man faktiskt hugga in i couscousen direkt utan att skämmas! 
 
Vad man toppar sin gröt med finns det ingen misstvivel om att ni vet bäst själva vad ni tycker om. Jag toppade min med söta persikoskivor (får liksom inte nog av all stenfrukt just nu), färska röda vinbär och passionsfrukt. Jag kokade inte samman en egen sirap då jag nöjde mig med att ringla över lite flytande honung på toppen. 
 
Det var allt och detta blev minst sagt en ny tvist på min frukost! Väl värd att prova tycker jag :) 
 
Kokoskokt pärlcouscous med passionsfrukt & röda vinbär 
2 mindre portioner 
 
2 dl pärlcouscous 
4,5 dl kokosmjölk + 1-2 dl (olika omgångar) 
1 msk flytande honung 
 
Topping: 
 
Röda vinbär (eller andra bär) 
1-2 stycken passionsfrukter 
1-2 stycken skivade persikor (eller annan frukt) 
Chiafrön, att strö ovanpå (valfritt)
 
Flytande honung, till servering 
 
Mät upp pärlcouscousen i en kastrull tillsammans med 4,5 dl kokosmjölk. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt det sjuda i 20-25 minuter eller tills couscousen mjuknat. Jag gillar att koka min couscous så att det finns ett litet tuggmotstånd. 
 
Om kokosmjölken absorberas för fort in i couscousen och den ej hinner bli klar kan du fylla på med lite mer kokosmjölk eller vatten efter hand. 
 
Låt couscousen svalna litegrann. Om du vill äta den kall som jag föredrar ställer du in den i kylskåpet för att låta svalna helt. Eller så fortsätter du till nästa steg. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Rör om i couscousen så att de särar sig från varandra i en bunke. Häll på 1-2 dl kokosmjölk (beroende på hur mycket du vill ha) och rör om så att allt blandar sig väl. Fördela ut couscousen i en eller två små skålar. 
 
Toppa med passionsfrukt, röda vinbär och skivad persika. Jag strödde även på lite chiafrön på toppen. Ringla över lite flytande honung. Klart!
 
PS. Glöm inte att dekorera era måltider med färska blommor som går att äta. Man startar dagen mycket gladare då! 
#1 - - Miss Baby Peaches:

Det ser så fräscht och gott ut!

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir :)
Alicia Hedlund

#2 - - Fani:

Men vilket mästerverk :) Både lät och såg jättegott och fint ut!

Svar: Åh tack Fani! Man äter med ögonen så jag tycker det är viktigt att lägga upp det fint :)
Alicia Hedlund

#3 - - Alexandra:

Åh Alicia.
Jag följer dig på instagram också, förutom med bloglovin. Du är så himla duktig på matlagning, men också en sådant beundransvärd kreatör och inspiratör!! TACK för alla skapelser som du bjuder på.

För mig är det inte bara goda matkombinationer, utan också bra råvaror och inte minst bilder och perspektiv som liknar tavlor.

Svar: Hej Alexandra! Det här är den absolut finaste kommentaren jag har fått sedan jag startade Alicias kokbok. Jag blir alldeles varm i hela kroppen. Tusen tack för dina fina ord. Detta stärker mig så mycket och jag blir så glad över att veta att det finns åtminstone en där ute som blir inspirerad av det jag skapar i mitt kök :). tack för att du tog dig tiden och skrev det här till mig. Nu gav du mig ett leende på läpparna som kommer finnas kvar länge! Kram!
Alicia Hedlund