Grillad färsk korv med picklad cheddarcoleslaw, rostad vitlöksaioli & friterad lök

Allt handlar om tillbehören hörrni! 
 
Jag chansade när jag var i affären och köpte en ny smak med rökt paprika och vitlök från Ica Selections färska korvar. Jag brukar köpa deras färska chorizo eller salciccia men kände att det var dags att prova något nytt. 
 
Brukar ni köpa färsk korv? Jag tycker det är stor skillnad än de vanliga korvarna där köttet redan är tillagat. De smakar mer och korvens köttinnehåll känns mjukare och ja, färskare. Ni förstår vad jag menar? Jag gillar dessutom att korven faktiskt smakar en del. Men där vet jag att vi alla är så olika och många gillar de klassiska kokkorvarna som Dennis- eller wienerkorv. Visst? 
 
Jag tycker också om när kötthalten på korven är minst 90%. Det är ju så det ska vara. Inte fullproppat med massa annat. Jepp, det är helt klart så att jag köper färsk korv när jag väl köper hem det. Det är faktiskt inte så ofta längre. Jag lagar sällan mat med korv men grillad korv på sommaren är nog ett av det bästa jag vet. 
 
Okej, okej. Jag får väl erkänna att jag brukar vara nöjd över att toppa korven med ketchup, senap och rostad lök. Men för att jag faktiskt skulle kunna dela med mig av ett recept på en KILLER grillkorv så var jag tvungen att ta och höja snäppet lite på tillbehören kände jag. 
 
Så jag lät fantasin flöda...
 
Visst är det så att jag fortfarande nöjer mig med ketchup, senap och rostad lök. Men om jag får välja så skulle jag vilja äta denna kombon av smaker på min grillade korv varenda gång. YESSS. 
 
Så här går det till mina vänner... 
 
...saftigt korvbröd 
...nygrillad färsk korv 
...rostad vitlöksaioli 
...picklad cheddarcoleslaw 
...friterad lök
...ärtskott (dekoration mest för att göra det hela lite finare för ögat) 
 
Hur jag i allsin dar kom på att blanda ner riven ost i min coleslaw vet jag inte. Men det blev så jädrans gott. Jag lät dessutom min blandning av röd- och grönkål "marineras" i risvinäger (annan vinäger fungerar också) för att istället kunna kombinera med en sås på korven. För annars skulle de bli för mycket kände jag om allt bara blev "kladdigt" liksom. 
 
Picklad coleslaw är helt enkelt bara kål som fått blandas med risvinäger, citronsaft, flingsalt och svartpeppar. Precis innan servering rörde jag ner riven cheddarost. Jag menar, det kan ju inte bli fel med ost på sådana här saker?? Så gott... 
 
När jag skulle välja en form av sås att toppa korven med tänkte jag direkt på majonnäs eller aioli. Det var liksom en mustig klick sås jag ville ha. Majonnäs kändes för tråkig och jag ville inte att aiolin skulle ta över för mycket av de andra smakerna på grund av sin starka vitlökssmak. 
 
Så jag rostade helt enkelt en hel vitlök tills den blev gyllene och mjuk i ugnen. Det som händer då är att vitlöken får en helt annan karaktär och bli mildare och sötare. Därför kan man ha en hel vitlök blandat med 1 dl majonnäs. Så bli inte rädda för det. Helst så tycker jag att man ska förbereda en sådan här sås dagen innan för att dagen efter när smakerna fått blanda sig ordentligt är detta en sås att DIE FOR. SANT! 
 
Kombinationen av den saftiga nygrillade korven tillsammans med min rostade vitlöksaioli och krispiga picklade cheddarcoleslaw var underbar. 
 
Åh, jag får inte glömma. Jag var väldigt ambitiös denna gången och friterade min egna lök och la på toppen. Bara för att få dit sältan och krispet ytterligare. Friterad lök är ju svårslaget. Gör din egna som jag eller köp rostad lök från affären. Du väljer. Bara du gör de andra tillbehören som jag! 
 
OKEJ? 
 
Grillad färsk korv med picklad cheddarcoleslaw, rostad vitlöksaioli & friterad lök
4-6 stycken korvar 
 
Rostad vitlöksaioli
 
1 hel vitlök 
1 dl majonnäs 
1 tsk dijonsenap 
Salt & peppar 
Citronsaft 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skär av toppen på vitlöken och ta bort det skalet som sitter löst. Lägg vitlöken på en bit aluminiumfolie och häll ungefär 1 tsk olja på toppen. Klä in löken i folien men låt en liten lucka vara öppen. 
 
Ugnsrosta den i 30-45 minuter eller tills vitlöken mjuknat och blivit gyllene. Ta ut och låt svalna lite innan du trycker ut löken från dens skal och mosa den med hjälp av en gaffel till en massa. 
 
Blanda den mosade vitlöken med majonnäs och dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 
 
Friterad lök 
 
1 stor gul lök 
2 dl mjölk 
2 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
Olja till fritering 
 
Skiva löken tunt. Lägg löken i en bunke med mjölk och låt stå i cirka 30 minuter. Förbered en kastrull med olja i. Skvätt lite vatten i kastrullen för att se om oljan är tillräckligt varm för att fritera. Om det fräser är det dags! 
 
Häll upp mjölet och saltet i en skål och doppa löken i mjölblandningen. Fritera sedan löken i oljan i cirka 2 minuter eller tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Fritera dem i omgångar. 
 
Picklad cheddarcoleslaw 
 
1 dl finriven rödkål 
1 dl finriven grönkål 
Citronsaft från 1/2 citron 
2 tsk risvinäger (det går bra med äppelcidervinäger också) 
Flingsalt och svartpeppar 
 
1-2 dl riven cheddarost (det går bra med vilken ost man vill)
 
Blanda samman rödkål, grönkål, citronsaft, risvinäger och en nypa flinsalt och svartpeppar. Precis innan servering rör ner 1-2 dl riven ost. Jag tycker väldigt mycket om ost och använde 2 dl. Men justera efter den mängden ni vill ha! 
 
Du behöver också: 
 
4 stycken färska korvar, jag använde korvar med smak av paprika, vitlök och chili 
4 stycken korvbröd 
Ärtskott eller krasse till garnering (valfritt) 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Grilla korvarna klara. Jag föredrar att även grilla korvbröden för att äta dem ljumna. 
 
Lägg en korv i ett bröd. Toppa med rostad vitlöksaioli, picklad cheddarcoleslaw och friterad lök. Avsluta med att dekorera med ärtskott eller krasse. 
 
Det är inte mycket som slår en grillad korv efter en hel dag ute i solen. Eller hur?