Påskbrownie i kruka med cream cheese frosting, riven vit choklad & chokladägg
Inget påskfirande utan choklad, visst?

Nej så är faktiskt fallet. Förutom att jag förknippar påsken med lax och ägg så förknippar jag den också med mängder av choklad. Visst gör man det? Jag är helt tokig i kinderägg och vill helst av allt ha det istället för ett påskägg fyllt med annat godis. Eller så skulle jag i och för sig kunna tänka mig en stor chokladhare...
Eller så nöjer jag mig med att fika på min helt otroligt goda brownie som är toppad med cream cheese frosting, riven vit choklad och chokladägg. Okejdå, jag nöjer mig absolut på det!

Vet ni vad jag tycker är härligast med påsken? Jag tycker att det känns som att fler kan njuta av den ledigheten än vid andra högtider. Julen innebär ofta väldigt mycket stress för många när det är så många olika saker som ska fixas och trixas med för att få julhelgen att bli fulländad.
Men vid påsk känns det mer som att folk bara låter ledigheten komma. Det blir inte förknippat med lika mycket stress och istället ser man högtiden som något härligt och man njuter av de extra dagarna man får vara ledig på.
Förutom det så älskar jag att med påsken så kommer även våren. Den är inte riktigt här än men den är på väg och jag är mer än REDO att ta emot den. Jag menar, tänk alla härliga vårrecept som jag ska göra?? Tänk att få byta den tjocka jackan mot en tunnare, att få slippa frysa och att få fler ljusa vakna timmar på dygnet. Fåglarna som kvittrar och framförallt det säkra vårtecknet i Göteborg. UTESERVERINGARNA är på väg upp! Jissus. Våren är bara så jädrans bra.
Om Göteborg inte väljer att visa sig på sin tråkiga sida vill säga och väljer att regna, regna, regna, regna...Men det får vi inte hoppas. Nej, jag känner på mig att det kommer bli en fin vår!

Jag har kört på ett säkert kort inför påskhelgens dessert. Jag har valt att baka en riktigt krämig brownie fast istället för att servera den i rutor så har jag bakat den i en kruka. Det kändes mer rätt nu inför påsk. Dekorationen är också helt baserad på att jag ville få det hela att se ut som ett litet fågelbo på toppen.
Det löste jag enkelt genom att spritsa ut en cream cheese frosting, riva vit choklad och sedan dekorera med chokladägg på toppen.
Varför morötterna kom dit vet jag inte. Jag fick för mig att färgklicken skulle göra desserten mer tilltalande. Så här i efterhand vet jag inte om man mer blir rädd för den istället. Jag menar, råa morötter nedstuckna i en brownie?! Hur tänkte jag där?


Jag erkänner dock att jag inte åt dem tillsammans med brownien. Nepp, de var endast där för dekoration, jag lovar...
Hur som helst så fungerade det alldeles utmärkt att baka av brownien i en kruka. Jag hade temperaturen på 175 grader och bakade min tills kanterna precis stannade. Sedan lät jag den svalna helt för att sedan vila i kylskåpet över natten. Då får man en kladdig brownie med en fantatiskt god konsistens. Bästa sättet att göra brownie på tycker jag! Om man inte föredrar att ha den lika kladdig som jag så bakar man bara den lite längre. Om du är osäker kan du bara prova med sticka för att se hur kladdig den är. För er som inte vill baka den i en kruka kan baka den i en ugnsform eller i muffinsformar. Det gör ni precis som ni vill såklart!

Cream cheese frostingen kommer till genom att man vispar samman cream cheese med florsocker och vanilj. Inga konstigheter och det söta bryter av så gott mot chokladen tycker jag.
Jag valde att riva vit choklad och lägga på toppen för att jag ville att det skulle se ut som ett fågelbo. Jag har absolut inga problem med att saker och ting smaker sött så för mig var detta bara en fröjd för smaklökarna. Men för er som tycker att det kan bli för mycket med just vit choklad kan byta till mörk choklad istället. Man kan också krossa kex och ha ovanpå eller varför inte strimla filodeg och ugnsbaka för att sedan bygga ett bo av?
AH, jag har alltid så många idéer men tiden till att göra alla finns inte just nu. Tur att påsken kommer igen till nästa år. Jag får spara mina idéer tills dess helt enkelt.
Men i år tycker jag att vi gör oss en smarrig brownie med en cream cheese frosting och det godaste fågelboet ni någonsin kommer äta, hehe. OKEJ?!

Påskbrownie i kruka med cream cheese frosting, riven vit choklad & chokladägg
Räcker till 4-6 portioner.
Brownie
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och den mörka chokladen i en kastrull. Blanda samman kakao, vaniljsocker och mjöl i en bunke. Häll i smörblandningen och rör om. Knäck därefter ner ett ägg i taget och blanda. Rör endast om tills det precis blandat sig. Desto mer du rör desto tjockare blir smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i en kruka som är ungefär 14 cm bred och 10 cm djup. Häll ner smeten och baka i cirka 25 minuter. Jag vill ha min brownie väldigt kladdig och lät därför kanterna hårdna men att det dallrade i mitten när jag tog ut den. Sedan låter jag den svalna helt innan jag ställer in den i kylskåpet för att sätta sig över natten. Då blir det bäst resultat tycker jag. Baka den längre om du önskar en annan konsistens.
Du kan också fördela ut browniesmeten i mindre formar om du önskar det. Tänk bara på att baktiden i ugnen då blir kortare.
Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
Vispa samman alla ingredienserna med hjälp av en elvisp.
Du behöver också:
100 g grovt riven vit choklad
Chokladägg
MONTERA DIN PÅSKBROWNIE OCH SERVERA SÅ HÄR:
Låt brownien vila i kylskåpet minst 1 timme innan servering. Helst över natten för bästa resultat. Precis innan servering, fyll en spritspåse med frosting och spritsa ut den ovanpå kakan. Strö över den rivna chokladen och toppa med några chokladägg.
Servera kakan som den är eller tillsammans med en skopa vaniljglass.

Jag bara älskar choklad... ÅH en kladdig brownie måste verkligen vara det bästa någonsin tycker jag!