Grekisk yoghurt med rostat bovetecrunch & blodapelsinchiasylt

Jag får inte nog av alla härliga frukoststunder...
 
Frukost är absolut det bästa jag vet. Jag längtar till frukosten redan vid läggdags kvällen innan. Jag vet, jag vet, jag är crazy. Eller känner ni igen er? 
 
Hur som helst så får ni stå ut med att det kommer dyka upp fler och fler recept med fokus på frukost/brunch. Jag började redan med en galette fylld med ost, prosciutto, ägg och pesto i måndags och idag bjuder jag på en yoghurtskål med den godaste toppingen. Två helt olika sätt att starta dagen på men jag älskar de båda. 
 
Hur äter ni helst er frukost/brunch? Gillar ni varma eller kalla saker? Mackor eller yoghurt? Eller kanske rent av mer matiga saker? Jag kan verkligen tänka mig allt. 
 
Innan jag går in mer på den här fantastiska frukostskålen med grekisk yoghurt toppad med bovetecrunch och blodapelsinchiasylt måste jag avslöja den lyckliga vinnaren av påsktävlingen jag höll i här på bloggen! 
 
För det första. Jag är så exalterad över att jag fick chansen att hålla i en tävling här. Jag har aldrig fått frågan förut och jag tycker det är så roligt att jag kan erbjuda en av mina läsare ett härligt paket fylld med godsaker. Jag ÄLSKAR att ge bort presenter så det här gör mig bara så glad! 
 
Ni alla som var med och tävlade hade koll på vad Gula pippin stod för och det gör mig såklart väldigt stolt! Heja svensk kyckling! 
 
Men bara en av er kunde vinna och jag var så rättvis jag bara kunde och la era namn i en burk och drog ett namn helt enkelt. Den lyckliga vinnaren blev Natta!
 
GRATTIS! 
 
Men åter tillbaka till mitt frukosttips. Jag jobbar som dietist och en av de absolut största utmaningarna är att hänga med på allt nytt som tillkommer i livsmedelsväg. Det är så mycket nytt som kommer hela tiden. Det gäller att vara med i svängarna så att man inte missar några nyheter. 
 
Men jag måste erkänna en sak. När jag kommer till hyllan med flingor/müsli så blir jag så besviken. Det finns så mycket skit rent ut sagt. Hur kan vi förknippa frukost med flingor som liknar godis vid jämförelse i innehåll?! Hur gott det än är med godsaker så är jag tjejen som förespråkar balans och att allt har sin begränsning. Vi kan inte äta så mycket socker varje dag. Det går bara inte. Våra kroppar är inte gjorda för det. 
 
Jag vet att det också finns många bra alternativ. Jag tycker det är så skönt när jag hittar nyckelhålsmärkningen på paketen och kan läsa att den här produkten faktiskt inte mestadels innehåller socker. 
 
Men som ni vet så älskar jag att göra goda saker på egen hand. Ibland är det lika bra så att man vet exakt vad det är man stoppar i sig. Idag delar jag med mig av en helt ny variant på granola för min del. Jag har gjort ett crunch på bovete och havregryn. YEAY! 
 
Bovetet har en annorlunda smak men jag gillar det. Det är egentligen en ört och är därför helt glutenfritt. Det innehåller bra med vitaminer och mineraler. Man kan använda helt bovete på flera sätt. Man kan koka gröt på det, använda det som tillbehör till maten eller som jag valde att göra, en variant på granola.
 
Helt bovete ska man låta ligga i kallt vatten i några timmar för att det innehåller fagopyrin som kan irritera ögats slemhinnor. Men om man lägger dem i kallt vatten så dras det ämnet ur. Skölj dem noga innan användning bara! 
 
Sedan blandar du bovetet med havregryn, lite kokosolja och lite flytande honung. Jag gillar att bryta av med lite sälta och tillsatte också en nypa flingsalt också. Men det gör ni precis som ni vill. Vill ni ha den helt sockerfri kan ni utesluta honungen också. Jag använde bara ytterst lite men tyckte att det förhöjde smaken och hjälpte till att ge den ett crunch som jag var ute efter. 
 
In med blandningen i ugnen i cirka 15-25 minuter och sedan är det klart! Hur enkelt är det inte att göra?? Så enkelt verkligen och jag älskar't. Jag valde att inte tillsätta några nötter, torkad frukt och så vidare den här gången eftersom jag gjorde en chiasylt som tillbehör. Men var inte rädda för att använda detta som bas och sedan lägga till det ni tycker om. 
 
Jag och chiafröna börjar komma bra överens som jag sagt tidigare. Ni kommer få se dem mer och mer här och jag älskar hur de binder vätska och ger mig otroligt bra konsistenser på puddingar, sylter och andra röror. Plus i kanten är deras fantastiska innehåll på omega 3. HEJA! 
 
Eftersom man finner blodapelsiner i affären just nu och de ekologiska varianterna jag har smakat på är fantastiska så var jag tvungen att göra en chiasylt på dem. Jag blandade en blodapelsin och en vanlig apelsin med chiafrön och lite honung. Det är allt hörrni. Låt det stå och dra minst en timme men gärna över natten för bästa resultat. Sedan har ni en grym sylt med hur mycket näring som helst. OH YES! 
 
Så här går det alltså till. Ni skopar upp valfri favorit yoghurt i en skål, jag valde grekisk yoghurt (älskar tjock yoghurt). Toppar sedan med chiasylten + skivad blodapelsin och färska bär om ni har det tillgängligt. Åh, åh, sedan avslutar ni med att toppa med bovetecrunchet. Jissus! Bästa frukostupplevelsen har ni här, åtminstone om ni frågar mig. 
 
Grekisk yoghurt med rostat bovetecrunch & blodapelsinchiasylt 
 
Rostat bovetecrunch 
 
Börja med att lägga det hela bovetet i blöt i minst 8 timmar innan tillagning. Häll därefter av vattnet och skölj bovetet ordentligt under kallt vatten. Sen är det redo att användas. 
 
3 dl helt bovete 
3 dl havregryn 
1,5 tsk kokosolja 
1,5 tsk flytande honung 
En nypa flingsalt 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda alla ingredienser i en bunke och srö sedan ut blandningen på en bakplåtsklädd plåt. 
Ugnsbaka i 15-25 minuter eller tills blandningen är gyllene. Ta ut och låt svalna. Förvara sedan i en burk i skafferiet. 
 
Blodapelsinchiasylt 
 
1 blodapelsin 
1 apelsin 
1 msk flytande honung 
2 msk chiafrön 
 
Hacka upp apelsinerna och lägg dem i en bunke. Se till att all saft från apelsinerna kommer med. Tillsätt honung och chiafrön. Rör om väl så att chiafröna blandas ut ordentligt. Sätt plastfolie på bunken och in med den i kylskåpet i minst en timme så att fröna hinner dra åt sig vätskan.
 
Förbered gärna sylten dagen innan så att den kan stå över natten. Rör om i sylten ordentligt innan servering så att det inte är klumpar från chiafröna kvar. Sylten klarar sig i kylskåpet i minst 3 dagar om du förvarar den i en försluten burk. 
 
Du behöver också: 
Grekisk yoghurt 
Färska bär 
Flytande honung 
 
SERVERA DIN FRUKOSTSKÅL SÅ HÄR: 
 
Mät upp grekisk yoghurt i skålar. Toppa med chiasylt och bovetecrunch. Ringla över lite honung och servera med färska bär. 
 
Brukar ni göra er egna granola/müsli? Jag tycker det är VÄRLDS! 
#1 - - a n n i k a:

Gott!

#2 - - Jennah:

Hej Alicia! Hittade hit till din blogg och kände igen dig så jag tänkte att jag måste ju lämna en kommentar! (: så roligt att läsa din fina blogg, jag får ta o prova recepten nån dag också! Jag älskar att baka, men är ofta ganska hopplös i köket, haha (: minns när jag skulle laga mat ganska nyligen då jag startade fel platta och grillade diverse prylar som inte borde ha legat där... Nåja, man måste väl börja nånstans, eller? Älskar mat dock (mer att äta den än att tillaga den, hehe), alla tider och i alla former! Varm brunch, kall brunch, you name it!

Ha det gott!
Kram Jenny-Ann Christensen (tidigare Nilsson)

Ps. Håller helt med om flingorna förresten. Godis i all ära, men det är lite sorgligt hur man godis-fierar precis allt på hyllorna. Om man blir vad man äter så består väl en viss del av världen av vandrande sockerbitar om några år.

Svar: Hej Jennah! Vad roligt att du lämnade en kommentar för det gjorde mig verkligen super glad! Ja, hoppas du hittar något som du kan tänka dig att testa :) Hehe, men övning ger färdighet säger man ju. Men jag vet ju att du är en riktig höjdare på att rita och det kan jag säga dig att det är inte jag, hehe ;). Ha det så bra och jag hoppas du kommer titta in här då och då :) Kramar, Alicia
Alicia Hedlund