Lyckan i kroppen när påskledigheten ger en ledigt på veckans jobbigaste dag!

Okejdå, varje måndag är kanske inte lika jobbig men många av mina måndagar är kämpiga. Ni vet känslan när helgen tog slut alldeles för fort och man inte alls är redo för tidiga mornar och långa dagar. Men den här påskhelgen gav oss en ledig måndag. Jag hoppas att många av er fått njuta av en långhelg. Jag jobbade dock igår och tycker därför att den här måndagsledigheten kom mer än lägligt. Så skönt!
Har ni njutit av påskhelgen med familj eller vänner? I lördags fick jag fira påsk med min extra familj (hej c-lin och jompa) och jag kunde inte firat påsken på bättre sätt än med mina bästa vänner, god mat och många härliga skratt.
Men vet ni vad jag tycker är det bästa med en ledig måndag? Det är att man kan lyxa med helgfrukost på en vardag. Man har TID att faktiskt njuta av en god frukost eller brunch som man vanligtvis annars bara gör på helgen eller när man är ledig. Jag hinner aldrig njuta av en särskilt härlig frukost innan jobbet annars. Det blir alldeles för tidigt och för stressigt. Känner ni igen er?
Så idag när jag vet att de flesta av er är lediga bjuder jag på ett riktigt gott brunch recept. En frasig galette som görs på bovetemjöl, vatten och ägg. Den fylls med ost, prosciutto och stekt ägg. Toppas med pesto och nymald svartpeppar.
Jag brukar hålla mig till att göra crêpes på vetemjöl men var sugen på att göra mig en riktigt frasig galette på bovete. Jag älskar smaken som kommer från bovetet. Lite annorlunda och man känner att det faktiskt smakar något.
Galettesmeten är både glutenfri och mjölkfri. Vilken grej va? Så har du gäster eller själv inte tål gluten eller mjölk så är galettsmeten ett väldigt bra grundrecept till lyckade pannkakor!
Förresten, idag är sista dagen ni kan TÄVLA och vinna ett paket från Svensk Fågel och Gula pippin. Gå in
HÄR och läs mer. På onsdag får ni veta vem den lyckliga vinnaren är!
Men först --> Börja er lediga dag med en lyxig brunch. Bara NJUT nu hörrni!
Bovetegalette med prosciutto, pesto & stekt ägg
Bovetegalette
8 stycken
2,5 dl bovetemjöl
3,5 dl vatten
1 ägg
0,5 tsk salt
Smör, att steka i
Blanda mjöl och vatten i en bunke. Vispa in ägg och salt. Låt smeten stå i cirka 10 minuter.
Stek sedan galetterna så tunna du kan. Smeten räcker till ungefär 8 stycken.
Fyllning
räcker till 4 stycken
8 skivor prosciutto
2 dl riven ost
4 ägg
Pesto
Salt & peppar
MONTERA OCH TILLAGA DIN GALETTE SÅ HÄR:
Lägg den färdigstekta galetten i stekpannan, toppa med 2 skivor prosciutto och ungefär 0,5 dl riven ost. Gör en liten grop i osten och knäck ner ett ägg. Vik in kanterna på galetten och stek den på svag värme tills osten smält och ägget stannat. *
Stek i omgångar och servera direkt. Glöm inte toppa med pesto och krydda med salt och peppar!
* Om du vill att det ska gå snabbare kan du sätta ugnen på 200 grader och föra in dina galetter där och grädda dem tills de är klara.
Hur kan man inte ÄLSKA ägg när man ser detta?! Så GOTT verkligen..
Vad gott!