Citronrostad lax med sparris, vispad feta- och morotspesto & basilikachimichurri
Jag lovade er en påskmeny i sann Alicia anda!

Jag håller såklart vad jag lovar och idag delar jag med mig av ett recept som jag sannerligen förknippar med påsken och som definitivt kan stå på mitt bord till helgen.
Lax, lax, lax. Vem förknippar inte påskfirandet med en härlig laxrätt?! Det gör åtminstone jag. Speciellt ugnsbakad lax under ett smakrikt täcke av kryddor, citron och honung. MUMS!


Jag berättade för er att jag börjat på ett nytt jobb. Jag har fått ett vikariat som dietist på Angereds Närsjukhus här i Göteborg och är nu inne på min andra arbetsvecka. Hur ska jag sammanfatta min första vecka? Jag kan inte säga annat än att det var hur roligt som helst och jag är så taggad och glad för den här tjänsten. Men hörrni. Den här tjejen var SÅ trött i helgen. Min kropp fick ta sig en liten mini semester och jag fick helt enkelt acceptera att den var TRÖTT och bara behövde vila. Många av mina planer för helgen fick strykas och så här i efterhand känns det skönt. Jag är så redo för att ta mig an en ny vecka och dessutom en härlig påskvecka! YEEY!
Jag har som jag tidigare berättade i det HÄR inlägget också arbetat extra i en popup-butik i Nordstan och sålt fudge. Hur roligt som helst men när man börjar kombinera flera jobb samtidigt kan det ibland bli lite mer för kropp och knopp än vad man trodde från början. Nu kommer dock det lugna ner sig lite och snart stänger Mrs Curlies ner försäljningen av fudge i popup-butiken för den här gången. Veckorna i butiken har gått så snabbt och om ni är sugna på att köpa riktigt god fudge så får ni passa på nu att besöka dem. Jag älskar deras fudge och får inte nog av den! Om inte annat kanske ni vill göra min chocolate chip cookie skillet pie med mrs curlie´s fudge?
Jag kan också berätta att fredagens smarriga våffelrecept (våffeldagen ju!) innehåller en hel del godsaker från mrs curlies...Men mer om det på fredag!

Till dagens tips på påskmiddag! Den här rätten är enkel men jag har ändå noggrant valt mina tillbehör till den ugnsbakade laxen samt potatisen med omsorg. Jag ville att måltiden skulle kännas enkel, smakfull och lyxig på samma gång. Det är ju trots allt en påskmiddag vi pratar om.
Vi börjar med laxen. Laxfiléerna marineras i en av de godaste marinaderna jag lyckats få till. Färsk basilika, honung, citronzest, torkad timjan, oregano, paprika och vitlök blandas samman med en liten skvätt olja. Detta masseras in i laxen och ger en fantastiskt god smak. Som ni vet, Simon gillar INTE lax men han gillade DEN HÄR laxen. Hur nöjd blir inte jag då?! Jo, super nöjd såklart!
Jag valde att köpa blå potatis och vanlig potatis. Jag tyckte det kändes roligare att blanda den vanliga potatisen med en färgklick och det kändes bara så rätt nu till påsken. Jag hittade mina på Ica och det var mycket goda.
Laxen, potatisen och sparrisen ugnsrostas och det krävs minimalt arbete från er sida. Miraklet händer av sig självt i ugnen och under tiden kommer ni göra tillbehören som sätter pricken över i:et på hela middagen. Precis så som det ska vara!

Till den ugnsbakade laxen, potatisen och sparrisen kommer ni servera en vispad fetakräm toppad med morotspesto. Jag vet, jag vet. Detta kanske låter knasigt men jag försökte som sagt tänka på påsken så mycket jag kunde när jag skulle kombinera samman måltiden. Morot kom till mig så en pesto på morot tänkte jag inte kunde bli fel. Det blev det inte heller.
Ni gör morotspeston genom att fräsa morot tillsammans med vitlök, timjan och gurkmeja. Detta mixas sedan samman med vitvinsvinäger, salt och peppar. Klart! Den vispade fetan är ännu enklare och där väljer ni fördelaktigt en riktigt krämig fetaost och sedan vispar ni med hjälp av elvisp den slät tillsammans med en liten skvätt vitt vin och mjölk.
Kombinationen av den söta morotspeston till den vispade fetan var VÄRLDS. Så gott verkligen.

Jag var inte riktigt nöjd där med tillbehören och kände att jag ville ha något till som bröt av. Jag gjorde det enkelt för mig och mixade samman en basilikachimichurri. Jag har med andra ord i en mixer blandat färsk basilika, persilja, vitvinsvinäger, vitlök och olja. Sedan har jag mixat detta slätt och ringlade chimichurrin över både laxen, potatisen, sparrisen och den vispade fetakrämen med morotspeston.
Basilikachimichurrin är inget måste men den tillför sannerligen något. Jag har dessutom ivrigt använt resterna på mina sallader och som dressing var den inte att leka med. Jag älskar den verkligen! Men som sagt, det är inget måste men den är ändå ganska nödvändig. Tycker ju jag då...
Hur som helst så är den här middagen enkel men fortfarande genomtänkt och har verkligen något extra. Smakerna sitter där de ska och måltiden kräver ingen stjärnkock för att lyckas med. Jag hoppas nämligen att mina recept ska kunna nå många och flera olika ambitioner i köket.
Ni som älskar lax och vill ha ett säkert kort inför påskhelgen borde verkligen överväga att göra den här måltiden. Jag tror och hoppas ni kommer gilla den lika mycket som jag!

Citronrostad lax med sparris, vispad feta- och morotspesto & basilikachimichurri
4 portioner
Vispad feta- och morotspesto
Morotspesto
150 g morötter, skivade
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad timjan (torkad går också bra)
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Värm upp en stekpanna med olja i. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och tillsätt därefter de skivade morötterna, timjan, gurkmeja, salt och peppar. Låt detta fräsa samman tills morötterna mjuknat, i cirka 15-20 minuter.
Pressa ner 1 vitlöksklyfta i en mixer tillsammans med 0,5 tsk vitvinsvinäger. Ta sedan bort morötterna från värmen och låt de svalna litegrann innan du häller upp dem i mixern och mixar det slätt.
Vispad feta
2 msk mjölk
0,5 msk vitt vin
Mät upp alla ingredienserna i en bunke och vispa samman tills fetaosten blivit krämig och helt slätt. Ställ in i kylskåpet så länge.
När morotspeston svalnat lägger du upp den vispade fetan på ett fat och toppar med morotspeston.
Basilikachimichurri
0,75 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
2 dl färsk basilika
1 dl färsk persilja
1 vitlöksklyfta
Salt
Mät upp alla ingredienser i en mixer och mixa det slätt. Häll upp i en burk och förvara i kylskåpet till servering.
Citronrostad lax + sparris & potatis
500 g små potatisar, halverade
2 msk olja
Salt & peppar
4 laxfiléer
2 msk olja
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1/4 tsk cayenne
1 dl färsk basilika, hackad
2 citroner, skivade + deras zest
En bunt sparris
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg potatisen där på. Massera in 2 msk olja, salt och peppar i potatisen. Ställ in plåten i ugnen och sätt timern på 20 minuter. Gör under tiden ordning laxfiléerna.
Blanda samman 2 msk olja, flytande honung, pressad vitlök, timjan, oregano, paprikapulver, cayenne, basilika och citronzest i en bunke. Massera in marinaden i laxfiléerna.
Efter 20 minuter tar du ut potatisen och gör plats för laxfiléerna på plåten. Fördela ut sparris runt om och lägg skivad citron ovanpå laxen och runt om på plåten. Ställ tillbaka plåten i ugnen och ugnsbaka tills laxen är klar. I cirka 10-15 minuter.
SERVERA SÅ HÄR:
Lägg upp laxen på ett fat med de ugnsrostade potatisarna och sparrisen runt om. Fördela ut citronskivorna. Ringla över lite av basilikachimichurrin.
Ställ fram fatet på bordet tillsammans med den vispade fetan toppad med morotspesto. Hugg in!

Vad säger ni, är det någon av er som ska äta lax till helgen?
Ser gott ut!