Koreansk bulgogi tacos med roman- och ananasslaw & rostad sesammajonnäs
Jag tycker vi kickar igång den här måndagen med TACOOOS.

Vilket kanske för många känns helt fel?! Eller är fortfarande tacos något man helst som svensk äter på fredagen? Jag tycker hur som helst att tacos kan man äta vilken dag i veckan man vill.
Jag menar, varför begränsa sig när tacos måste vara det bästa som finns?!

Just nu läser jag några stycken olika kurser på distans. Det är första gången för mig och jag måste säga att det känns fortfarande väldigt konstigt trots att det gått några veckor in i kurserna nu.
Att aktivt gå till skolan har ju varit en del av mig i vääääldigt många år. Nu får jag bestämma själv vart jag ska plugga och när. Det är liksom ingen som styr mig. Förutom jag själv då.
Fördelar med detta är ju att jag har aldrig känt mig så här fri. Jag kan helt plötsligt lägga ner mer tid på bloggen och matlagningen. Jag kan prioritera att ta mina bilder när rätt ljus infaller och jag kan slöa runt i mina mjukisbyxor hela dagen om jag så vill. Jag menar HUR SKÖNT är inte det?!
MEN. "Sysslorna" här hemma påminner mig hela tiden om att bli gjorda. Tvätta, städa, plocka undan, diska..ja ni vet allt som tillkommer med ett eget hem. Och Simon (min fina hjärtevän som har lååånga dagar varje dag i skolan) han är ju liksom inte hemma så på något vis blir det min uppgift. Eller jag tar på mig den. Så kanske jag ska försöka plugga någon annanstans några dagar i veckan. För att slippa plocka undan och städa..eller ja bli påmind om det åtminstone!

Okejdå, jag inser att mina bekymmer idag är en fis i rymden. Men ibland är det skönt att enbart små "problem" kan vara de stora i ens liv.
Eller hur?

Som ni kanske har förstått så har jag inte gjort en "vanlig" tacos. Nepp, idag bjussar jag på koreansk tacos. Så annorlunda men så JÄDRANS gott. Det här var verkligen min grej.
Inspirationen fick jag efter att ha surfat runt en kväll efter koreanska recept och hamnade här.
Så här kan man läsa på deras hemsida:
"Thanksgiving of 2008, Kogi BBQ had first rolled out as the little Korean-taco-truck-that-could, peddling $2.00 Korean barbecue tacos on the streets of L.A. Their short rib taco — two crisply griddled homemade corn tortillas, double-caramelized Korean barbecue, salsa roja, cilantro-onion-lime relish and a Napa Romaine slaw tossed in a chili-soy vinaigrette — so iconic to Kogi, would soon become anointed as an L.A. classic".

Om ni orkar så kan ni ju bläddra i deras meny. Det gjorde jag och önskade att jag var där och kunde köpa mig en egen, "double caramelized Korean barbecue short rib, a salsa roja made from Korean and Mexican chillies, cilantro-onion-lime relish and chili soy Kogi slaw —all over two, crisply-griddled corn tortillas".
L.A NÄSTA anhalt helt enkelt!
Jag har idag dock gjort en egen förenklat variant efter inspiration från deras meny. Men det här receptet var enkelt hörrni så nästa gång satsar vi stort tycker jag och maxar den koreanska tacosen!

Ni kan använda vilket kött ni vill egentligen. Men jag strimlade lövbiff tunt och det blev väldigt gott. Köttet läggs i en marinad gjord på mirin, soja, färsk ingefära, gouhujang, vitlök och sesamolja.
Mirin är en smaksättare de använder sig mycket av i japan som ger en lätt sötma. De kan använda den istället för socker i sina rätter. Jag var nyfiken på mirin så jag provade nu för första gången och det blev väldigt gott! Men om ni inte har mirin så skulle jag säga att ersätta med farinsocker fungerar alldeles utmärkt också.
Jag använder mig också av en koreansk chilipasta. Goucujang finns faktiskt att köpa i de flesta välsorterade mataffärerna har jag sett. Men om ni inte har så kan ni använda er av sambal oelek istället.
Låt gärna köttet marineras länge. Det gör inget om det få stå över natten i kylskåpet. Men annars minst 1 timme för bra resultat!

GAAH den här roman- och ananasslawn....den är så GOD. Frisk, syrlig, krispig och söt på samma gång. Jag menar det är som om vi vore gjorda för varandra. Jag vet faktiskt inte om jag till och med fyllde mina tacos med mer av slawn än med köttet. Jepp, med massor av rostad sesammajonnäs såklart.
Jag stekte salladslök som jag masserat in med en skvätt sesamolja (ger så god smak från den oljan, men det går att använda vanlig olja också) tills de mjuknat och fått fin färg. Lät de svalna och delade de sedan i mindre bitar för att blanda dem tillsammans med finriven kål, romanssallad och färsk ananas.
Det syrliga finner ni från risvinägern. OH YES. Glöm inte att salta lite på slutet. Jag älskar ju flingsalt och använde mig av det. VÄRLDS.

Den rostade sesammajonnäsen är ingen större vetenskap. Hemmagjord majonnäs blandat med rostade sesamfrön och sesamolja. Lite salt & peppar på slutet. Sen har ni den krämigaste och godaste såsen. Mhhmmm..
Tomaterna kom till för att jag faktiskt saknade lite rött i bilden när jag skulle fotografera. Men det visade sig också bli ett väldigt bra tillbehör om jag får säga det själv. Saftiga små kripsiga tomater råkar ju vara en favorit hos mig (jag äter ju de som godis, hehe). Såklart med skivad rödlök, en nypa flingsalt och basilika så var det tllbehöret både fint och gott till!
Och hur man äter tacos vet väl varenda svenska vid det här laget? Fyll ditt bröd och HUGG IN!

Koreansk bulgogi tacos med roman- och ananasslaw & rostad sesammajonnäs
Kött
2-3 personer
500 g strimlad lövbiff
1 dl soja
2,5 msk mirin
0,5 msk gochujang, koreansk chilipasta alt. sambal oelek
0,5 msk färsk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
1 msk flytande honung
Skär lövbiffen i strimlor. Blanda soja, mirin, chilipasta, ingefära, vitlök, flytande honung och sesamolja i en bunke. Lägg köttet i marinaden och se till att allt kött täcks i såsen. Låt köttet marineras i minst 1 timme eller gärna över natten.
Ta upp köttet från marinaden och grilla eller stek köttet snabbt på medelhög värme. Var försiktig så att du inte grillar eller steker köttet för länge när det är så tunna skivor. Det kan lätt bli segt istället för saftigt.
Jag tog min marinad och reducerade ner den i en kastrull och serverade sedan vid sidan av tacosen om det var någon som ville ha extra smak från marinaden.
Roman- och ananasslaw
2-3 personer
6 salladslökar
2 dl finriven kål
1 romanssalladshuvud
0,5 färsk ananas
3 tsk risvinäger
2 tsk sesamolja
Salt
Värm en grill- eller stekpanna. Massera in salladslökarna i 1 tsk av sesamoljan. Stek dem sedan mjuka och tills de fått en fin färg, i cirka 3 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
Skiva romansalladen tunt samt riv kålen i fina strimlor. Strimla den färska ananasen i mindre bitar. Blanda kål, romanssallad och ananas i en skål. Dela salladslöken i mindre bitar och lägg den i skålen. Häll ner risvinäger och 1 tsk sesamolja och massera, gärna med hjälp av händerna in oljan och vinägern i grönsakerna. Avsluta med att salta!
Rostad sesammajonnäs
1 dl majonnäs
1 msk rostade sesamfrön, jag rostade mina snabbt i en torr stekpanna tills de precis blev gyllenbruna
1 tsk sesamolja
Salt & peppar
Blanda alla ingredienserna i en skål. Avsluta med att smaka av med salt och peppar!
Tomatssallad
Några körsbärstomater
1/2 rödlök
En nypa flingsalt
En nypa torkad basilika
Skiva körsbärstomaterna och skiva rödlöken. Lägg på en tallrik och strö över flingsalt och torkad basilika.
--> Du behöver också ett gäng tortillabröd till din tacos.
SÄTT IHOP DIN KOREANSKA TACOS SÅ HÄR:
Börja med att fylla ditt tortillabröd med lite av roman- och ananasslawn. Lägg det strimlade köttet ovanpå, strö gärna över lite rostade sesamfrön och en generös klick av sesammajonnäsen. Toppa med lite till av roman- och ananasslawn och några tomat- och rödlöksskivor. Om du vill, ringla över mer av den goda nerkokta marinaden! MUMS!
TA ETT STORT BETT OCH NJUT. Upprepa sedan denna proceduren några omgångar till. YEESS!

Låt oss inte vara dumma och ha måndagsångest! Preppa istället dessa tacos och njut av att vi har hela veckan framför oss av roliga stunder (och tråkiga stunder av vardagssysslor...hehe).