Blomkålsfrittata med krispig grönkålssallad och tahinidressing med äppel & kanel
Så kom vardagen igen.

Jag vet att det är många som tycker att måndagar är den värsta dagen på hela veckan. För mig är det alltid blandade känslor. Ibland kan jag känna att det är skönt att en ny vecka drar igång men i vissa fall önskar jag bara att helgen aldrig skulle ta slut.
Men just idag är jag faktiskt redo för en ny vecka och nya tag. YEY.

Men idag är det ju trots allt måndag idag och för en gång skull tänka jag dela med mig av ett enkelt lunchrecept. Vilken faktiskt är ovanligheternas skull då mina enkla lunchmåltider inte brukar, enligt mig, vara värda att visa er.
Men just den här lunchen blev väldigt bra. Konstigt nog eftersom den kom till efter vad jag hade hemma i kylskåpet just då.

En blomkålsfrittata låter faktiskt inte särskilt roligt. Jag fattar att det kanske inte direkt klingar i era öron och att ni känner att ni måste göra den här med en gång. MEN.
Om vi låtsas att ni inte visste att det var blomkål i den så lovar jag er att jag hade kunnat lura i er MASSOR av grönsaker utan att ni gnällde det minsta. Jag menar, hur bra är inte det då?! Att äta grönsaker med ett leende på läpparna är ju något vi önskar alla kunde göra.
Visst?

Blomkålsfrittatan kan anpassas efter den grönsaken man har hemma. Morot? Broccoli? Aubergine? Zucchini? Palsternacka? Rödbeta?
Basen är enkel --> Ägg och bakpulver.
Sedan är det upp till er hur ni vill krydda och vilken grönsak ni väljer. Eller så gör ni bara den här blomkålsfrittatan som jag gjort. Det funkar också för den var GOD. VÄLDIGT GOD.

Och allt grönt på tallriken undrar ni?!
Jo. Jag skulle ha endast lite grönkål till en måltid jag skulle göra. Sen var jag tvungen att köpa en ganska så stor bunte med grönkål i affären..
Så jag hade mängder över. What to do?! Jag ville att den skulle ätas upp. Men vilken tur att jag hade ett krispigt Granny Smith äpple hemma, för grönkål + äpple = SANT.

Men jag skulle lura er nu om jag sa att jag satt och knaprade på grönkålen precis som den är. För nej det gjorde jag inte.
Efter lite efterforskning i skafferiet tog jag fram en burk tahini och gjorde en dressing på. ALLTSÅ JISSUS.
Jag ljuger INTE när jag säger att det här var en av de godaste dressingarna jag någonsin gjort. SANT.

Dressingen är lite annorlunda men jag älskar det. Den är gjord på tahini (en sesampasta), äppelcidervinäger, honung OCH kanel. Ja en liten dunst kanel hörrni och smakerna blev --> WOW.
Okej, jag förstår att ni kanske just nu rullar med ögonen och tycker jag förstorar en dressing kanske lite väl. Men jag kan inte hjälpa det. Jag älskar den. Jag hoppas ni kommer göra den till er själva.

Så när dressingen var klar så tog jag lite av den och masserade in det i grönkålsbladen. Jepp, jepp, jepp. Så ni förstår själva varför allt bara slank ner i min mage direkt här hemma.
Faktum är att jag gjorde två mindre blomkålsfrittata för att jag och Simon kunde få en varsin. Men han fick aldrig sin. Så receptet kan man säga är beräknad till en hungrig person. Om man vill ha kyckling eller varför inte laxfilé till? Eller kanske en skiva bröd? Ja det fungerar ju det också såklart. Ta det ni har hemma helt enkelt!
Bara ni gör dressingen. För den är en 10 poängare...

Blomkålsfrittata med krispig grönkålssallad och tahinidressing med äppel & kanel
2 personer alt. EN hungrig
Blomkålsfrittata
250 g blomkål
0,5 rödlök
1 tsk rosmarin
3 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 dl hackad fryst eller färsk basilika
Salt & peppar
Olja
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Skiva rödlöken. Fräs löken tillsammans med rosmarin och en skvätt olja i en stekpanna. Löken ska mjukna något och fått en karamelliserad yta. Ta bort från plattan och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, bakpulver, gurkmeja, basilika, salt och peppar (ungefär 0,5 tsk av varje). Blanda ner blomkålen och rödlöken i smeten.
Smörj två mindre formar och fördela smeten i formarna. Om du inte har två små går det givetvis bra med en större ugnsform. Använd gärna en med avtagbar kant.
Grädda frittatan i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills den stelnat och fått en gyllenbrun färg.
Låt frittatan stå i rumstemperatur i minst 15 minuter innan servering för att den ska stanna och ge det bästa resultatet! Lägg över lite folie för den är som godast ljummen!
Tahinidressning med äppel & kanel
2 msk äppelcidervinäger
1,5 msk tahini
1 msk flytande honung
1/4 tsk kanel
En nypa flingsalt
0,5 dl vatten
Häll alla ingredienserna i en bunke. Vispa med hjälp av en elvisp tills det blir helt slätt. Smaka av och justera med mer smaksättning om det behövs.
Grönkål- och äppelsallad
70 g grönkål
1 grönt äppel, skivat
Lägg grönkålen och det skivade äpplet i en bunke. Häll lite av tahinidressingen i bunken och massera in det i kålen och äpplet.
SERVERA SÅ HÄR:
Servera din blomkålsfrittata ljummen tillsammans med grönkål-och äppelssalladen. Avsluta med att ringla över mer av den fantastiska tahinidressingen.

OKEJ, jag kom på världens bästa idé nu. Ringla tahinidressingen över en skiva nyrostat bröd. ÅH, JA! GÖR DETTA! Jag måste prova med en gång...
Gott!