Veggiebuffé: Hur man gör det bästa hummus- & falafelbordet!

 
OH YES, detta har verkligen hänt. 
 
Och det hände i helgen. Jag är så exalterad över den här veggiemåltiden att jag inte kunde hålla dessa recepten för er. Jag var tvungen att dela med mig av det redan nu! 
Plus att jag lovade fler vegetariska måndagar och nu ger jag er tips på det godaste sättet jag ätit hummus och falafel på i mitt 23 år långa liv. 
 
Hehe, DET NI. 
 
Var ska jag börja? Bara det faktum att jag fick Simon till att äta hummus och falafel som aldrig förr eller att jag än suktar efter att få hugga in i detta hummus- och falafelbordet och äta det på nytt, måste ändå vara ett bra betyg? Eller vad säger ni? 
 
Idag tänker jag inte plåga er med att babbla om ointressanta saker (alltså mitt händelsefattiga liv, hehe) utan direkt berätta om denna måltiden för er! 
 
Först och främst. Vad har vi på bordet? Vi har bland annat två olika sorters pimpade hummussorter (jepp, jag har spetsat grundreceptet en aning). Vi har även falafel och ugnsrostad aubergine med labneh (åhh min favorit), mangold och granatäppelkärnor. 
 
Pimpad hummus? Jag har ju en aning svårt för att utgå från grundrecept utan att lägga en ny tvist på saker och ting. Så var även fallet när jag skulle göra hummus. När jag fick idén om att göra ett stort hummus- och falafelbord så kändes en hummussort fattigt. Jag ville att det skulle hända något mer. 
På bordet finns också rotfruktschips, pitabröd och pitachips. Jag tycker att man knappast kan äta hummus med kniv och gaffel så vi skopar upp det med rotfruktschips och hemmagjorda pitabröd och/eller pitachips! OHHH YESS, det är VÄRLDS. 
 
Jag gjorde två olika varianter från ett grundrecept som jag också delar med mig av till er nedan. Det är faktiskt ett väldigt gott recept på hummus och för er som inte känner för att spetsa er hummus kan utgå från grundreceptet. MEN, jag skulle råda er att göra dessa två olika sorterna eller prova att spetsa er egen hummus med en kryddsättning ni tycker om. 
 
Hummus nummer 1 är en vitlöksrostad hummus med parmesan och rosmarinolja. Jag valde att ugnsrosta vitlöken för att få sötman och inte den starka smaken man kan känna från vitlök annars. Men hemligheten i den är hummusen är min nya favorit smaksättare. Nämligen vit misopasta.
 
Jag har länge velat prova det och först visste jag inte riktigt hur jag skulle använda det men efter att smakat på det vet jag precis hur jag ska använda det. Idag tänker jag inte gå in mer på vad misopasta är, men eftersom jag är helt frälst så kommer det komma fler recept med det i här och nästa gång lovar jag berätta mer. Här kan ni läsa lite mer om vit misopasta. När jag har hunnit granska mina källor mer kritiskt så kan vi prata mer om dens fördelar. Har någon av er provat miso förut? 
 
Hummus nummer 2 är blandad med pumpa! YES, det kan knappast bli bättre! Den är dessutom toppad med granatäppelkärnor och pinjenötter. Behöver jag ens säga mer? Knappast! Om ni inte är förtjust i pumpa (hur man nu inte kan vara det) så kan man variera det här hur mycket man vill. Kanske vill ni smaksätta med morot, rödbeta eller palsternacka? Det är bara fantasin som sätter stopp! 
 
Jag älskar aubergine och jag var helt inställd på att aubergine skulle vara med på detta bordet. Att massera in citronzest, vitlök, olja, salt och peppar i aubergineköttet är en mycket god idé hörrni. Det blir så jädrans gott! 
Men jag har nog toppat med det bästa av alla världar enligt mig --> Granatäppelkärnor (jag vet, jag är helt tokig i det) och LABNEH.
 
Labneh är en färskost som görs på avrunnen yoghurt och allra helst på getyoghurt. Jag använde mig av grekisk yoghurt och det fungerade alldeles utmärkt! Om ni inte orkar med väntetiden, det kräver förberedelser några timmar innan servering (men jag förutsätter att ni gör labneh, det är SÅ GOTT!), så kan ni använda den grekiska yoghurten utblandad med det örterna, salt och peppar som jag kryddar min labneh med. 
 
Vet ni? Jag kan ibland ha lite svårt för falafel som är kryddad med alldeles för mycket spiskummin. Jag vet inte hur klassisk falafel ska smaka eller om det borde vara mycket spiskummin i men jag har haft den oturen varje gång att det smakat för mycket. Jag gillar smaken från spiskummin men jag är mer ute efter undertonen av den och jag vill absolut inte att den ska ta över. 
 
Jag måste säga att jag fick till smaken på dessa. Jag tycker ni ska smaka er fram hur mycket ni känner att ni vill ha i. Det var svårt att ange hur mycket jag tog, jag kryddade lite efterhand jag smakade. Jag valde också att ugnsbaka mina. Dels för att det är hälsosammare än fritering och för att det krävs en hel del städning efter jag har friterat hemma. <---SANT. 
 
Men jag tyckte att de blev minst lika goda ugnsbakade! 
 
Som jag sa. Jag kan inte tänka mig att äta hummus med enbart kniv och gaffel. Jag vill äta med händerna (det är ju bara bästa sättet) och därför var pitabrödet och rotfruktschipsen ett MÅSTE på mitt bord. Rotfrukterna kan ni variera och ta det som ni gillar bäst. Jag är helt inne på betor i nuläget och därför används det febrilt här hemma men det går bra med vilket som passar er bäst och vad ni föredrar! 
 
Bara ni gör hemmagjort pitabröd. Lova mig det, för det lyfter allt en nivå högre i smakupplevelse. <---SANT. 
Det är dessutom inte alls svårt att göra. Lovar! 
 
Resten? Det finns egentligen inget som kan stoppa er här. Frukt, grönsaker, nötter, parmesan...ja listan kan bli lång vad ni kan ställa fram på bordet för att bara göra det hela ännu bättre. Vi njöt av den här veggiemåltiden och jag hoppas ni också kommer göra det! Framförallt att ni vågar prova er på lite nya sätt att äta hummus på! Man kan ju smaksätta den i all oändlighet. Men man kan också äta det precis som det är såklart! 
 
Det bästa hummus- & falafelbordet
4 personer 
 
Hummusen kan med fördel förberedas och göras minst 2 dagar innan den ska serveras. Smakerna blir bara bättre om den får stå några timmar i kylskåp innan servering. 
Tänk på! --> Det som kräver lite längre tid är att göra labneh (den ska rinna av i kylskåpet) och att pitabröden kräver minst 1 timme jäsning innan gräddning. För att optimera tiden lät jag falafeln och auberginen ugnsbakas samtidigt under tiden jag gjorde min hummus. 
 
Hummus, grundrecept 
ca 8 dl 
 
6 dl kokade kikärtor 
0,5 dl tahini 
0,5 dl mandelsmör 
1 dl olja 
1 dl vatten 
Citronsaft 
 
Lägg kikärtor, tahini och mandelsmör i en mixer. Mixa så att kikärtorna blir som mos. Häll därefter ner 1 dl vatten och mixa igen tills det blir slätt. Jag tycker att min hummus blir som allra bäst när jag låter den mixas länge så jag hällde sakta på oljan under tiden jag mixade den i mellan 5-10 minuter. Om du tycker att den känns för tjock kan du späda den med mer vatten.
 
Fördela hummusen i två olika skålar och smaksätt med dem enligt recepten nedan.  
 
Rostad vitlök och parmesan hummus med rosmarinolja 
 
1 dl olja 
2 rosmarinkvistar 
 
4 dl hummus 
1 dl riven parmesan 
1 msk vit misopasta (smaksätt annars med salt & peppar) 
4-6 rostade vitlöksklyftor, RECEPT HÄR
Rostade sesamfrön 
 
Lägg olja och rosmarinkvistar i en kastrull. Låt det koka upp och sjud på svag värme i cirka 5 minuter eller tills oljan börjar dofta gott från rosmarinen. Akta så inte rosmarinen bränns! Låt oljan sedan svalna. 
 
Blanda hummus med parmesan (spara lite till garnering) och misopasta. Lägg upp hummusen på ett fat, plocka upp rosmarinen och lägg ovanpå och ringla tillsist över lite av oljan. Strö över lite rostade sesamfrön och parmesan. 
 
Pumpahummus med granatäppelkärnor 
 
4 dl hummus
1 dl pumpapuré (gör du enklast genom att koka pumpan mjuk och sedan mixar slät)
 
1 msk honung
Salt & peppar
En nypa chiliflakes
Granatäppelkärnor 
Pinjenötter 
 
Blanda hummusen med pumpapurén. Smaka av med flytande honung, salt, peppar & chiliflakes. Lägg upp hummusen på ett fat och toppa med granatäppelkärnor och pinjenötter. 
 
Rotfruktschips 
 
2 gulbetor 
2 rödbetor 
2 polkabetor 
2 msk olja 
1-2 tsk rosmarin 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Skiva rotfrukterna så att de blir cirka 2 mm tjocka. Lägg dem i en bunke och massera in olja, salt, peppar och rosmarin. Klä två stycken plåtar med bakplåtspapper och lägg ut rotfruktskivorna en och en på pappret. De får inte ligga ovanpå varandra. 
 
Ugnsbaka först i 20 minuter, ta ut och vänd på chipsen. Rotera eventuellt på plåten om du märker att den värmer ojämnt (min gör ledsamt nog det). Sätt tillbaka plåten i ugnen och ugnsbaka i cirka 15 minuter till eller tills de blivit krispiga och fått fin färg. Akta så de inte bränns, det kan vara klokt att hålla koll på dem i slutet! 
 
Ta ut och låt de svalna helt. 
 
Falafel 
10 stycken 
 
230 g kikärtor 
0,5 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
1 msk olja 
2 msk maizena 
1 tsk bakpulver 
1 tsk spiskummin (eller smaka dig fram efter tycke) 
1 dl hackad färsk persilja 
Salt & peppar 
Citronsaft 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Lägg kikärtor, vitlök, gul lök, olja, maizena och bakpulver i en mixer. Mixa detta tills det blir en slät massa. Lägg sedan ner färsk hackad persilja och rör om. Smaka av med salt, peppar, spiskummin och citronsaft. 
 
Forma falafeln till 10 stycken runda bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. 
Ugnsbaka dem i cirka 20 minuter eller tills de fått en hårdare skorpa och blivit gyllene. 
 
Ugnsrostad aubergine med labneh och granatäpple
 
1 tsk citronzest 
2 vitlöksklyftor, pressade 
2 msk olja 
Salt & peppar 
2 stycken aubergine, halverade 
Granatäppelkärnor 
Röd mangold 
 
Recept på labneh hittar du HÄR. (OBS, tänk på att den behöver förberedas dagen innan)
 
Tillsammans i ugnen med falafeln kan du göra den ugnsrostade auberginen. Börja med att dela auberginen på hälften. Skär några skårar i köttet. 
 
Pressa ner vitlök i en skål och blanda med olja, citronzest, salt & peppar. Massera sedan in detta på auberginens skurna sida (i aubergineköttet). Lägg dem i en form på ett bakplåtspapper med den skurna sidan nedåt. Ugnsbaka tillsammans med falafeln i cirka 10 minuter. Ta då ut dem och vänd dem så att den skurna sidan hamnar uppåt. Ugnsbaka ytterligare i 10 minuter eller tills du tycker att köttet mjuknat och auberginen fått fin färg. 
 
Toppa varje aubergine med granatäppelkärnor, mangold och labneh. 
 
Pitabröd 
 
Recept hittar du --> HÄR
Om du vill göra pitachips klipper du pitabröden i trekanter och ugnsrostar dem tills de hårdnar på 200 grader i cirka 10 minuter. 

SERVERA DET BÄSTA HUMMUS- & FALAFELBORDET PÅ DETTA VIS: 
Ovan hittar ni det på bordet som jag tycker är allra viktigaste för att det ska kännas fulländat. 
 
Börja med att ställa fram minst 2 olika hummussorter och toppa dem med falafel. Ställ även fram aubergine, rotfrukstchips och pitabröd. 
 
BONUS, man inte kan få för mycket av --> skivad frukt, granatäppelkärnor, nötter, rosmarinolja (den från hummusen) och riven parmesan. Vi fyllde nämligen hela bordet med bonusar efter jag tagit bilderna. Som sagt man kan inte får för mycket av det! 
 
Om jag får äta vegetariskt på det här viset så skulle jag kunna göra det varje dag! 
#1 - - Sanna:

Omg, vattnas i munnen på mig, älskar hummus och falafel... ska testa göra själv nån dag!!

Svar: Ja visst är det gott?! :) Det tycker jag absolut du ska göra!
Alicia Hedlund

#2 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

Det ser jättegott ut! :)

Svar: Tack så mycket Linnéa!
Alicia Hedlund

#3 - - Annsoh:

jätte gott det ser ut!!:D

Svar: Tack så väldans!
Alicia Hedlund

#4 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Wow, vilka bilder! Vill också ha!

Svar: Tack så mycket Marja! Önskar jag kunde bjuda dig, bara du lovar att bjuda mig på något gott från din blogg! Älskar nämligen dina bilder också :)
Alicia Hedlund

#5 - - Yohanna Svensson:

gud vilka bilder :o helt magiska.

Svar: Tack så jätte mycket! Det gör mig så glad att höra :)
Alicia Hedlund

#6 - - Petra:

MUMS!! Och så jäkla snyggt, dessutom!! :)

Svar: Åh tack, tack, tack Petra! Vad glad jag blir!
Alicia Hedlund

#7 - - sara:

Det såg gott ut! :)

#8 - - Linn Strömberg:

Ser supermumsigt ut!

Svar: Tack Linn :)
Alicia Hedlund

#9 - - hjjonsson.blogg.se:

Jävlar vad gott det ser ut!

Svar: Tack så mycket!
Alicia Hedlund

#10 - - Emelie:

Åååhh vad gott!! Älskar hummus!

Svar: Ja det är verkligen så gott! Brukar du smaksätta dina med något? :)
Alicia Hedlund

#11 - - Robex Lundgren:

mums

#12 - - emma:

åh! så gott :)

#13 - - Fani:

Allting såg jättegott ut :)

#14 - - Sandra Lejonhjärta:

Guuuud så gott det ser ut!

Svar: Tack så jätte mycket Sandra!
Alicia Hedlund

#15 - - Mikaela:

Det ser riktigt gott ut :D

#16 - - Karin:

Alltså det här låter ju helt underbart! Måste testa!

Svar: Det tycker jag verkligen Karin och tack så mycket!
Alicia Hedlund

#17 - - Silja:

Wow så vackert upplagt och ser väldigt gott ut :p är det inte libanesiskt? Känns som det :)

#18 - - Lis Mari:

Alltså jag dör vad gott, på riktigt! Jag skulle kunna sluka hela bordet - ja allvarligt, det både ser gott ut och jag älskar alla grundsmaker! YUMMIE!

Svar: Åh, tack, tack, tack!
Alicia Hedlund

#19 - - Sharon:

Gud vad det saftas i munnen! Ser jäkla gott ut alltså, och då brukar jag inte gilla vegetarisk mat!

Kram

Svar: Vad härligt att höra! Detta gör mig så otroligt glad :) Hoppas du vågar prova göra det hemma!
Alicia Hedlund

#20 - - Namme:

Ska testa dem.

Svar: Vad roligt! Hoppas du gillar det :)
Alicia Hedlund

#21 - - lillemor:

Vilka bilder

#22 - - Longevity - en blogg om hälsa:

Ser jättegott ut!

#23 - - Katarina:

Ser gott! :)

#24 - - Amanda Forsman:

Ser gott ut :)

#25 - - Maria:

Oj det där måste jag prova, den pimpade hommusen låter galet god:D

Svar: Vad roligt att du tyckte det :) Hoppas du provar! Tack!
Alicia Hedlund

#26 - - johannajirevall.blogg.se:

Recept helt i min smak. Så kul - Tack! :)

Svar: Vad roligt att höra! :)
Alicia Hedlund