Italienska köttbullar med pesto i krämig tomat- och mozzarellasås

 
12 dagar kvar. 
 
Sen är det första advent. Kan ni fatta det?! Jag är både exalterad över det samtidigt som jag vill pausa tiden. Var det inte sommar nyss liksom? 
 
Jag hörde också rykten om att snön snart kan komma till Västra Götaland. Jag menar WHAATT?! Är det verkligen dags nu? 
 
Fast det är faktiskt dags nu. Till första advent är jag helt klart med på att första snön för mig kan komma. Jag är REDO! 
 
Om inte annat så är jag så redo för julbaket. Jag har redan planerat 429478937429 många olika recept jag vill prova. Mitt största bekymmer är alltid vilket jag ska välja dock. För er som inte visste det så är jag starkt förknippad med beslutsångest. 
 
Jag skojar inte när jag medger att det är ett STORT problem för mig. Jag har så svårt att bestämma mig om saker och då menar jag om ALLT. Jag lyckas göra enkla beslut till svåra. Jag menar hur lyckas man det?! Det är definitivt något jag måste få bort. Jag vet bara inte hur än. 
 
När jag var i USA tillsammans med Simon och två av mina bästa vänner så höll min kompis (hej jompa!) på att strypa mig när det tog lite föööör lång tid för mig att bestämma mig vad jag skulle äta på menyn. Ni kan tänka er att när man är utomlands så äter man ju inte heller ute EN gång om dagen...Så han var ganska så trött på mig tillslut, hehe. 
 
MEN för att kompensera så hade jag när vi var ute och åt sist här hemma i Göteborg kollat menyn innan vi gick till restaurangen och därmed hade jag redan bestämt mig vad jag skulle ta. HA! Nöjd var jag över detta. Jompa med hoppas jag för den delen, hehe! Har ni också svårt för att bestämma er? 
 
Okej, nog om mig. Nu ska vi istället prata om något så mycket roligare! Nämligen dessa italienska köttbullarna smaksatta med pesto. Jag kanske inte behöver säga mer? Jag menar, pesto i köttbullar? OH YESS. 
 
Men jag fortsätter ändå för det är inte bara köttbullarna som är stjärnan i den här måltiden. De ligger nämligen nerbäddade i en KRÄMIG tomat- och mozzarellasås. För er som älskar ost. Varsågoda, ni måste bara göra det här! 
 
Jag ville göra denna måltiden så enkel som möjligt och därför valde jag att plocka bort själva stekningen. Jag älskar annars att steka mina köttbullar eftersom den karamelliserade ytan på en köttbulle är liksom det jag ÄLSKAR i vanliga fall. 
 
Men dessa köttbullarna blev så otroligt saftiga trots att de bara innehåller nötfärs, pesto och vitlök. Kanske var det för att jag lät dem gå för sig själva i ugnsformen i 10 minuter innan jag plockade ut dem och hällde tomatsåsen över, toppade med ost och lät dem gå in i ugnen igen tills osten smält. 
 
Hur som helst så blev det här saftigt och KRÄMIGT på samma gång. Precis som jag vill ha det. VÄRLDS! 
 
Om ni besitter på en magisk god tomatsås så får ni gärna dela med er! Jag gjorde min tomatsås efter de ingredienserna jag hade hemma och så smakade jag mig fram under tiden. Jag tyckte den här blev riktigt god och jag vet att en tomatsås kan variera så i smaken bara beroende på vilka tomater eller tomatkross man väljer. Söta tomater är ju de som är allra godast!
 
Men här blir såsen som bäst efter den har varit i ugnen tillsammans med köttbullarna eftersom pestosmaken går ut och lägger sig i såsen. Därför kan den också se lite "oljig" ut men jag tyckte bara det blev fantastiskt gott. 
 
Jag älskar basilika tillsammans med tomat också för den delen. Vilken jädrans bra smak kombination va?
 
I receptet har jag skrivit att ni ska ha parmesan i men jag måste erkänna att jag valde att använda en väl lagrad prästost som vi hade här hemma. Det blev faktiskt så gott! Men använd den osten ni föredrar bäst tycker jag. Men om ni inte har parmesan hemma så går det faktiskt alldeles utmärkt att "karva" lite på frukostosten också. 
 
Ost är ost. Det är liksom en magisk ingrediens. Visst? 
 
För att spinna vidare på det här med magisk ingrediens så ringlade jag över tryffelolja precis innan jag stack ner gaffeln i spaghettin. PRICKEN ÖVER I:ET HÖRRNI. Oh jissus, gillar ni tryffelolja så MÅSTE ni bara göra det! Jag menar det! 
 
 
Italienska köttbullar med pesto i krämig tomat- och mozzarellasås 
4 portioner, 15 stycken köttbullar 
 
Tomat- och mozzarellasås 
 
1 hackad gul lök 
2 pressade vitlöksklyftor 
1 msk balsamvinäger 
1 msk tomatpuré 
1 grönsaksbuljongtärning (upplöst i 5 dl vatten) 
400 ml körsbärstomater (jag använde mutti´s) 
2 stycken finhackade tomater 
1-2 msk flytande honung 
Salt & peppar 
En nypa chiliflakes 
En god olivolja 
 
 
Köttbullar med pesto 
 
500 g nötfärs 
100 g pesto 
2 pressade vitlöksklyftor 
Salt & peppar 
 
Övrigt: 
2 paket skivad mozzarella 
1 dl riven parmesanost eller annan favorit ost 
4 portioner kokt spaghetti 
Färsk basilika 
Tryffelolja (valfritt)
 
Tomat- och mozzarellasås: 
Fräs gul lök och vitlök i en kastrull tillsammans med en skvätt av en riktigt god olivolja. När löken mjuknat litegrann häll på balsamvinäger, tomatpuré, grönsaksbuljong, körsbärstomater, hackade tomater och örtkryddorna. Låt det koka upp. Efter såsen sjudit i cirka 10 minuter, smaka av med salt, peppar, chiliflakes och flytande honung. Reglera hur du vill ha sötman med hjälp av honungen. Jag använde 2 msk honung i min. Låt tomatsåsen sjuda vidare i cirka 15-20 minuter till. 
 
Sätt ugnen på 200 grader och under tiden tomatsåsen kokar gör köttbullarna. 
 
Blanda färsen med pesto och pressad vitlök. Krydda med salt & peppar. Forma nötfärsen till 15 stycken lika stora bullar och lägg dem i en ugnsform. Sätt in köttbullarna i ugnen när det är ungefär 10 minuter kvar tills tomatsåsen är redo. 
 
Ta ut köttbullarna efter 10 minuter. Tomatsåsen ska nu ha reducerat ner en aning och blivit lite tjockare. När du tycker smaken är bra häll såsen över köttbullarna. Lägg den skivade mozzarella i formen och strö över den rivna parmesanosten. Toppa med några färska basilikablad. 
 
Ställ därefter in ugnsformen i ugnen igen i cirka 10-15 minuter eller tills osten har smält helt. 
 
SERVERA DINA ITALIENSKA KÖTTBULLAR SÅ HÄR: 
 
Ät köttbullarna tillsammans med nykokt spaghetti, riven parmesan (eller annan god riven ost) och tryffelolja. 
 
I detta vädret förtjänar vi något uppvärmande va? Pestoköttbullar i krämig tomat- och mozzarellaost får det bli!