Glutenfri galette med fikon, skogschampinjoner, pancetta & krämig gorgonzolaost
Jag har från och med nu bestämt mig för att blåmögelost är min grej. YEAYY!

Efter att ha rynkat på näsan så många gånger åt blåmögelost har jag nu äntligen ätit det tillsammans med smaker som fått mig att istället tänka på fler rätter med blåmögelost i. Jag var skeptiskt men inte längre.
Jag kände på mig att dagen då jag skulle börja älska blåmögelost skulle komma. Med tanke på hur mycket jag älskar ost i vanliga fall.
Ni vet, jag är uppvuxen på ost + honungsmackor. Jepp, det är min familj det. Jag kan inte säga att jag minns att vi aldrig haft en öppnad honungsburk hemma och min lillebror är också tokig i det. Ostvalet förr var dock annorlunda än vad det är nu.

Helst av allt ville jag inte att osten skulle smaka särskilt mycket. Jag tror att goudaost var det som gällde. Där var mamma och jag inte överens ska ni veta. Vi fick alltid ha TVÅ olika sorters ostar hemma eftersom mamma tyckte att osten faktiskt skulle smaka något. Vilket jag helt förstår idag!
Mamma är en prästosttjej och numera gillar jag de flesta olika ostsorterna bara de är lagrade en längre tid.
Och för er som undrar? Jepp, det står alltid en öppnad honungsburk hemma hos mig också. Dock väljer jag mina tillfällen att äta av den idag än förr när det var varje dag man kom hem från skolan. Men inget slår en macka med honung och ost. Har ni provat?

Hur som helst så har jag gjort EN TILL vacker galette. Herregud vad jag älskar att göra dessa galetter. Det är lite extra pill men jag älskar det. Min förra galette med karamelliserad majs- och tomat på vitlöksrostad getostkräm fanns det inga ord förr. Jag fick mamma och pappa att prova den för ett tag sedan och de gav tummen upp. Den är VÄRLDS. Det absolut godaste vegetariska alternativet på bloggen. Just sayin'.
Jag har också gjort enklare varianter när jag använt smördeg i botten. Jag kan inte säga att jag inte älskar den metoden. Ibland har man mindre tid och då är det smidigt att köpa en färdig smördegsbotten för smördeg ger faktiskt en jädrans god pajbotten, så är det bara. Vem märker dessutom att den är köpt färdig när man lägger toppings ovanpå som är oslagbara?
Jag har gjort mini smördegspajer med basilikakyckling, prosciutto & balsamicorostade persikor, behöver jag ens säga mer? Jag har också gjort smördegspaj med fikon tidigare tillsammans med balsamicorostade körsbärstomater, prosciutto & mozzarella. Det var här jag första gången provade att ha fikonmarmelad på min paj...
...och det var ju SÅ GOTT <--- MYCKET SANT.

Idag delar jag med mig av en galette mer i höstens tecken. Fikon, svamp, gorgonzolaost, timjan, pancetta och bara för att en pumpa låg och stirrade på mig när jag öppnade kylskåpet..även ugnsrostad pumpa. För den som vill.
Ni vet, jag tackar ju aldrig nej till pumpa. Men det visste ni väl redan vid det här laget, hehe.


Fyllningen i den här galetten symboliserar verkligen saker jag älskar. Svamp som stekts tillsammans med pancetta och fått smak från balsamico (jag älskar balsamico som ni kanske märker) och timjan. Smakerna som blandar sig där är VÄRLDS.
Vad har jag att säga om att bre ett lager fikonmarmelad i botten på galetten?! Jag säger bara GÖR det! Sötman från fikonmarmeladen tillsammans mot syran i balsamicon, fylligheten och krämigheten från gorgonzolaosten och sedan det söta härliga från de färska fikonen på toppen. OHH jissus.


När pajdegen är gjord är det bara ett lager av fikonmarmelad som ska på, smula över valfri mögelost (jag valde en krämig gorgonzolaost), lägg på svampfyllningen och toppa med färska fikon. Sen viker ni in kanterna och penslar dem med ägg så att de blir frasiga och får fin färg.
Sen väntas det bara en liten tid i ugnen innan den är klart.

Åh innan jag låter er äntligen komma till receptet (jag vet att jag kanske pratar lite för mycket här..om det ens är någon som har orkat läsa ner hit, hehe) så vill jag berätta om min pajdeg. Pajdegen är lite annorlunda än förra gången jag gjorde en galette.
Jag blandade mjöl med majsmjöl för att få ett krispigare skal och jag kryddade med lite mer svartpeppar än vanligt för att få ett kryddigare skal och det var helt klart en bra pajdeg. Men den här gången ville jag göra den helt glutenfri. Dels för att jag ville att flera skulle ha chansen att faktiskt vilja göra den här galetten men också för att valet av mjölsort blev bovetemjöl och det ger faktiskt en så jädrans god smak.
Bovetemjölet gav karaktär till galetten och det var inte alls fel, helt plötsligt så smakade pajdegen faktiskt något.. Men om ni vill använda vanligt vetemjöl så går det såklart också.


Och pumpan? Den är bara där om man önskar det. Jag älskar det men den behövs inte.
MEN! Räkna inte med att få rester över för det kommer ni inte att få. Åtminstone fick inte vi det efter att vi satt tänderna i den här....

Glutenfri galette med fikon, skogschampinjoner, pancetta & krämig gorgonzolaost
4 portioner
Glutenfritt pajskal
(går att använda vanligt mjöl om man inte vill göra den glutenfri)*
3 dl bovetemjöl*
1 dl majsmjöl*
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
100 g kallt smör, delat i kuber
1 äggula (spara äggvitan till pensling)
Isvatten
Blanda bovetemjöl, majsmjöl, salt och peppar i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i kuber till mjölblandningen. Fördela ut smöret med hjälp av fingrarna i mjölet tills smöret blir som små riskorn i storleken.
Vispa samman äggula och 3 msk iskallt vatten. Häll ner detta i mjöl- och smörblandningen och knåda med händerna tills det bildats en deg. Om degen känns för smulig tillsätt lite mer vatten.
Kavla ut galetten på ett bakplåtspapper. Den ska vara ungefär 2 mm tjock. Lägg över plastfolie på pajskalet och ställ in den i kylskåpet i minst 30 minuter eller tills du är redo för att tillaga den! Se till att ta ut pajskalet från kylskåpet i 5-10 minuter innan du ska fylla galetten för att skalet ska bli mjukt och inte trilla sönder när du tar i det.
Fyllning
80 g pancetta
200 g små skogschampinjoner
2 msk balsamvinäger
1 msk timjan
4 msk fikonmarmelad
150 g gorgonzola
4 stycken färska fikon
Ugnsrostad pumpa **
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm en stekpanna. Stek pancettan tills den blir krispig och får en fin yta. Lägg över pancettan på en tallrik men spara fettet som är kvar i pannan. Om det behövs, tillsätt en skvätt olja innan du lägger ner skogschampinjonerna i stekpannan. Salta & peppra!
Stek svampen tills de blir gyllenbruna, i cirka 5 minuter. Häll då på balsamvinäger och timjan. Stek ytterligare i 3-5 minuter. Ställ stekpannan åt sidan och häll ner pancettan. Rör om. Plocka ut pajdegen från kylskåpet och glöm inte att låta den stå framme i 5-10 minuter innan du börjar arbeta med den igen!
Dela de färska fikonen i kvartar och smula sönder gorgonzolaosten. När pajskalet är redo att fyllas lägg över pajskalet på en plåt.
Börja med att breda ut fikonmarmelad i botten. Lämna cirka 7,5 cm kant runt om som du inte brer på. Strö över den smulade gorgonzolaosten ovanpå marmeladen. Häll sedan på svamp- och pancettablandningen och toppa med de kvartade fikonen.
Vik därefter in kanterna mot mitten och låt det överlappa lite över fyllningen. Pensla kanterna på galetten med den sparade äggvitan.
Ugnsbaka galetten tills den blivit gyllene, i cirka 30 minuter. Låt den svalna och sätta sig i minst 5 minuter innan du skär i den.
** Jag skar min pumpa i skivor och masserade in olja, salt och peppar. Sedan ugnsrostade jag pumpan i ugnen på 200 grader tills pumpan blev mjuk och fick en fin färg. I cirka 20 minuter.
ÄT DIN GALETTE SÅ HÄR:
Jag åt min galette tillsammans med en grön krispig sallad och ugnsrostad pumpa. Jag sparade även lite av gorgonzolaosten och strödde lite extra ovanpå. Sen var det bara njutning hela middagen igenom!

Åh jissus, jag måste göra den här galetten IGEN, --> ASAP.
Åh Herre Gud så god den ser ut! Pancetta och fikon är bästa sällskapet till blåmögelost! :)