Apelsin- och whiskyglaserad lax med saltrostad rosmarinpotatis & tranbärschutney

 
Jag är så stolt över mig själv. 
 
 
För vet ni? Jag lovade för ganska så många inlägg sedan att jag skulle bli bättre på att äta fisk. Som ni ser så kommer det åtminstone ett och annat fiskrecept här på matkrabat. Jag har aldrig haft svårt för att äta fisk det är bara det att jag har inte tidigare tillagat fisk på ett roligt sätt. 
 
Varje recept som jag delar med mig av till er har jag på något sätt tänkt ut och lagt manken till. Fiskmåltiderna hos mig har inte varit så glamorösa tidigare och nu vet jag inte vad som har hänt men jag har på senaste tiden lyckats tänka på flera olika smakkombinationer med fisk. Det gör mig SÅ GLAD verkligen. 
 
 
Jag älskar lax. Jag brukar gå till saluhallen och köpa med mig varmrökt lax hem. Det tillsammans med aioli på en surdegsmacka så är jag himmeln...åhh..kanske lite avokado till också..och ett krämigt ägg. Jepp där har ni min snabba lyxmåltid som jag hade kunnat konsumera flera gånger i veckan helt klart. 
 
Men så bor jag ju tillsammmans med Simon som aldrig har varit så förtjust i lax. När vi träffades så fanns inte lax som ett alternativ men nu kan det gå. Om han måste. 
 
Jag ger inte upp om jag säger så och jag kände att nu var det dags att prova, IGEN. Kan han ändra åsikt om den där laxen någon gång. <--- I WISH. 
 
 
Så min taktik den här gången var helt enkelt att smakerna på laxen och på tallriken skulle vinna över hans kräsna smaklökar. Jag tänkte med andra ord fylla tallriken med saker som stack ut. Så han kunde sluta prata om att "nja jag har svårt för att gilla lax för att...ja det smakar så mycket lax liksom". 
 
Jag menar, KOM IGEN. Klart det smakar lax och det är ju det som är så fantastiskt gott. Ni fattar, jag måste ändra på det här med en gång. För vit fisk är förvisso gott det också, men lax är helt klart det bästa. Eller hur? 
 
Sen vet ni väl att laxen innehåller D-vitamin och omega-3. Vilket är väldigt bra för allas hälsa att få i sig och d-vitaminet kan vara svårt då man inte finner det i så många olika livsmedel. Så laxen rockar, okej?
 
 
Så hur gick det för mig? 
 
Jag var faktiskt lite förvirrad över vad jag skulle göra med laxen. Men så hade min käre far köpt med sig en whisky som jag skulle ha till matlagningen och baket här hemma (tack pappsen) och jag tänkte att en skvätt whisky gör det mesta gott. 
 
Och för er som undrar så är jag helt redo för julen nu. Jag märker det när jag drömmer om julens alla smaker. Så beslutet om att glasera laxen i honung, apelsin och whisky var drömmarna om julens fel. Jag var bara tvungen att göra det. 
 
Det råkar också snart vara thanksgiving och det fluerar ganska många recept i mitt flöde just nu med tranbär. Jag har aldrig testat göra något med tranbär tidigare men när jag fick nys om att man kunde göra en chutney kokad på tranbär, svenska äppeln, kanelstång och farinsocker så var jag fast. Nu jäklar kommer han inte kunna säga att laxen smakar för mycket lax. <--- Hur han ens kan uttrycka sig så?! 
 
 
Så apelsin- och whiskyglaserad lax + tranbärschutney var alltså planen. Sedan valde jag omsorgsfullt två olika potatissorter när jag var på Ica. Jag vet att Simon älskar ugnsrostad potatis. Eller han förklarade väldigt noggrant för mig för ett tag sedan att under en tid när han var liten så var det bara kokt potatis med smör som gällde. 
 
Men jag förstår han. Det är en vinnande kombo det där, eller hur? 
 
Jag valde ekologiska delikatess potatisar samt delikatesspotatisen cecile. Välj era potatisar omsorgsfullt, dessa var så goda att ugnsrosta hela. Mitt knep för att lyckas få till dem ännu godare är att massera in en skvätt olja i potatisarna och sedan strö över flingsalt och rosmarin. Ugnsrosta på 175 grader i cirka 45 minuter eller tills skalet börjat skrynka och insidan mjuknat. 
 
Åh de blir verkligen så goda hörrni!
 
 
 
Apelsin- och whiskyglaserad lax med saltrostad rosmarinpotatis & tranbärschutney 
4 personer 
 
Tranbärschutney 
 
225 g tranbär, jag använde ekologiska tranbär från Polarica
2 dl hackat äpple 
0,5 dl äppelcidervinäger 
0,5 dl farinsocker (smaka av med mer) 
1 msk färsk ingefära, hackad 
1 kanelstång 
2 dl vatten
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten och låt det koka upp. När det kokat upp, sänk värmen och låt det sjuda tills tranbären spruckit och det tjocknat. Jag kokade min i cirka 25 minuter. 
Smaka av med mer socker, eventuellt lite flytande honung tills du tycker syrligheten är lagom. Jag tillsatte ungefär en 0,5 dl farinsocker till innan jag var helt nöjd med smaken. 
 
Rengör en burk med varmt vatten och häll på tranbärschutneyn i burken direkt när den är klar. Stäng locket och förvara den i kylskåpet. 
 
Apelsin- och whiskyglaserad lax
 
4 laxfiléer 
2 msk olja (att steka i) 
3 msk flytande honung 
5 msk whisky 
0,5 dl ljus soja 
0,5 dl apelsinjuice 
0,5 tsk cayenne
Salt & peppar 
 
Blanda samman flytande honung, whisky, soja, apelsinjuice och cayenne i en bunke. Lägg laxfiléerna i marinaden. Ställ in i kylskåpet så länge. 
 
Saltrostad rosmarinpotatis 
 
1 kg potatis, gärna två olika sorter i mindre storlek
2 msk olja 
1 msk flingsalt 
1 msk färsk eller torkad rosmarin 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Lägg potatisen i en bunke och häll olja ovanpå. Massera in oljan i potatisarna och strö sedan över flingsalt och rosmarin. Klä en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper och höll över potatisarna på pappret. 
 
Ugnsrosta i cirka 45 minuter. Skalet ska börjar skrynkla och insidan ska vara mjuk. Kolla med en sticka om de är klara! 
 
STEK LAXEN SÅ HÄR: 
 
När potatisen börjar bli klar i ugnen är det dags att steka på laxfiléerna. I en kastrull häll ner apelsin- och whiskymarinaden som laxen ligger i. Låt marinaden få koka upp och reducera ner till en glaze. 
 
Värm en stekpanna och häll ner en skvätt olja. Så fort stekpannan är lagom varm lägg på laxfiléerna och stek dem 3-4 minuter på varje sida. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg en klick tranbärschutney på en tallrik och lägg en nystekt laxfilé ovanpå. Ringla över glazen som du kokt ner av marinaden ovanpå laxen. Ät tillsammans med saltrostade rosmarinpotatisar och gärna en krispig grönsallad. 
 
 
För er som är nyfikna?! Jag lyckades och han tyckte det var riktigt gott! Fast smörpaketet åkte fram och potatisarna mumsades i fortast tillsammans med massor med smör på....Men han åt, TVÅ laxfiléer <--- KLART GODKÄNT, visst?! 
#1 - - Oslofru:

Det där såg riktigt gott ut :) Mums!

Svar: Vad roligt att höra! :) Tack!
Alicia Hedlund

#2 - - a n n i k a:

Gott!

Svar: Tack Annika :)
Alicia Hedlund

#3 - - Amanda:

Lax är ju bland det godaste som finns! Förstår inte människor som inte tycker om det

Svar: Eller hur?! Jag håller helt med dig! :)
Alicia Hedlund