Ugnsbakad pasta med soltorkade tomater, spenat & fyra olika sorters ost

Hej älskade vardag.
Eller det är åtminstone så jag borde känna över veckodagarna. Jag har lätt för att låta veckorna bara arbetas igenom för att istället längta till helgen. Lördag råkar vara min favorit dag på hela veckan. Jag älskar känslan att veta att man har hela dagen framför sig och även morgondagen.

Men nu är snart sommaren här och då älskar man faktiskt varenda dag på hela veckan. Om det är fint väder då vill säga. Sen går allting så mycket lättare när man har sin semester framför sig. Ljusa kvällar, god mat och sol som värmer. Ni hör med andra ord att det inte är vinterårstiden jag gillar precis.

Det kan tyckas att det blir många "avancerade" recept här på bloggen. Eller jag tycker ju förvisso inte det eftersom jag söker lite extra utmaning när jag väl tar mig tiden och ska laga mat. Jag ÄLSKAR ju att vara i köket liksom.
Men nu tyckte jag det var dags med en vardagsrätt. Vegetarisk dessutom. Heja mig liksom?!

Den här rätten är så ENKEL. Det är ingen underdrift mina vänner. Pastan kokar i ugnen. Det enda du gör är att blandar ihop alla ingredienserna och sedan ställer du in den i ugnen och väntar. KLART!
Det är ju ändå så man vill att middagarna ska få bli ibland. Jäkligt goda men enkla. För man hinner inte alltid stå med fyra olika kastruller igång samtidigt och ha ett diskberg större än Mount Everest. Nej, så idag delar jag med mig med denna fiffiga (kan man säga så eller har jag hittat på det?) vardagsrätt som jag ändå tycker kan räknas som en lyxig fredagsrätt också.

Jag vill också förtydliga att det är 4 olika sorters ost i den här. Jag förstår att ni kanske tycker att det hade räckt med att köpa 2 olika men, nej. Alla har sitt syfte och gör typ den här pastan helt underbart god. Så 4 olika sorters ost var helt avsikligt faktiskt.

Ugnsbakad pasta med soltorkade tomater, spenat & fyra olika sorters ost
2-4 personer
400 ml plommontomater (jag använde Zetas)
1 msk tomatpuré
0,5 dl strimlade soltorkade tomater + 1 msk olja från burken
1,5 dl fryst, men tinad spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 msk torkad basilika
1 tsk oregano
1 dl rött vin
300 g rigatoni eller liknande pasta
1 dl fetaost
0,5 dl parmesan
1,5 dl valfri riven ost
1-2 paket mozzarella
Salt & peppar
Färsk basilika
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en ugnsform med olja.
Ta fram en bunke och med hjälp av handen krossar du plommontomaterna lätt innan du häller dem i bunken. Tillsätt därefter tomatpuré, strimlade soltorkade tomater + 1 msk olja från burken, tinad spenat, pressad vitlök, torkad basilika, oregano, vin och 2 dl vatten.
Blanda allt väl och avsluta med att blanda ner lite salt & peppar. Blanda därefter ner den torkade pastan, smulad fetaost, parmesan och riven ost och rör om.
Häll pastablandningen i ugnsformen och sprid ut pastan och se till att det mesta ligger under såsen. Beroende på vilken pastasort du har valt kan du få justera mängden litegrann så allt får plats.
Täck ugnsformen med folie som tål ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
Ta därefter ut formen, rör om litegrann och lägg på så mycket mozzarella du önskar på toppen.
Sätt in formen igen utan foliet och grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills osten smält.
Låt pastan stå i 5 minuter innan du serverar den så den får sätta sig. Garnera med färsk basilika och servera en sallad till.
PS. Oliver är en höjdare till detta...
Gjorde denna igår efter att ha sparat receptet och gud så gott det blev! Stort tack för att du delade med dig av receptet, kommer göras om många gånger här hemma! :D