Koreanska räkor med ris, kimchi, stekt ägg & wokad shiitakesvamp

Jag skulle ändå säga att jag alltid varit en person som inte varit rädd för att prova smaka på nya maträtter och livsmedel. Jag gillar det mesta. Har nästintill inget jag kan komma på så här på rak arm som jag inte tycker om. Sen finns det ju saker som jag givetvis tycker mindre bra om och saker jag tycker bättre om.

Jag går dock lätt in i olika perioder och så fastnar jag där och kan äta samma sak hur länge som helst och så tröttnar jag inte. Så är det med min frukost. Jag äter den nästintill varje dag. Naturell kvarg med varma hallon och rostade salta mandlar, eller valnötter. Jag får liksom inte nog och den har varit standard hos mig nu i över ett år. Men varför byta ut ett vinnande koncept liksom?!

Mitt förhållande till grönsaker och frukt är också en besatthet. När jag kommer in på frukt- och grönsaksavdelningen i affären kan jag stanna där hur länge som helst. Finns det något bättre än färsk frukt eller färska grönsaker?! Nej ibland tror jag inte det faktiskt.

Häromdagen var jag sugen på att göra något riktigt osvenskt. Jag traskade in till en asiatisk butik och fick med mig kimchi och koreansk chilipasta hem. Sen var jag sugen på en hög med färska grönsaker och något av det bästa jag vet, RÄKOR. Sen ett stekt ägg också. För ägg kan jag också erkänna att jag har en viss besatthet av...

Gochujang, koreansk chilipasta
Den här middagen blev verkligen en fräsch avslutning på dagen. Jag älskar också att man lägger upp allt i en skål och hela middagen går att tillaga på ett kick. Perfekt vardagsmat helt enkelt.


Jag var väldigt spänd på den koreanska chilipastan men den slog alla mina förväntningar och det blev jätte gott! Kan inte bärga mig tills jag ska prova detta på kyckling också.
Nästa gång ska jag testa göra egen kimchi dock. Det lär ju inte vara så svårt, men den jag köpte i butiken höll ändå måttet och jag var nöjd ändå.

Koreanska räkor
1 portion
0,5 vitlöksklyfta
1 tumstor finriven färsk ingefära
0,5 msk soja
0,75 msk Gochujang, koreansk chilipasta
0,5 msk risvinäger
en skvätt olja
0,5 msk honung
100-150 g handskalade räkor
Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ in i kylskåpet under tiden du gör resten av måltiden.
Skålen
1 stor portion
1 portion kokt jasminris
1 stekt krämigt ägg
Önskvärd mängd kimchi
0,5 dl riven rödkål
0,5 morot skuren i mindre stavar
1 näve sockerärtor
1 näve böngroddar
Sesamfrön
Wokad shiitakesvamp med färsk spenat
100 g shiitakesvamp
90 g färsk babyspenat
Salt & peppar
Värm en wokpanna på spisen med en skvätt olja. Woka spenaten och svampen, smaka av med salt & peppar.
LÄGG ALLT I EN SKÅL, SÅ HÄR:
Lägg riset i botten på skålen. Lägg därefter på alla grönsakerna, sedan det stekta ägget och svampen. Avsluta med att lägga på de marinerade räkorna och toppa dem med sesamfrön.
ÄT OCH NJUT.
Ser ni vad glad den här färgrika skålen gör en?! Perfekt för en vardag mitt i veckan fast man egentligen önskade att det vore lördag. Eller hur? Hoppas ni kommer gilla det lika mycket som jag gjorde!