Hawaii carne asada med krispiga cheddarfries & grillad ananas pico de gallo

 
 
Jag tror helt klart att jag skulle trivas i Mexico. Inte bara för att det faktiskt verkar vara väldigt fint där utan också för att deras mat är ju världs. Eller det är åtminstone något som jag tror den är. 
 
Det är ju Cinco de Mayo idag i Mexico, vilket är deras helgdag. De firar något som jag faktiskt inte vet vad det är men det har gjort att många av mina inspirationskällor bloggar om mexikansk mat. Vilket jag inte har ett dugg emot för efter den här måltiden är jag besatt. 
 
 
Jag har sagt det förut och jag står fast vid det än. Det kommer aldrig bli vanlig hederlig tacos hemma hos oss mer. Det blir mexikansk tacos. Prova ni också och ni kommer sluta köpa färs och göra en galet god Carne Asada istället. Jag lovar.  
 
 
Carne Asada är nötkött i strimlor, gärna grillat och det passar väldigt bra att använda i tacos. Vilket de också gör en hel del i Mexico om jag förstått rätt. 
 
Min Carne Asada är hawaii inspirerad. Jag har med andra ord använt ananasjuice i marinaden. Vilket var en väldigt bra idé förstår ni, för det var så gott.
 
 
Jag äger ingen fritös. Vilket också har gjort det svårt att få till krispiga pommes. Men den här gången fick jag till dem, mjuka på insidan och krispiga på utsidan. YESS. 
 
Jag provade helt enkelt något nytt. Jag la potatisen i öl i ungefär 1 timme. Sedan gnuggade jag in dem i en blandning av olja, mjöl och salt. Det blev superb och jag var nöjdare än någonsin, ÄNTLIGEN. 
 
 
För att lätta upp maträtten lite gjorde jag en grillad ananas pico de gallo. Det är ju ganska mycket ost här som ni ser... Men jag älskar det och i sådana här rätter kan det liksom inte undvikas. Tycker jag då, men såklart går det bra att inte ha ost på också. Men rekommenderar det ändå inte i det här fallet...
 
Just det, ni behöver inte grilla eller steka ananasen i pico de gallon om ni inte vill. Men uppvärmd ananas är något speciellt. Jag tycker det blir godast så, men det går precis lika bra att använda den som den är. 
 
 
Hawaii Carne Asada 
 
1 skirt steak eller flankstek (cirka 700 g) 
0,5 dl soja 
1,5 dl ananasjuice 
1 msk vinäger 
1 vitlöksklyfta 
0,5 dl olja 
 
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg köttet i marinaden och ställ in i kylskåpet i minst 1 timme, men gärna längre. Ett tips är att göra marinaden till köttet på morgonen och låta köttet marineras under dagen. 
 
Grilla eller ugnsstek köttet i god tid innan middagen och låt det sedan vila i minst 30 minuter innan det skärs upp och serveras. 
 
Krispiga cheddarfries 
 
700 g potatis 
3,5 dl valfri öl 
2 msk mjöl 
1 tsk salt 
2-3 msk olja 
 
Strimla potatisen i valfri storlek. Lägg dem tillsammans med ölen i en skål och låt stå i minst 1 timme. 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Häll av ölen från potatisen och torka den torr med hushållspapper. Blanda mjöl, olja och salt i en bunke. Gnid in potatisen i blandningen och lägg dem sedan en och en på ett bakplåtspapper på en plåt. 
 
Sätt in i ugnen i ungefär 20 minuter. De sista fem minutrarna körde jag på grill. 
Valfritt: Stäng av ugnen och lägg på några skivor cheddarost och ta ut när det är helt smält. 
 
Grillad ananas pico de gallo 
 
1/2 färsk ananas 
2 dl körsbärstomater 
1/2 finhackad gul lök 
Citronsaft 
Salt & peppar
 
Skala ananasen och skär den i mindre bitar. Grilla den eller stek den i stekpannan tillsammans med en skvätt olja. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar och blanda dem tillsammans med löken och ananasen. Smaka av med citronsaft, salt & peppar. 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Serveras på bästa sätt så här: 
Lägg cheddarfriesen i botten och toppa med köttet. Lägg sedan en stor sked av ananas pico de gallo på toppen. 
 
Mina bonus toppings var strimlad jalapeno, fetaost, skivad avokado och hemmagjord aioli. Nödvändigt undrar ni? JA. Kan inte få nog av det här. Jag är besatt och det kommer bli många fler mexikanska middagar här hemma i fortsättningen...
 
#1 - - Dylan:

Ser ju helt galet gott ut! Planen var att göra carnitas, men kanske ska testa på carne asadas till helgen istället.

Svar: Tack så mycket Dylan! Jag ska testa Carnitas i helgen tänkte jag :) Har aldrig provat men tror det kan vara väldigt gott det också! /Alicia
Alicia Hedlund