Burgare med friterad lök, whisky glaze & kanderat bacon

 
Hemmagjorda hamburgare var för ett tag sedan standard hemma hos oss om helgerna. Man är ju alltid sugen på en saftig burgare med goda tillbehör liksom. 
 
Men nu var det ett tag sedan sist, så det var dags för en ny variant. Men den här gången la jag manken till och planerade burgaren innan. Tack och lov för det. Smakerna i den här burgaren är inte att leka med. Jissus. 
 
Det kan hända att det vattnas i munnen på mig nu när jag tittar på bilderna...
 
 
Bröd. Cheddarost. Nötfärsburgare. Cheddarost. Whisky glaze. Kanderat bacon. Friterad lök. Bröd. 
 
Om vi börjar med brödet. Det är ett enkelt briochebröd som går på ett kick. Inga ursäkter för att inte göra sina egna bröd. Det är värt det, jag lovar. 
 
Smält cheddarost. Behöver jag säga mer egentligen?! Nötfärsburgaren är enkel, som den ska vara i det här läget. Nötfärs, salt och peppar. 
 
Jag får faktiskt inte nog av att hälla whisky i mina maträtter. Herregud vilken smaksättare. Det här är den godaste glazen jag har gjort. Våga använda whisky! 
 
 
Kanderat bacon är ju löjligt gott. Sirap på bacon. Salt och sött, perfekt kombo! 
 
Den friterade löken gjorde helt klart sin rätt. Jag satte dock igång brandvarnaren när jag gjorde dem. Fläckten är inte så effektiv i det här köket om man säger så...Krispigt och ger god sälta. Yes! 
 
Om ni inte orkar göra en hamburgare så lova mig att ni testar glazen nu när ni börjar grilla. Kan tänka mig att den här glazen kan förgylla många goda köttbitar från grillen i sommar...
 
 
Hamburgerbröd 
4 stycken 
 
1,25 dl vatten 
0,25 dl mjölk 
7 g jäst 
1 msk socker 
1 tsk salt 
1 ägg 
25 g smör 
4,5 dl vetemjöl 
 
Sätt ugnen på 220 grader. 
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm blandingen till 37 grader. Häll ner degvätskan i en degblandare och blanda ner jäst, mjöl och ägg. Blanda i cirka 3 minuter. 
 
Tillsätt socker & salt och blanda ytterligare. Låt degen jäsa i 45 minuter. Dela degen i 4 lika stora bitar och rulla till bollar. Låt jäsa i 45 minuter till. 
 
Spraya dem med vatten och grädda i ugnen i cirka 8 minuter. 
 
Friterad lök 
 
1 stor gul lök 
2,25 dl mjölk 
2,25 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
Olja till fritering 
 
Skiva löken tunt. Lägg löken i en bunke med mjölk och låt stå i cirka 30 minuter. Förbered en kastrull med olja i. Skvätt lite vatten i kastrullen för att se om oljan är tillräckligt varm för att fritera. Om det fräser är det dags! 
 
Häll upp mjölet och saltet i en skål och doppa löken i mjölblandningen. Fritera sedan löken i oljan i cirka 2 minuter eller tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Fritera dem i omgångar. 
 
Whisky glaze 
 
0,5 dl whisky 
0,5 dl Sweet baby ray´s, Honey Chipotle BBQ Sauce 
1 tsk soja 
2 tsk honung 
1 tsk worcestershiresås
1/4 tsk cayennepeppar 
Salt & peppar 
 
Mät upp alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda tills glazen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. 
 
Kanderat bacon 
 
1 paket bacon 
1 tsk sirap 
2 msk farinsocker 
1 tsk cayennepeppar 
 
Sätt ugnen på 250 grader.
 
Blanda sirap, farinsocker och cayennepeppar i en bunke. Massera in sirapsblandningen i baconen och lägg dem sedan på ett bakplåtspapper på ett galler. 
 
Grädda i ugnen tills baconen fått en fin färg, i ungefär 10-15 minuter. 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Jag tycker det bara behövs salt och peppar till nötfärsbiffen då det finns så många andra smaker i den här burgaren.
 
Ställ alla tillbehören på bordet och hugg in hörrni. Men glöm inte cheddarosten för all del! 
#1 - - Anna [foto]:

Åhh vad gott!!!

Svar: Ja det här var en höjdare här hemma :) Tack! /Alicia
Alicia Hedlund

#2 - - ɑ n n i k ɑ:

Åhh super mumsigt :D

Svar: Tack så mycket Annika :) /Alicia
Alicia Hedlund

#3 - - Lina:

Wow, det ser ju jättegott ut, älskar hamburgare, både att göra hemma och gå ut och äta.

www.diningandcooking.blogg.se

Svar: Tack så mycket Lina! Ja, hamburgare är alltid en vinnare på matbordet! :) /Alicia
Alicia Hedlund