Grillad fylld paprika på majs- och melonsallad med räkspett i brynt smör, citron & vitlök

Jag gick loss bland frukten och grönsakerna...IGEN. 
 
 
Jag har nämligen lagat en fräsch och enkel lunchrätt med inspiration av att det äntligen är SOMMAR (i mitt huvud åtminstone, kom igen nu vädret!).
 
Fast egentligen är den så god att man till och med kan äta den vid ett lyxigare tillfälle. Den är åtminstone värd att njutas och inte stressas i. Så planera inte in den här när ni har ont om tid på er att äta.
 
Men ÅH min kärlek för majs just nu är helt okontrollbar..
 
 
Jag längtar efter majs. Jag smyger in majs i varenda rätt jag gör just nu. Det hela har kanske förvärrat sen min hjärtevän, ÄÄÄNTLIGEN, tog sitt förnuft till fånga och har börjat äta majs. Han äter det inte bara heller, han ÄLSKAR det. Jag är verkligen så nöjd över detta. 
 
Ni vet vad det betyder va? Det kommer bli en hel del grillade majskolvar i sommar. ÅH, kan inte vänta! 
 
 
Tyvärr så har han inte börjat tycka om den fantasiska räkan (än). Konstigt tycker jag eftersom mitt mellannamn är typ räkan. Jag vet inte hur många portioner räkor jag åt förra sommaren?! Men det kan hända att jag stod för den större delen av räkkonsumtionen här på västkusten....
 
Den bästa räksmörgåsen jag åt förra sommaren var på Salt & Sill som ligger på centralstationen här i Göteborg. Den är så värd ett till besök den här sommaren kan jag lova er! 
 
 
Det här tallriken gör mig så glad. Jag älskar att äta med ögonen och just nu kan jag inget annat än att älska alla fina färger på den här tallriken. MEN. Jag blir så besviken för blogg.se verkar inte vilja ladda upp mina bilder i den kvalitén som de förtjänar. 
 
Färgerna i dessa bilderna är så mycket bättre än vad jag kan ladda upp dem i här.. Vilket är synd. För jag hade önskat att de inte blev "grådaskiga" när de egentligen är så fina. Men tänk er dessa bilderna, fast typ 10 gånger starkare och klarare färger. DÄR har ni det. 
 
 
På tallriken ligger det en grillad fylld paprika med ost och schalottenlök. Salladen består av grillad majs, melon, körsbärstomater (mina favoriter från kyrkhult, tack farmor!), lime och färsk basilika. Räkorna på spetten har en smak av brynt smör, vitlök och citron.
 
Jissus. Brynt smör har etsat sig fast i mina smaklökar. Jag bara älskar det. 
 
 
Så om ni älskar grillad majs och grillade ostfyllda paprikor så är det bara att köra! Räkorna kan ni byta ut till en annan proteinkälla, eller varför inte bara göra en vegetarisk variant? 
 
Men bara ni använder smaksättningen av brynt smör, citron & vitlök till ert tillbehör så blir jag nöjd. För det passar som handen i handsken till resten. 
 
 
Räkspett i brynt smör med citron & vitlök 
1 portion 
 
150 g nyskalade räkor 
2 msk olivolja 
1 msk citronsaft + ev citronzest (kan behövas mer)
1 vitlöksklyfta 
0,5 msk mjöl 
En gnutta cayennepeppar 
1 krm svartpeppar 
20 g smör 
 
Blanda olja, citronsaft, hackad vitlök, mjöl, cayennepeppar och svartpeppar i en bunke. Lägg ner dem skalade räkorna i marinaden och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter men gärna längre. 
 
Trä räkorna på ett grillspett om du vill och värm under tiden en stekpanna. Lägg räkorna med marinaden i stekpannan. Fräs dem snabbt i pannan, inte för länge för då blir de lätt sega och tappar smak. Smaka av med salt och peppar. 
 
Ta bort stekpannan från plattan och lyft upp räkorna, men lämna kvar vitlöken i pannan. Tillsätt därefter smöret. Låt smöret puttra i pannan tills de karamelliserats och blivit brynt. Ta bort från värmen och smaka av med citronsaft och eventuellt citronzest.
 
Grillad fylld paprika på majs- & melonsallad 
1 portion 
 
1 paprika 
1 dl riven ost 
1 finhackad shalottenlök 
1 majskolv 
1 dl körsbärstomater i halvor 
1/4 vitlöksklyfta (eller en liten) 
1 dl melon i mindre bitar 
Lime 
Några färska basilikablad
Flingsalt 
Olja (om du steker paprikan och majsen)
 
Börja med att grilla majskolven och paprikan. Om ni inte har tillgång till grill går det bra att steka paprikan och majskolven i en stekpanna med en skvätt olja i. Majskolven ska få färg och paprikan ska mjukna en aning och få en fin yta. Låt de sedan svalna på en tallrik och förbered resten av salladen. 
 
Halvera körsbärstomaterna och dela melonen i mindre bitar. När majskolven svalnat skär bort majsen från kolven och blanda den tillsammans med tomaterna, melonen och den hackade vitlöken.
 
Skär ett snitt i paprikan och ta försiktigt bort kärnhuset utan att dela på paprikan. Fräs finhackad shalottenlök i en stekpanna tills den mjuknat, ta bort från plattan och tillsätt riven ost. Rör om tills osten smält och fyll paprikan med osten. 
 
SÄTT IHOP SALLADEN SÅ HÄR: 
Lägg majs- & melonsalladen på en tallrik. Placera paprikan och räkspetten ovanpå. Avsluta med att strö över flingsalt, färska basilikablad, färsk lime och även limesaft över salladen. 
 
Och för all del, GLÖM INTE, ringla över vitlök- & citronsmöret över salladen och framförallt över räkorna. 
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt :D

Svar: Tack Annika, det var det verkligen :) /Alicia
Alicia Hedlund