Hamburgare med karamelliserade persikor, krämig balsamico & friterad mozzarella

Jag tror jag får skapa en ny kategori här på bloggen. 
 
 
För jag kan inte låta bli att testa olika sorters hamburgare... 
Jag skulle säga att det finns i dagsläget någon form av hamburgare på nästan alla restaurangers meny här i stan. Hamburgaren har verkligen slagit igenom. Finns det någon som inte tycker om det liksom?! 
 
 
Jag gjorde en ganska så maffig hamburgare för ett tag sedan. Vi brukar annars göra det ganska så simpelt här hemma när vi äter hamburgare, men jag kunde inte låta bli att inte vara simpel längre. Inspirationen man får när man läser burgarmenyn på olika restauranghak gör ju att man känner att man kan göra den där burgaren så mycket godare om man har rätt tillbehör. 
 
 
Mitt absoluta favorit tillbehör till hamburgare är friterade lökringar. Jag vill ha en stor, frasig lökring på toppen av min burgare. Punkt slut. 
 
Så nu gjorde jag mina egna. Jissus vilken bra mjölblandning jag fick till. En blandning av pankoströbröd, mjöl och riven parmesan. Dessa blev perfekt frasiga! Jag äger ingen fritös, men jag har kommit in i det här med att fritera i en kastrull eller stekpanna. Det går suveränt nu!
 
Dock är det garanti på att köket behöver städas efteråt. Men va fanken, det tycker jag det kan vara värt. För dessa lökringarna? JA! Men...
 
 
...jag friterade inte bara lökringar. Jag nöjde mig helt enkelt inte där så jag friterade ytterligare. Det är ju så att en hamburgare utan ost är för mig inte godkänd. Hur kan man äta burgare UTAN ost?! Nepp, det går INTE. 
 
Jag friterade mozzarella. I samma mjölblandning som löken. Det gick för bra, herregud det var så gott hörrni. Frasig på utsidan och rinnande ost på insidan. Jag önskade jag hade fått bild på detta. Men när jag skar i den så trillade den ihop. Så...det var det. Jag får öva på det där helt enkelt...
 
 
Förra gången hade jag kanderat bacon, whisky glaze och friterad lök. Men jag ville testa lite somrigare smaker den här gången. Så därför tog jag en av mina favoriter, persika, men jag vet att det skulle fungerat med ananas, nektarin eller mango också.
 
Jag la också till färska basilika blad i botten på brödet för att få in sommaren och lite fräschare smaker som lättade upp hamburgaren lite. 
 
Den krämiga balsamicon kunde jag inte låta bli att koka ihop. Jag gillar syran och sötman som blandar sig tillsammans och bryter av på hamburgaren. Ringla lite över hamburgaren och det räckter. 
 
 
 
Krämig balsamico 
 
1 dl balsamvinäger 
1 tsk farinsocker 
 
Lägg balsamvinägern och sockret i en kastrull och sjud blandningen tills det reducerat till hälften i ungefär 10-15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. 
 
Friterade mozzarellaskivor- och lökringar
 
2 dl pankoströbröd 
0,5 dl vetemjöl 
0,75 dl riven parmesan 
0,5 tsk salt & peppar 
1 dunst cayennepeppar 
1-2 ägg 
 
Neutral rapsolja till fritering *
1 paket mozzarella 
1 stor gul lök 
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa upp ett ägg till att börja med i en annan skål, om du behöver ett ägg till är det bara att vispa upp efter hand. 
 
Dela mozzarellan i 4 skivor. 
Skala löken och dela löken i valfri storlek. Jag ville göra mina ringar relativt stora. 
 
Värm en kastrull med olja i. Skvätt lite vatten i kastrullen, om det fräser så är oljan redo att friteras i. Jag brukar bara täcka botten på kastrullen med olja och istället byta oljan efter hand *. Här bytte jag oljan mellan friteringen av mozzarellan och löken. 
 
Börja med löken. Doppa den i ägget och sedan i pankoblandningen. Fritera sedan löken försiktigt i omgångar. Låt rinna av på ett hushållspapper.
 
Byt sedan oljan innan du börjar fritera mozzarellan. Upprepa samma procedur, mozzarellan är klar när den är gyllenbrun och osten har börjat smälta men håller ändå sin form. Jag friterade min ca 1 minut på varje sida. Låt även de torka på papper. 
 
Karamelliserade persikor 
 
2 persikor 
Flytande honung 
 
Dela persikorna i skivor. Ringla flytande honung över dem. Värm en stekpanna och stek dem i 1-2 minuter tills de är varma. Ställ åt sidan. 
 
Du behöver också: 
4 stycken grillade eller stekta hamburgare (jag gör alltid mina på nötfärs)
4 stycken hamburgerbröd, RECEPT HÄR
Färsk basilika 
Aioli, RECEPT HÄR 
 
SÄTT IHOP HAMBURGAREN SÅ HÄR: 
Lägg några färska basilka blad på botten av brödet och lägg sedan på hamburgaren. Ringla över balsamico och lägg en skiva friterad mozzarella ovanpå. Därefter den varma persikan och tillsist på med locket. På locket satte jag min lökring.
 
Sen åt jag hamburgaren tillsammans med ännu mer friterade lökringar, grillad majskolv, pimientos de padron och Simon´s hemmagjorda aioli (som förövrigt är "emulsionssåskungen" här hemma och därför överlämnar jag alla emulsionssåser till honom, då mina alltid skär sig...)
 
 
Känslan när man gjort hela hamburgaren själv från grunden och lyckats kombinera ihop en riktig vinnare. OBESKRIVLIG. 
 
#1 - - Viktoria:

Låter fantastiskt gott! Hamburgare är för mig det perfekta målet mat på sommaren. Ska absolut testa detta recept!

Svar: Jag håller helt med dig Viktoria! Hoppas du kommer gilla det :) /Alicia
Alicia Hedlund

#2 - - Kai:

Www. . Ser fantastiskt ut :)

Svar: Tack så mycket Kai! :)
Alicia Hedlund