Pasta med fläskfilé, chipotle och rostade valnötter

En riktigt bra fredagsmys rätt. Jag är så otroligt glad att jag hittade chipotlepaste i tacohyllan på Ica. Den är numera en kär smaksättare här hemma. 
 
Den här pastarätten är en krämig historia med mustig smak från det röda vinet men också med en svag hetta från chilin som rundas av med grädde, philadelphiaost och parmesan. De rostade valnötterna med flingsalt sätter pricken över i:et och mer behövdes inte mer för att få mina smilgropar att peka uppåt. 
 
Jag använde mig av Zeta´s pasta, Mezze Maniche och den passade utmärkt att blanda med såsen. Nu har jag också äntligen lärt mig att koka pastan al dente, det vill säga jag kokade den i 10 minuter istället för 13 minuter som det står på paketet och pastan blev perfekt i konsistens.
Jag har nämligen varenda gång glömt av att pastan blandas med såsen och det blir istället mos av hela rätten om man har kokat pastan för länge. 
 
 
 
Mezze Maniche med fläskfilé, chipotle och rostade valnötter
Till 4 personer 
 
500 g fläskfilé 
5 dl matlagningsgrädde 
100 g philadelphiaost 
2-2,5 dl rött vin (smaka av hur mycket rött vin du vill ha)
1 röd paprika 
1 rödlök 
1 vitlöksklyfta 
1/4 purjolök 
1 röd chili
2 tsk tomatpuré 
2 tsk chipotlepaste 
1-2 msk kalvfond (smaka av vad du föredrar)
2 tsk torkad timjan 
2 tsk soja (kan behövas mer för sältan och färgen)
1 dl riven parmesan 
Salt & peppar 
 
400 g pasta 
100 g valnötskärnor 
Flingsalt  
 
 
Börja med att rosta valnötskärnorna i en torr stekpanna tillsammans med en nypa flingsalt tills de är gyllenbruna. 
 
Strimla rödlök, paprika, purjolök och röd chili och fräs det i en skvätt olivolja i en stekpanna. Skala vitlöken och pressa ner den tillsammans med tomatpurén och chipotlepaste. Strimla fläskfilén och fräs den nästintill klar tillsammans med grönsakerna i stekpannan.
Häll på philadelphiaosten och rör runt tills den löst sig ordentligt. Häll därefter på grädden, vinet, kalvfond, soja och timjan. 
 
Låt det hela koka ihop i några minuter och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer av de ingredienserna du önskar för att få den precis så som du föredrar.
Rör till sist ner parmesanen. 
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, gärna al dente. 
Häll av vattnet till pastan när den är klar och häll ned den direkt i såsen och rör runt försiktigt för att inte mosa pastan. 
 
 
Riv över lite parmesan och strö över de rostade valnötterna. 
Hoppas ni tycker om den precis lika mycket som jag!