Beef chili med hembakta vetetortillas, tomatillosalsa, guacamole & tomatsalsa
När jag var inne på Akademibokhandeln häromdagen fick jag syn på Jonas Cramby´s receptbok. Jag som har texas chili på listan över saker jag vill prova kunde inte stå emot hans tips om den "ultimata mexmiddagen".
Därför fick det bli en Beef chili med tillbehör från order av tacokungen. Som Jonas själv skriver på sin blogg, "kom ihåg: halvfabrikat är för halvmänniskor".
Så kan vi ju inte ha det så det blev hembakta vetetortillas och salsor som fick sätta pricken över i:et på mexmiddagen och det gjorde det verkligen.
Det smakade riktigt bra och jag saknar inte den traditionella tacomiddagen som vi har här i Sverige alls..

Justera gärna mängderna från kryddorna om du vill ha det starkare eller svagare. Vi tyckte att vi kunde vågat lite mer efter att ha provat det här recepet. Så nästa gång kommer jag använda mig av två stycken torkade anchopeppar istället för enbart en.
Tänk på att vilken storlek du skär köttet i bestämmer också strukturen på chilin. Gör du större bitar krävs också längre koktid. Jag valde att göra mina lite mindre för att enkelt kunna trasa sönder köttet innan servering.
Beef chili
cirka 1 kilo högrev
6 vitlöksklyftor
en öl
1-2 torkade anchopeppar
1 torkad chipotlepeppar
1-2 färska chilipeppars
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk malda korianderfrön
Oxbuljong
Mjöl
Socker
Salt & peppar
Sätt ugnen på 150 grader.
Börja med att koka de torkade chilipepparfrukterna i lite vatten i cirka 15 minuter.
Samtidigt steker du den tärnade högreven och vitlöken i lite olja. Ta lite i taget så det får en fin stekyta. Pudra över lite mjöl, chilipulver och de andra torkade kryddorna samt den hackade färska chilin. Rör om ordentligt.
När de torkade chilipepparfrukterna kokat i 15 minuter blixtmixar du dem med vattnet och häller det över grytan. Fyll sedan på med öl och oxbuljong så att det precis täcker köttet.
Sätt in grytan med lock på i ugnen och låt det långsamt puttra i minst 2 timmar. Rör om i mellanåt.
När grytan nästan är klar, ta ut från ugnen och ställ den på spisen och smaka av med socker, salt & peppar.
Tomatillosalsa
Så här skriver Cramby om salsan:
"Om man käkar mexmat New Mexico får man ofta den här härliga gröna salsan som baseras på tomatillos, en slags gröna tomater med ett pappersaktigt hölje. De kan dock vara svåra att få tag på i Sverige. Efter lite efterforskningar visar det sig dock att tomatillos är väldigt nära släkt med frukten vi kallar physalis. Smaken blir lite fruktigare än tomatillos men funkar utmärkt ändå".
200 g physalis
1/2 gul lök
Ta väck skalet från physalisen och lägg dem i en kastrull tillsammans med den grovhackade löken och låt koka tills physalisen blivit riktigt mjuk.
Mixa så att det blir slätt och smaka av med chilipulver, salt och peppar. Jonas rekommenderar även spiskummin och koriander.
Låt röran svalna innan du använder den till middagen.
Servera chilin med guacamole, tomatillosalsa, créme fraiche, nachochips, tomatsalsa, ost, grönsaker och hembakta vetetortillas.
Vetetortillas kommer i ett eget inlägg!