Stora sega chokladmaränger

 
Det här med sega maränger. Det är och nu överdriver jag inte, en av de bästa sakerna jag smakat på. 
Frasig på utsidan och seg inuti, behöver jag säga mer? 
 
Jag fick till dem riktigt bra, så till nästa gång får jag satsa även på snyggheten av dem, det var lite svårt upptäckte jag! 
 
 
För att lyckas med maränger så behöver du en termometer och tid. För de tar en stund i ugnen att göra, men samtidigt behöver de inte så mycket passning och då kan man göra något annat roligt under tiden. 
 
 
Stora sega chokladmaränger
6 stycken 
 
8 äggvitor 
5 dl strösocker 
100 g mörk choklad 
 
Sätt ugnen på 125 grader. 
 
Förbered ett vattenbad genom att koka upp vatten i en kastrull som passar lagom till din rostfria bunke som du ska göra marängen i och sänk värmen och låt det sjuda. 
 
Blanda äggvitorna och sockret i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i det sjudande vattnet och under vispning ska marängen nå mellan 60-65 grader. 
 
När marängen är någonstans mellan 60-65 grader tar du bort bunken från det sjudande vattnet. Nu ska den vispas på hög hastighet med hjälp av en hushållsassisent eller elvisp tills marängen svalnat helt. 
 
Smält den mörka chokladen under tiden. När marängen är färdig vispad så vänd ner den mörka chokladen med hjälp av en slickepot försiktigt. Vänd bara några gånger för att få ett fint mönster, annars blandar det lätt sig helt. 
 
Klä en plåt med ett bakplåtspapper och klicka ut 6 stora maränger. 
 
Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter. När de släpper från bakplåtspappret är de klara. 
 
 
0 kommentarer

Kategorier: Choklad
Taggar: Choklad, Chokladmaräng, Maräng, Sega, Stora