Apelsinmarinerad kyckling med couscous, svarta bönor och friterad banan

 
Är ni duktiga på att äta bönor? Om inte så kanske ni kan börja, för de är ju helt underbara. De smakar bra och är bra för kroppen, bra kombo va! 
 
Om man kombinerar baljväxter med några cerealier, tillexempel pasta eller ris så blir faktiskt proteinvärdet minst lika bra som det är i kött. Vilket verkligen är en vinst då baljväxter inte kostar mycket och samtidigt är en bra näringskälla.
 
Idag har jag dock valt att kombinera bönorna med en proteinkälla. Men ibland kan det vara värt att hoppa köttbiten en dag eller två i veckan för allas skull. 
 
 
Bli inte rädda för den här maträtten. Det var väldigt gott och jag lyckades till och med få min kräsna sambo att äta två portioner av det här.  
 
Ni måste väl precis som jag upptäckt att apelsinerna just nu är som bäst. Så varför inte marinera kycklingen i nypressad apelsinsaft? Jovisst det gör vi för det blev HUR GOTT SOM HELST. Tillsammans med chili, vitlök, citronsaft, soja och honung, så är vi hemma. 
 
Couscousen fick brynas en kort stund tillsammans med lök och paprika och sedan fick den stå och dra i kycklingbuljong. De svarta bönorna blandade jag bara med örtkryddor provencale från frysdisken och pressad vitlök. Det räckte för att få dem att smaka ljuvligt.
 
Vi behövde något sött till rätten, mangosalsan med färsk basilika gav rätten en fräsch smak och tillförde verkligen sitt.
 
Men nu till det absolut bästa och som jag inte kan förstå att jag inte gjort förut. Friterad banan. Jepp ni hörde rätt. Det blir en karamellisering som gör bananen så där härligt mjuk på insidan och lite krispig på utsidan. Sedan avslutade jag med en nypa flingsalt. Det kan hända att bananen kommer åka med i varje måltid nu framöver. 
 
Ingen sås undrar ni (jag som älskar sås), jo då, marinaden från kycklingen fick reducera ner på spisen, jag pressade ner lite extra färskpressad apelsinsaft och en klick smör. Sen ringlades det över couscousblandningen och kycklingen precis innan servering.
 
Nej nu får det räcka med text. Vi kan ju säga så här, våga prova detta hörrni! 
 
 
Apelsinmarinerad kyckling

Marinad: 
500 g kyckling 
3 vitlöksklyftor 
1 röd chili 
1,5 dl färskpressad apelsinsaft 
Saft från en citron 
1 tsk honung
1 tsk soja 
 
Till såsen: 
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 tsk soja
1 msk smör
 
Lägg alla ingredienserna i en skål och mixa det slätt. Marinera sedan kycklingen i en påse tillsammans med marinaden. Minst i 1h eller över natten. 
 
När kycklingen marinerats klart. Sätt ugnen på 200 grader och lyft ur kycklingen från marinaden och lägg den på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen ungefär i 30 minuter eller tills kycklingen är klar. 
 
Marinaden häller du i en kastrull och häller på 1 dl färskpressad apelsinsaft, smör och en tesked soja. Låt det koka upp och sedan får det sjuda så länge kycklingen är inne, såsen ska reducera ner och börja tjockna litegrann innan den är klar. 
 
Couscous 
4 portioner 

3 dl couscous 
2,5 dl vatten 
1 kycklingbuljong tärning 
1 röd paprika 
1 gul lök 
Olivolja 
 
Hetta upp en kastrull och häll på en skvätt olivolja. Fräs löken och paprikan mjuk och häll därefter på couscousen och rör om en kort stund innan du häller på vattnet och buljongen. Ställ kastrullen med lock på åt sidan. Couscousen ska suga upp buljongen helt. 
 
Svarta bönor 
 
230 g svarta bönor 
1 pressad vitlöksklyfta 
1 msk örtkryddor provencale 
Salt och peppar 
 
Skölj bönorna ordentligt och blanda sedan med vitlök och kryddor. 
 
Mangosalsa 
 
2 st mango skalade och tärnade (det finns fryst mango i frysdisken som också går fint) 
1 msk finhackad färsk basilika 
Chiliflakes 
Citronsaft 
 
Blanda allt i en skål och smaksätt med citron och chiliflakes efter smak. 
 
Friterad banan
 
4 st bananer 
Rapsolja neutral 
Flingsalt 
 
Skär bananerna i mindre bitar och fritera dem i en stekpanna i rapsolja. Jag använde mig av en neutral för jag ville inte ha någon smak från oljan. Fritera tills de karamelliserats och fått en fin yta, avsluta med en nypa flingsalt. 
 
Blanda alla dessa goda smaker i en skål och njut!
 
#1 - - Oslofru:

Wow så gott det ser ut! Vilken fantasi du har :)

Svar: Tack så mycket! Hoppas du vågar testa det :) /Alicia
Vem är matkrabat?