Hemmagjord aioli
Jag älskar verkligen sås. Det är inga problem för mig att älska en maträtt bara det finns mycket sås vid sidan av om man säger så.
En av mina favoritsåser är aioli. Aioli är egentligen bara majonnäs blandat med vitlök. Så enkelheternas sås men typ det godaste som finns. Dock har jag misslyckats med majonnäsen två gånger tidigare men nu efter jag köpt Tommy Myllymäki´s bok om sås, så gick det tydligen alldeles utmärkt att få till en fin majonnäs.
För att lyckas med en majonnäs behöver ingredienserna hålla samma temperatur och att man har rätt balans mellan äggula och olja.
Ibland binder äggen lite mer än vad man tror, beroende på hur man vispar. Men tillsätt bara lite vatten om majonnäsen skulle bli för "äggig".

Aioli
cirka 5 dl
2 äggulor
0,5 liter matolja eller neutral rapsolja
1,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 tsk dijonsenap
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk pressad citronsaft
salt
Vispa ihop äggulor, vinäger och senap.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa för hand eller med maskin på låg hastighet. Vispa tills majonnäsen börjar tjockna. Smaka av med salt.
Blanda därefter majonnäsen med pressad vitlök och citronsaft. Jag kryddade till min med lite cayennepeppar också.
Den här såsen passar både till fisk och kött, eller nästintill allt om jag får bestämma!