Butternut squash gnocchi med brynt smör och rostade hasselnötter

Den här rätten fick minst sagt mina mungipor att peka uppåt. Gnocchi kan vara lite pilligt att göra men det är det värt. Här har jag stekt gnocchin i olivolja för att den mjuka insidan ska möta den frasiga utsidan. Butternut pumpan ger gnocchin en söt och len smak och jag måste säga, det här slog potatis gnocchin jag gjorde förra gången.
Jag vände ner gnocchin i brynt smör, eller beurre noisette som det heter på franska på grund av den nötiga smaken som framträder på smöret när det brynt en stund, tillsammans med rostade hasselnötter, créme fraiche och färsk gräslök.
Jag kan inte med ord beskriva hur gott det här smakade. Dina smaklökar kommer att tacka dig redan efter första tuggan, jag lovar!
Rätten är väldigt mastig så en fräsch sallad till är inte fel och vi hade även en bit älgstek för att fullända det hela. Men den går att äta precis som den är och jag hade nog kunnat sluka hela om jag och inte mättnaden fick bestämma.

Butternut squash gnocchi med brynt smör och rostade hasselnötter
4 personer
1 butternut squash (cirka 600g utan skal)
3 dl vetemjöl
1 ägg
Salt
100 g smör
2,5 dl créme fraiche
1 dl grovhackade hasselnötter
Flingsalt
Färsk gräslök
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala pumpan och skär den i tärningar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta pumpan tills den är mjuk i cirka 20 minuter. Ta ut och mixa den till en puré, ställ åt sidan och låt den svalna.
När purén svalnat blanda den tillsammans med ägg, en nypa salt och vetemjöl i en bunke. Degen ska vara kladdig och man får vara försiktig med att inte ha i för mycket mjöl för då blir den torr.
Rulla ut degen till 1 cm tjocka längder. Skär dem sedan i valfri längd, cirka 2 cm brukar vara lagom. Se till att fingrarna är lätt mjölade eftersom degen kan vara svår att hantera om den är kladdig.
Värm upp en stekpanna med en skvätt olivolja i och stek gnocchin tills den blivit frasig och fått en gyllenbrun utsida.
Lägg smöret och de grovhackade hasselnötterna i en kastrull och bryn det tills det fått en gyllenbrun färg och en nötaktig doft sprider sig i köket. Vänd ner créme fraiche och flingsalt.
När gnocchin är klar blandar du hälften av den tillsammans med smöret och lägger upp på ett fat. Toppa med resten av gnocchin och färsk gräslök.