Stor saffransbulle för två fylld med blåbärssirap
4:a advent är HÄÄÄÄR!

Jag är både glad och samtidigt lite ledsen över att det är 4:a advent idag. Jag längtar ju såklart väldigt mycket efter julafton men samtidigt så vill jag inte att december ska ta slut. Ni vet, januari är en ganska så stökig månad alltid för mig. Jag inbillar mig att det nya året alltid ska ge mig något extra. Men oftast trallar allt på som vanligt bara.
Men vet vem. I år kanske januari ger oss snön som aldrig kom till julafton. Det blir ju sannerligen en överraskning i så fall. Vill ni ha snö eller inte? Jag kan konstatera att jag vill ha snö alla dagar i veckan istället för det här gråa, regniga vädret vi har i Göteborg just nu.. BLÖ.


Men eftersom det är 4:a advent idag och MYSSÖNDAG dessutom så tycker jag vi alla förtjänar en JÄTTE saffransbulle.
Jepp för det är precis vad det här är. Vet ni om att det finns något som heter Hagabulle här i Göteborg? Det är en jätte stor kanelbulle. Jag har alltid velat göra mig en egen Hagabulle så nu tog jag tillfället i akt men gjorde en saffransbulle eftersom det trots allt är jul och jag ÄLSKAR saffransbullar!
Den här bullen delar man bäst på två. Visserligen kan du om du är en krigare (jag hade nog klarat det) äta den på egen hand. Om du äter den långsamt och under lång tid. Kanske till en bra julfilm? Men helst tycker jag att du ska dela denna jätte bulle med någon du tycker om. Ikväll, i soffan, till en bra julfilm. Vad säger ni om det?


Den här bullen är fylld med philadelphiaost och en underbart god blåbärssirap! Om ni inte är förtjusta i att använda philadelphiaost i bullar så är det bara att skippa den. Men jag tycker att den bryter av fint mot den söta sirapen och att den gör bullen saftigare.
Blåbärssirapen är SÅ. GOD. Jag slevade i mig flera skedar och skrapade ur det sista från kastrullen. Det var nästintill så att den inte hade behövts diska efter jag hade skrapat ur den, hehe..

Du kokar ihop blåbärssirapen på ett kick när du ändå väntar på att degen ska jäsa. Jag använde förresten torrjäst till den här degen för att det var det jag hade hemma. Men om du har ett bra recept på en bulldeg med färskt jäst i så använd det. Det är bara till att halvera mängden så att du inte får en lika stor deg. Om du inte vill göra flera jätte bullar vill säga!
Men hur som helst, blåbärssirapen. Ni kan välja vilket bär ni vill men jag tycker att saffran och blåbär gifte sig perfekt tillsammans! Ni kokar samman smör, sirap, farinsocker och vanilj i en kastrull. När det tjocknat litegrann häller ni ner bären och sedan är det klart. Typ den godaste fyllningen ever. <---SANT!

Kan vi inte bara blunda för det här vädret och bara njuta av en dag tillsammans inomhus idag? Jag, du, ni och en jätte saffransbulle.
Jo, vi gör så. Nu njuter vi av den sista advent för i år!

Stor saffransbulle för två fylld med blåbärssirap
2 personer, en bulle cirka 20 cm diametern
Deg
50 g smör
1,5 dl mjölk
400-450 g mjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk torrjäst
En nypa salt
Smält smöret och ställ av från plattan. Häll ner mjölken och jästen och låt det stå i cirka 10 minuter.
Rör under tiden samman mjöl, socker och salt i en bunke. När smörblandningen stått i cirka 10 minuter häll den över mjölblandningen och arbeta sedan samman det till en smidig deg. Täck bunken med en handduk och ställ på ett varmt ställe i köket för att jäsa mellan 30-45 minuter.
Gör under tiden blåbärssirapen.
Blåbärssirap
50 g smör
0,5 dl sirap
0,75 dl farinsocker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl blåbär
Blanda smör, farinsocker, sirap och vanilj i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda i 2-3 minuter. Under sista minuten häll ner blåbären.
Ställ åt sidan så länge degen jäser.
Övriga ingredienser:
100 g philadelphiaost till fyllning
Mandelflarn till garnering
Uppvispat ägg
NÄR DEGEN ÄR REDO:
Kavla ut degen till en rektangulär stor bit. Min blev ungefär 30 cm lång. Bred först ut ett lager philadelphiaost. Om ni inte är förtjusta i det så kan man hoppa över det, men jag tycker att det ger en ännu mer saftigare bulle!
Bred sedan ut nästan allt av blåbärssirapen ovanpå men spara några blåbär och sirap till att ringla över bullen sedan.
Smöra en passande ugnsform eller en stekpanna som klarar att vara i ugnen. Den ska vara cirka 20 cm i diametern.
Skär degen i 6 långa stripor. Ta första längden och rulla samman den så att det blir som en bulle. Ställ den sedan på högkant på en annan remsas ytterkant och rulla dem samman så att bullen blir större. Eftersom fyllningen lätt trillar ut så la jag nu bullen i formen. De andra remsorna delade jag på mitten och virade sedan dem runt bullen. Tills det blev en enda jätte stor bulle!
Täck bullen med en handduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
NÄR BULLEN ÄR REDO FÖR UGNEN:
När bullen jäst klart. Ringla över resten av blåbärssirapen över bullen och strö över några mandelflarn. Ugnsbaka sedan bullen tills den är gyllene, i cirka 20 minuter.
Ät bullen med en gång tillsammans med någon du tycker om och ett glas MJÖLK givetvis!

PS. Vaniljglass var också väldigt gott till....
Mumsigt :D