Saffransgravad lax till julbordet
Nu kan förberedelserna börja!

Eller har ni redan dragit igång förberedelserna inför torsdag? Jag är nu i full gång eller jag ska åtminstone komma igång nu tänkte jag.
Men jag har dock ett problem och det är alla listor som ligger överallt här hemma. Jag älskar att skriva listor men ibland går jag för långt. Man kan inte PLANERA exakt allting. Eller?
Om man heter Alicia Hedlund så verkar det vara så..hehe. ÖHHHH..måste få lite ordning här hemma nu känner jag. För att man ska slippa göra allt till julbordet samma dag och i sista sekunden så kan det ju vara skönt att sprida ut det litegrann över dagarna den här veckan. Det är min plan åtminstone.

Eftersom jag tycker det är så roligt att göra det mesta själv till julbordet så krävs det att vissa förberedelser startar i god tid. Jag har verkligen förståelse till att många inte hinner fixa allt själva till julbordet men hur mycket man än hinner så kan det vara roligt att få visa upp något man gjort helt själv från grunden.
Kanske man satsar på köttbullarna eller inlagd sill? För visst är 5-minuters sillen en höjdare hörrni? Nu kan vi alla vara sillkungar och man kan lura den bästa på att man lagt TIMMAR och SJÄL på sillen fast man bara rört ihop en god smaksättning med sillen och VOILA! ÅH, jag älskar det!
Idag ska jag visa er en gravad lax som jag tror kan dra många ögon åt sig av familj och vänner på julbordet. Nämligen en saffransgravad lax. Har någon av er provat göra det tidigare?

Detta var min första gång jag gravade lax själv men det var ju inga svårigheter alls! Enkelt och roligt tycker jag. Se till att ni köper en fin laxbit, gärna i mitten från laxen. Jag köpte också en lax som jag visste redan hade varit fryst för att slippa tänka på att själv frysa in den. Så om ni tillsammans med mig gravar laxen idag eller i morgon så vet jag att den kommer vara perfekt på JULAFTON!
ÅHHHH, snart är vi där!!!!!! Okejdå, jag ska samla mig.
Kryddorna man behöver här är salt, socker, grovt stötta vitpepparkorn, finhackad dill och saffran. Jag använde mig av min saffran som legat i rom sen slutet av september. Den är riktigt fin nu i smaken alltså! Om ni inte har saffransinläggning kan ni enkelt göra en egen genom att röra ut 0,5 g saffran i en skvätt konjak eller rom och låta det stå. Gärna dagen innan ni ska grava laxen. Eller så väljer du att stöta saffranet tillsammans med saltet, sockret och vitpepparn för att få ut så mycket smak som möjligt.




Saffransgravad lax
500 g
500 g laxfilé, som varit fryst
0,25 dl strösocker
0,25 dl salt
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
0,5 g saffran (jag använde 1 msk av min saffransinläggning)
2 dl finhackad dill
Börja med att skära några snitt i skinnsidan på laxfilén. Strö över lite dill på ett fat och lägg laxfilén med skinnsidan nedåt på dillen.
Blanda samman salt, socker och vitpeppar i en skål. Häll detta över laxen och gnid in kryddorna runt om laxfilén.
Om du använder saffraninläggning häller du över det på laxen och masserar in det. Men om du använder kryddan som den är så kan du blanda den tillsammans med sockret, saltet och vitpepparkornen. Stöt gärna samman det så att så mycket smak som möjligt frigörs från saffranet.
Avsluta med att strö över all dill. Massera in det i köttet också. Vira sidan in laxen i plastfolie och lägg den sedan i en påse.
FRAM TILL JULAFTON:
Lägg in laxfilén i kylskåpet och låt den gravas i minst 2 dygn. Eller lagom fram till julafton. Vänd på laxpaketet varje dag.

Jag tror att den här laxen kan göra susen på julbordet. Vad tror ni?