Kycklinggryta med tryffel, skogschampinjoner & honung- och balsamicoglaserade schalottenlökar

ÅH, idag har jag ett recept med det bästa smaksättarna som finns i mitt skafferi! 
 
Denna krämiga kycklinggrytan innehåller det bästa jag vet. Tryffelolja, parmesanost och svamp. Inte nog med det så kunde jag inte låta bli att lägga till ännu en smaksättare som används flitigt i mitt kök, balsamvinäger. Jag glaserade nämligen schalottenlökar i balsamvinäger och honung. Jepp ni läste helt rätt. 
 
Ni förstår vad jag pratar om här va? Det här är en seriös high-five måltid. OHH YEEESSS!
 
När jag såg att Zeta har en tävling som pågår just nu där man kan vinna produkter från deras sortiment värde 12 000 kronor kunde jag inte låta bli att delta. Jag älskar Zeta´s produkter och jag använder dem dagligen så varför inte vara med i tävlingen tänkte jag (jag har tydligen inte lärt mig efter jag förlorade förra tävlingen..)
 
Tävlingsreglerna är enkla och man ska ladda upp en bild på sin favoriträtt på instagram. Rätten måste innehålla minst två produkter från Zeta. 
 
Jag valde att inte ta ut svängarna för mycket denna gången och göra det för svårt för mig själv. Jag valde helt enkelt att laga en rätt som jag vet att jag älskar. Jag skulle ljuga för er om jag sa att jag inte var nöjd med det här bidraget. Det här ÄR en gryta jag skulle kunna tänka mig äta varje dag <--SANT. 
 
Vad finner vi i den här fantastiskt krämiga, goda grytan undrar ni nu..(eller jag hoppas ni är nyfikna, hehe). Såsen är gjord på bland annat, grädde, vitt vin, kycklingbuljong, Zeta´s parmesanost och det bästa jag vet från deras sortiment --> Zeta´s tryffelolja. När jag väljer att göra en krämig sås smaksatt med parmesanost och tryffelolja blir det inte svårt för mig att välja vad jag ska stoppa i grytan. 
 
Kyckling, skogschampinjoner och färsk timjan klingar så fint i mina öron. Att lägga detta i den här såsen.... J.I.S.S.U.S. 
 
Ni förstår vad jag försöker förmedla nu va? 
 
Ni som har följt mig (jag hoppas jag har några som kikar in här ofta och låter sig inspireras) vet att jag älskar att använda balsamvinäger i mina recept. Man kan säga att den är räddaren för mig om jag tycker att en gryta eller en sås inte blir god nog. 
 
Den stabiliserar upp med sin härliga syra och smak. Jag bara ÄLSKAR balsamvinäger. Det råkar vara så att den här balsamvinägern från Zeta är en av mina favoriter. Jag vet, jag vet. Jag behöver verkligen vinna detta känner jag nu. Men...att vinna är ju inte min starka sida. Än. 
 
Hur som helst. Den här såsen behövde inte balsamvinäger för att få en bättre smak. Men däremot visste jag att ett tillbehör med balsamvinäger skulle komplettera rätten och lyfta den ytterligare. Så vad gör jag? Jo jag väljer att glasera schalottenlökar i honung och balsamvinäger. 
 
Med andra ord så masserade jag in honung och balsamvinäger i lökarna. Kryddade med lite salt och peppar och lät dem karamelliseras och bli mjuka i ugnen. Under tiden gjorde jag grytan så när lökarna var redo var även grytan redo. 
 
Okejdå en ganska så generös mängd riven parmesan och färsk timjan fick toppa grytan tillsammans med de karamelliserade lökarna. Eftersom jag inte heller kan få för mycket av tryffeloljan ringlades en skvätt till på toppen. Sen var grytan redo att ätas!
 
Jag lät faktiskt tillbehöret jag serverade till den här grytan vara utanför bilderna den här gången. För att det inte var det som skulle vara i fokus och för att ni själva vet vad ni gillar bäst att servera till. Jag serverar en sådan här gryta helst till en krämig polenta (jag kan till och med tänka mig med lite smulad gorgonzolaost i från Zeta...) eller som den här gången till färsk pasta. Men som sagt, servera det ni gillar bäst! 
 
Kycklinggryta med tryffel, skogschampinjoner & honung- och balsamicoglaserade schalottenlökar 
4 personer 
 
Honung- och balsamicoglaserade schalottenlökar 
10 stycken
 
10 stycken schalottenlökar 
2 msk balsamvinäger 
1 msk flytande honung 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Börja med att skala lökarna. Lägg dem sedan i en ugnsform eller i en stekpanna som tål ugnsvärme. Häll balsamvinäger och ringla över flytande honung på lökarna. Massera sedan in honungen i varje lök och se till att ingen blir glömd! 
 
Ställ in dem i ugnen och ugnsrosta dem tills de mjuknat, i cirka 20-30 minuter. Rör om då och då. Gör under tiden kycklinggrytan. 
 
Kycklinggryta med tryffel, parmesan och skogschampinjoner 
700 g kyckling
400 g skogschampinjoner, skivade  
2 vitlöksklyftor 
2 msk finhackad färsk timjan alt ca 1 msk torkad timjan 
1,5 dl vitt vin 
4 dl kycklingbuljong (en kycklingbuljongtärning i 4 dl vatten) 
2 dl matlagningsgrädde 
1 msk tryffelolja 
1 dl riven parmesan 
Salt & peppar 
Eventuellt maizena 
 
Börja med att dela kycklingfiléerna i två delar. Hetta upp en gryta med en skvätt olja i och fräs kycklingen runt om, salta och peppra! Plocka ur kycklingen och lägg filéerna på en tallrik och häll ner en ny skvätt olja i grytan. 
 
Lägg ner svampen i grytan, krydda med salt och peppar. Stek dem i cirka 5 minuter och pressa därefter ner vitlök och tillsätt finhackad timjan. Fräs lite till och rör om. Häll sedan på vin, kycklingbuljong och grädde. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. 
 
Tillsätt nu tryffeloljan och parmesanosten. Rör om och lägg sedan ner kycklingfiléerna. Låt kycklingen sjuda i såsen tills den är klar. I cirka 15-20 minuter, beroende på hur stora filéer du har. 
 
Red av grytan med maizena om du önskar tjockare konsistens. Smaka av med mer salt och peppar eller tryffel om du önskar det. 
 
SERVERA DIN KYCKLINGGRYTA SÅ HÄR: 
Servera din gryta med de honung- och balsamicoglaserade lökarna i. Tillbehör till den här grytan väljer ni det som passar er allra bäst. Några av mina favoriter är att servera den här grytan med ris, pasta eller en krämig polenta. 
 
Glöm inte att servera extra riven parmesan, färsk timjan och tryffelolja till grytan! 
 
Till vardags? Till helgen? Jag tycker den här grytan passar till alla tillfällen. Vad tror ni? Är det en high-five gryta? OH YESS, utan tvekan säger jag!
En kommentar

Kategorier: Grytor, Huvudrätter, Kyckling;
Taggar: Honungs- och balsamicoglaserade schalottenlökar, Kycklinggryta, Parmesanost, Skogschampinjoner, Timjan, Tryffelolja

#1 - - Matilda Berlin:

Men WOW vad gott! Här skall hem och lagas kycklinggryta :)

Svar: Åh vad roligt Matilda! Hoppas du gillade det lika mycket som jag :)
Alicia Hedlund