Krämig päron- och pekanpaj

 
Jag är så glad över att få dela med mig av den här pajen till er! 
 
Ni förstår, det lagas, bakas och tas ganska många bilder här hemma just nu. Jag är totalt frälst och kan liksom inte sluta. Jag tycker att det är så förbaskat roligt! 
 
MEN, det misslyckas också en hel del och vissa saker som jag trott skulle bli så bra innan jag startade igång har istället slutat med total katastrof. 
 
Tillexempel skulle jag häromdagen testa en "ny" metod för maränger. Jag hade läst på flera hemsidor att det var det bästa sättet att göra maränger på. Receptet kommer ursprungligen från The Meringue Girls. Man använder en del äggvita och två delar socker. 
 
Sedan skulle man smälta sockret i ugnen enligt vissa och enligt andra skulle man bara varma upp sockret i cirka 5 minuter. Okej, för att komma till saken så smälte mitt socker snabbt i ugnen och jag skulle PÅ EGEN HAND vispa samtidigt som jag försökte hälla det smälta sockret ner i bunken med äggvita. 
 
Jepp, sockret hann typ stelna på vägen och jag hann dessutom bränna mig flera gånger. Det sockret som väl nådde bunken med äggvitan stelnade i massan för jag vispade inte tillräckligt snabbt eftersom jag koncentrerade mig på att hälla det smälta sockret. 
 
Jag vet, jag vet, hur tänkte jag här?! 
 
För er som undrar. Nej det blev såklart inga maränger av det hela. Vi får se när nästa omgång av maräng kommer göras i mitt kök. Just nu har jag stora problem med att vilja göra det igen (jag är inte den bästa på att misslyckas). Hur som helst så kommer jag göra mina nästa maränger på samma gamla vis som jag brukar. Bäst är väl det. 
 
Varför babblar jag på om detta? ÅH, typiskt mig att komma ur fokus. Jo jag skulle komma till hur NÖJD jag istället blev med denna pajen. Det råkade vara så att jag gjorde den här precis efter misslyckandet med marängerna. Sur och tvär lyckades jag göra en riktigt "high-five" kaka.
 
OHH YESS!
 
Just nu ser jag Thanksgivingrecept precis överallt på nätet. Pumpapajbilder i alla bloggar jag följer tycker jag. Jag har också lyckats trilla över Roy Fares krämiga pekanpaj (såg ni hur GOD den såg ut?) på Mitt Kök som gjorde att jag bara satt här hemma och dreglade. 
 
Med detta på näthinnan så jag ville hur som helst göra en egen variant på dem båda. Men jag kände liksom inte för pumpan. Nej jag har inte slutat älska pumpa jag ville bara göra något annat. Nu smakar de svenska päronen helt ljuvligt så jag bytte helt enkelt ut pumpan mot svenska päron. 
 
Resultatet blev en krämig paj fylld med två olika lager. Ett lager med päronfyllning och ett lager med pekanfyllning. På toppen valde jag att skiva päronen i stora skivor och det gör sig så oerhört bra med krisp från päronen till den krämiga fyllningen. Åh, den här pajen var så fin verkligen. Både på utsidan och på insidan. <---SANT.
 
Jag valde att göra min egna päronpuré som ska vara i päronfyllningen genom att koka päronen mjuka i vatten och sedan mixa dem slätt. 
 
Trots att den här pajen innehåller två olika lager är den inte svårare att göra än någon annan paj. 
Päronfyllningen görs på päronpuré, vispgrädde, farinsocker och ägg. Detta vispas samman i en bunke och sedan är det klart. 
 
Likadant med pekanfyllningen. Där vispas smör, ägg, socker och sirap samman och tillsist vänder man ner pekannötterna i smeten. Jag fullkomligt älskar att den här pajen var så enkel att göra men samtidigt så innehåller den något extra än en vanlig hederlig paj med smuldeg. 
 
Jag är totalt kär i den här pajen så därför bara öser jag över bilder till er nu och bara hoppas på att ni kommer ta er i kragen och börja baka med en gång! <--GÖR'T!
 
Krämig päron- och pekanpaj
20 cm stor paj 
 
Pajskal 
 
2,5 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
100 g kallt smör 
0,5 dl mjölk 
 
Lägg mjöl och salt i en bunke. Fördela ut det kalla smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna. När smöret har blivit som små riskorn i mjölblandningen häller du på mjölken. Blanda och knåda tills en deg går ihop. Om den känns för torr, tillsätt bara lite mer mjölk. 
 
Kavla ut degen till en stor rund platta. Smörj en form som är 20 cm i diametern. Lägg över pajskalet i formen och skär bort kanten som hamnar utanför pajen. Ställ in pajskalet i kylskåpet i minst 30 minuter innan det fylls. Men det kan förberedas och stå upp till 2 dagar i kylskåpet. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Päronfyllning 
 
2 dl päronpuré (koka 2-3 stycken päron i vatten, häll av vattnet när de mjuknat och mixa till en slät puré)
0,5 dl vispgrädde 
1 dl farinsocker 
1 ägg 
1 tsk kanel 
1/4 tsk salt 
1 tsk vaniljpulver 
 
Blanda samman päronpuré, vispgrädde, farinsocker, ägg, kanel, salt och vanilj i en bunke. Vispa med en elvisp tills allt är väl blandat. 
 
Pekanfyllning 
 
1 dl socker 
60 g smör 
2 ägg 
1 dl sirap 
1/4 tsk salt 
1 tsk vaniljpulver 
1-2 dl pecannötter 
 
Vispa med hjälp av en elvisp samman smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills de är väl inblandade i smeten. Vispa därefter ner sirap, salt och vaniljpulver. Tillsist vänd ner pekannötterna. 
 
Garnering 
 
2-3 skivade päron 
Hackade pekannötter 
Florsocker 
 
SÄTT IHOP PAJEN SÅ HÄR: 
 
När pajdegen vilat tillräckligt länge i kylskåpet är det dags att fylla den. Börja med att hälla ner päronfyllningen i skalet. Häll därefter försiktigt på pekanfyllningen, försök se till att det inte blandas för mycket så att det blir två olika lager av det. 
 
Lägg på skivor av päron på toppen. Ugnsbaka sedan pajen i ugnen i cirka 30-45 minuter eller tills det pajen har börjat stelna men att mitten av pajen fortfarande "svänger" litegrann när man vippar på formen. Om pajen får färg snabbare än vad den är klar täck den bara med folie för att den inte ska få för mycket färg. 
 
Ta ut pajen och låt den svalna helt innan du serverar den. 
 
SERVERA DIN PAJ SÅ HÄR: 
Garnera pajen med hackade pecannötter och pudra över lite florsocker. Servera den rumsvarm tillsammans med en skopa vaniljglass eller en klick grädde! 
 
Ni har redan börjat skriva ner vad ni behöver handla för att baka den här krämiga päron- och pekanpajen va? BRA!