Coq au vin med parmesan- och ricottafyllda dumplings
En ny vecka och snart ett nytt år!

Ja tänk, snart lämnar vi 2015 och startar 2016. Det känns ju helt sjukt för min del. Vart har 2015 tagit vägen?? Har jag verkligen avverkat ett år till av mitt liv? Det är inte klokt faktiskt.
Är ni redo för det nya året eller vill ni precis som jag dra ut lite till på december? Jag är fortfarande i min "julbubbla" och jag vill inte riktigt inse att jag har massor med plugg och annat som jag måste ta tag i nu efter den här lilla ledigheten. AHH, livet alltså. Ibland är det härligt. Men ibland vill man ha en STOPPknapp att trycka på. Jag låtsas att jag har det för min stoppknapp är just nu intryckt och jag befinner mig hemma hos mamma och pappa i Karlshamn. Långt bort ifrån alla måsten i Göteborg. Eller jag låtsas åtminstone att jag lämnade dem där.
Det är väl okej? Bara någon dag till. Sen kanske jag är redo för att ta tag i alla måsten igen..hehe..PUH!

Trots att jag vill att den här veckan ska gå lite långsammare än vanligt så vill jag ändå prata om nyårsafton. Jag har nämligen en perfekt nyårsmiddag att dela med mig av till er.
Jag ÄLSKAR grytor, det går alltid hem hos mig kan jag lova er. Det är något speciellt med grytor som är baserade på rött vin. Jag har gjort en del grytor baserat på bland annat rött vin tidigare och jag måste ändå säga att DEN HÄR, DEN HÄR och DEN HÄR har varit väldigt goda!

Jag tror inte att jag behöver förklara för er att en Coq au vin alltid går hem hos de flesta. Det är verkligen en gryta man kan lita på. Den är så god tycker jag! Jag har ju gjort en del grytor och jag gillar att variera mig och testa olika kombinationer av tillbehör till grytorna och nu var jag sugen på att testa något nytt igen. Ändå om potatispuré med brynt smör är en vinnare hos mig..
Jag hade aldrig tidigare testat göra dumplings men ville väldigt gärna prova. Så jag tänkte, JAG KÖR. Det kan väl inte bli konstigt till grytan liksom. Nepp, det blev inte alls konstigt, det blev så jädrans gott.
Dumplingsdegen tog jag från ett grundrecept på ica´s hemsida. Men fyllningen var svårare. Jag ville att det skulla bryta av fint mot den kraftfulla rödvinsgrytan.


Men efter att jag funderat ett väldigt bra tag valde jag att göra det enkelt för mig och valde att göra en fyllning jag kände mig bekant med. Jag blandade ricottaost med riven parmesan och för att det hela skulle kännas friskt och fräscht rev jag ner lite citronzest och pressade ner en skvätt citronsaft.
OH YESS. Får man vara mallig när man känner att man lyckades? Jag måste erkänna och säga att jag känner lite så nu. För det här var VÄRLDS och att göra dumplings till en gryta var ännu mer VÄRLDS.

Jag kan inte säga något annat än att jag råder er att testa det här. När grytan puttrar har du tid att göra dina dumplings. De är inte svåra att göra men det krävs lite pill för att fylla dem. Men därför älskar jag att kombinera samman rätter som kompletterar varandra. För grytan och dina dumplings kommer vara redo att serveras ungefär samtidigt. Så det här är faktiskt en väldigt bra nyårsmiddag tycker jag.
Åh vet ni? Skulle ni vilja förbereda så mycket som möjligt inför nyår så kan ni göra era dumplings klara redan idag och frysa in dem. För att sedan tina upp dem och tillaga dem precis innan servering. Hur bra?!
Den här grytan är inte heller ett långkok som de flesta andra grytor är när man vanligtvis gör dem på högrev. Så därför behöver ni inte heller känna att hela nyårsafton läggs på att laga mat. Ni hinner njuta och mingla tillsammans med vänner och familj också. Bra va? Jepp, jag känner att det här bara är super.
Det är så super för ni kommer behöva lite tid över till efterrätten som jag kommer dela med mig av i veckan. Jag kan lova att den innehåller CHOKLAD i mängder och jag tror att ni kommer älska det. Jag hoppas!

Coq au vin med parmesan- och ricottafyllda dumplings
Grytan räcker till 4 personer
Jag började med att göra min dumplingsdeg och när den skulle vila i 30 minuter började jag med grytan. Sedan när grytan står och puttrar på spisen är det perfekt att göra i ordning sina dumplings. Då kommer de vara redo att serveras ungefär samtidigt!
Parmesan- och ricottafyllda dumplings
24 stycken
Dumplingsdeg
2,5-3 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
Lägg mjöl och vatten i en bunke. Börja med 2,5 dl mjöl och häll på mer om degen inte får en smidig konsistens som inte kladdar. Knåda degen i cirka 5 minuter. Låt den sedan vila under en funktad handduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut degarna till två längder. Skär varje längd i 12 bitar som är ungefär 1,5-2 cm långa. Forma först varje bit till en boll och tryck sedan ut dem till runda plattor.
Parmesan- och ricottafyllning
250 g ricottaost
2 dl riven parmesanost
Zest från 1 citron
Citronsaft
Några hackade salviablad (valfritt)
Salt & peppar
Blanda ricotta- och parmesanost i en skål. Riv ner zest från en citron. Smaka sedan av med citronsaft, salt & peppar. Jag tog citronsaft från 1/2 citron. Smaken blev alldeles lagom från citronen men gav inte för mycket syra. Jag smaksatte även med några salviablad.
Lägg en klick av fyllningen i mitten på de runda degplattorna och forma dem till halvmånar. Se till att du nyper samman degen runt fyllningen så att den inte riskerar att flyta ut.
Hit kan du förbereda och ska du inte tillaga dina dumplings direkt kan du lägga dem på ett mjölat fat med en lätt fuktad handduk ovanpå och ställa in i kylen tills du är redo. Du kan också frysa in dem genom att först styckfrysa dem i frysen på en bricka innan du lägger dem i en burk eller i en påse.
SÅ HÄR TILLAGAR DU DINA DUMPLINGS:
Stek dina dumplings först i omgångar i en skvätt olja. De ska precis få en gyllenbrun färg. Lägg dem på ett tallrik så länge. I ett lager lägger du dina dumplings tillbaka i stekpannan. Gör detta i omgångar om det är ont om plats!
Slå på vatten så att det täcker 1/2 cm upp i stekpannan. Lägg på ett lock, koka bort vattnet och ta sedan upp dumplingsen och fortsätt likadant med de resterande.
Nu är de färdiga att serveras!
Coq au vin
140 g bacon
700 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
4 morötter
4-6 små röda lökar, alt 1 gul eller röd lök delad i kvartar
5 dl champinjoner
2 msk tomatpuré
4,5 dl rött vin
4,5 dl kycklingbuljong
2 stycken lagerblad
4 timjankvistar
En kläm honung
1 tsk soja
Salt & peppar
Eventuellt maizena till redning
Börja med att förbereda grönsakerna. Skiva morötterna och champinjonerna. Dela löken om du inte använder små lökar.
Värm en gryta på spisen. Dela baconen på hälften och stek dem i grytan tills de blir gyllenbruna och börjar få en krispigare yta. Häll då på morötter, lök och pressa ner vitlöksklyftorna. Låt detta fräsa tills de mjuknat något, i cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och rör om.
Putta grönsakerna i sidan på grytan för att göra plats till kycklingen. Jag delade mina kycklingfilér på hälften för att de var så stora. Dela dem efter hur lång tid du vill att din gryta ska behöva koka. Min gryta stod på spisen i ungefär 30 minuter innan den var redo att serveras.
När du lagt ner kycklingen i grytan, salta och peppra och låt de stekas i cirka 4 minuter på varje sida så att de får en gyllenbrun yta. Därefter häller du ner svampen och rör om. Fräs ytterligare 2 minuter till.
Häll sedan på vin, soja och kycklingbuljong. Lägg ner lagerblad och timjan. Se till att allt i grytan är blandat och låt det koka upp.
Nu kan grytan sjuda på spisen tills kycklingen är klar. Jag smakade av min gryta med flytande honung, salt & peppar. Om grytan inte känns tjock nog red av den med maizena. Jag valde att reda min gryta eftersom jag ville att såsen skulle vara lite tjockare i konsistensen eftersom den serveras med dumplings.
SERVERA DIN COQ AU VIN MED PARMESAN- OCH RICOTTAFYLLDA DUMPLINGS SÅ HÄR:
Servera grytan med ljumna dumplings. Om dina dumplings blir klara före grytan ställ stekpannan åt sidan och låt de ligga kvar i stekpannan med locket på tills grytan är redo!
Jag serverade även en kripsig grönsallad till och färsk timjan!

För alla oss grytälskare är detta den perfekta middagen alla dagar i veckan. LOVAR!