Ugnsbakade persikor i kolasås med whisky, popcorn & vaniljglass

 
Jag har gjort den enklaste efterrätten den här sommaren. 
 
 
Ibland måste även jag som älskar att befinna mig i köket i timmar (och det kan bli många timmar..) tycka det är skönt med något som sköter sig självt och inte kräver en massa tid. 
 
Det här var en sådan eftermiddag när jag var sugen på något men inte ville ställa mig och pyssla. Hum, det måste varit något konstigt med mig den dagen alltså..
 
 
Persikorna kostar typ ingenting nu i affärerna. Jag menar OH YEESS. De är dessutom som bäst i smaken nu och jag kunde inte låta bli att köpa på mig när jag var i affären. 
 
Jag menar vem kan inte älska persika? Det är verkligen förknippat med sommaren för mig. 
 
 
När jag är hemma hos mina föräldrar på besök har jag en ovana att gå till pappas whiskyskåp och kika. Missförstå mig inte nu. Jag kan INTE dricka whisky. Det är verkligen inte min grej. Jag kan lukta och lyssna aktivt på pappa när han förklarar (ja han har ett stort intresse för whisky) hur de olika smakar, men dricka det? Nej tack. 
 
Men. 
 
 
Att använda det i maten och i efterrätter är OSLAGBART. Jissus, jag bara älskar det. Denna gången fick jag med mig en liten flaska av en rökigare variant hemifrån (hoppas jag säger rätt nu pappa). Jag har svårt att uttala mig om vilka andra sorter som skulle kunna passa men jag tror att vilken som helst fungerar utmärkt. 
 
Det jag kan konstatera efter att ha smakat på dessa persikorna dränkta i kolasås med en 16 års lagrad Lagavulin i är att det fungerade mer än bra. Så en rökig variant, kör på det om ni kan! 
 
 
Som jag sa här krävs inget större engagemang mer än lite väntetid för att få den godaste efterrätten med persika i. Man ugnsbakar persikorna hela tillsammans med smör, muscovadosocker, vaniljpulver och whisky i ungefär 1,5 timme eller tills persikorna sjunkt ihop och blivit mjuka och karamelliserade. 
 
Just det. Såsen. Ja såsen är så vansinnigt god. Det bildas liksom en fin persikasmak i kolasåsen, tillsammans med en ton från whiskyn. Jepp, det är fantastiskt. Kanske en mer "vuxen" dessert än de jag brukar knåpa ihop (choklad-, dulche de leche-, banan-, och kokosnörden nummer 1 här) men jag godkände den här också. 
  
 
Fanken nu kom jag på mig. Den var visst inte så "vuxen" av sig ändå. Jag toppade ju med lättsaltade popcorn och massor med vaniljglass. 
 
Popcorn? Ja mest för crunch faktiskt, eller för att Simon hade poppat popcorn till filmen som vi precis skulle titta på. Men vilken jädrans tur och jag var tvungen att dela med mig av denna knasiga kombination. Popcorn funkar ju till allt! 
 
Men vaniljglassen är ganska viktigt här så glöm inte MINST två stora skopor med vaniljglass. Eller inte ganska, väldans viktigt faktiskt. Så skopa på! 
 
 
Ugnsbakade persikor i kolasås med whisky, popcorn & vaniljglass 
2 personer (ger två persikor var) 
 
4 persikor 
50 g smör i kuber 
1 dl muscovadosocker 
2 msk whisky, jag använde Lagavulin (valfritt) 
0,5 tsk vaniljpulver 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Lägg persikorna i en ugnsform. Strö över muscovadosockret och lägg ner smöret. Häll på whisky och vaniljpulver. 
Ugnsbaka i ungefär 1,5 timme eller tills persikorna trillat ihop och blivit mjuka. Håll koll på dem, dina kanske kräver längre tid eller blir klara snabbare än vad mina blev. 
 
Servera med vaniljglass och om ni vågar, massor med POPCORN! 
 
 
Glöm för jissus inte att ösa på mängder av den goda "kolapersikowhiskysåsen" (kanske borde döpt den så istället) ovanpå! 
#1 - - Maria:

Det där låter heeelt fantastiskt, precis i min smak!!! :o