Krämig risoni med oreganokyckling, fetaost, oliver & tomater i vitlöksolja
Krämig pasta är precis vad vi behöver en onsdag som denna va?

Min semester har faktiskt precis börjat. Det känns overkligt att slippa ställa klockan och bara få veta att jag kan göra precis vad jag vill av min tid.
Simon´s lillasyster (fast hon är nästan som min egna lillasyster också efter alla dessa år vi känt varandra) kom på besök så jag startade min ledighet med mysigt sällskap. Vilket jag inte har något emot då jag helst inte umgås med mig själv mer än en dag och sedan är uttråkad. Jepp, så tråkig tycker jag visst att jag själv är, hehe..

Har ni någon erfarenhet om risoni? Risoni ser ut som riskorn men är pasta. Jag åt det första gången på en restaurang i Karlshamn där de kallade maträtten de hade med risoni för en "falsk risotto". Jag fullkomligt älskar ju pasta och jag älskar risotto. Så den här krämiga varianten på pasta som ändå efterliknar en risotto var helt perfekt denna dagen då middagen helst skulle bli färdig efter 30 minuter.
Jag vet att jag annars har lätt för att lägga ut recept här där det krävs ganska lång tid i köket. Så nu tänkte jag att ni kanske helt enkelt ville se något enklare och snabbare. Jag hoppas på det åtminstone!

Jag tycker om att laga mat där man utgår från en bas och sedan bygger man på med olika tillbehör där alla tillför sin sak till rätten. Jag har svårt för "potatis-, kött-, och såsgrejen". Jag vill så gärna se mer på tallriken och jag vill känna olika smaker när jag äter.
De får gärna sticka ut men de ska komplettera varandra och tillsammans göra den perfekta måltiden.

Den här rätten är precis just så. Det är en krämig risoni som bas där jag sedan har lagt till några enkla tillbehör som lyfter hela rätten. Jag tjatar ju ihjäl mig på er att ni helst inte ska utesluta något (om det nu finns någon där ute som gör något av recepten här, hehe) eftersom allt har sin poäng till rätten.
När ni smakar på risonibasen kommer ni att känna att ni saknar många smaker (åtminstone kände jag så), men krydda inte mer förrän ni har lagt ner kycklingen (där mycket av kryddorna sitter). Efter det steget så kan ni krydda på mer om det behövs. Men annars kommer några fantastiska tillbehör som kommer lyfta hela måltiden!

Tillbehören som lyfter den här rätten är till att börja med den färska oreganon. Jag använde 1,5 dl finhackad färsk oregano. Så här i efterhand hade jag nog kunnat stoppa hela krukan där i för det var verkligen så gott.
Jag har inte använt färsk oregano tidigare så för mig var detta helt nytt. Basilikan går som bara den här hemma men oreganon har jag inte förstått mig på riktigt. Men det är förbi nu vid det här laget. Heja oreganon, mer av den kommer det bli här hemma!

Sen gjorde de här fina tomaterna i vitlöksolja ett stort lyft för rätten. Just nu smakar tomaterna helt fantastiskt och man får verkligen passa på att köpa dem vid den här årstiden när smaken inte sviker en ett dugg.
Vitlöksoljan är enkel att göra. Jag kokade ihop olja, vitlök och chiliflakes i ungefär 20 minuter. Lät det svalna och sedan ringlade jag det över mina tomater. Svårare än så behöver det inte vara för att förhöja tomaternas smak och tillföra ett gudagott tillbehör på risonin!

Okej, det här tillbehöret kan man faktiskt avstå ifrån. Men som Simon uttryckte det när han skopade upp risonin på brödskivan, "vad gott det var med det salta brödet till". Ja det visste väl jag det. Bröd är alltid gott och just det här brödet med flingsalt på ihop med risonin var VÄRLDS.
Men kan tänka mig att en surdegsbaguette hade fungerat utmärkt för mig också. Kanske med ett extra saltat smör på?! MUMS.

Ni som gillar oliver kommer helt klart uppskatta att de fick vara med här. Hela rätten kändes lite "greek style" så varför inte lägga på massor med oliver? Jo KLART vi ska. Jag hade inga kalamatasoliver hemma, men nästa gång ska jag helt klart använda dem.
Och inget Grekland utan fetaost. Den tillförde faktiskt för mig typ allt. Skippa inte osten om man säger så! Nej, här måste ni toppa med fetaost och det är faktiskt ett måste!

Krämig risoni med oreganokyckling, fetaost, oliver & tomater i vitlöksolja
4 personer
Tomater i vitlöksolja
1 dl olja
3 vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes
En handfull utvalda fina tomater i olika storlekar och färger
Salt & peppar
Koka upp olja, vitlök och chiliflakes. Så fort det kokat upp så sänker du värmen och låter det sjuda i 20 minuter. Låt det svalna och häll upp i en flaska eller burk. Den håller upp till 1 månad.
Lägg tomaterna på en tallrik eller ett fat. Ringla över vitlöksoljan, salta och peppra. Servera ovanpå risonin.
Krämig risoni med oreganokyckling
600 g kycklingfilé, i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk balsamvinäger
1,5 msk paprikapulver
1 msk kycklingfond
1,5 dl finhackad färsk oregano
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
2 dl oliver
100 g fetaost, smulad
Olja till stekning
500 g risoni
13 dl vatten *
Ta fram en djup gryta och värm ungefär 2 msk olja i den. Lägg därefter ner kycklingbitarna, hackad vitlök, balsamvinäger och paprikapulver. Låt det fräsas tillsammans tills kycklingen är helt klar och fått en fin yta. I ungefär 5-7 minuter. Häll ner den färska oreganon och rör om. Lägg sedan över kycklingen och skrapa ur pannan från oljan och kryddblandningen som är kvar i en skål och ställ åt sidan.
Häll på en ny skvätt olja i grytan, ungefär 1 msk. Lägg ner de strimlade paprikorna, salta och peppra och låt de fräsa tills de karamelliserats, i cirka 3-4 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt risonin och en till matsked olja. Fräs runt risonin med paprikan bara en kort stund och häll sedan på 6 dl vatten och kycklingfond. Du börjar med 6 dl och får hälla på mer efter hand om det behövs. Jag slutade på 13 dl vatten. *
Sänk värmen och skynda långsamt. Risonin behöver ungefär 10 minuter på sig för att bli mjuk med en liten kärna i. Smaka av och häll på mer vatten efterhand hela tiden. Tänk på att det är bättre desto krämigare den är eftersom när den har stått till sig lite blir den gärna hårdare i konsistensen.
När risonin börjar bli klar så häll ner kycklingen och oliverna. Rör om i någon minut så kycklingen blir varm igen. Ta bort från plattan och servera genast!
Toppa med fetaost, tomater i vitlöksolja och färsk oregano! Vill man ta det ytterligare ett steg längre så servera med ett gott bröd, flingsalt och aioli.
