Chokladfudge och haupia kokospaj med karamelliserade sesamfrön och kakaonibs

 
Det här måste vara den sötaste pajen jag någonsin gjort. 
 
 
Sen jag började fotografera det jag lagar och bakar här hemma så har också nya livsmedel (typ som massor av frukt, grönsaker, färska kryddor..) fått ta större plats i matlagningen än vad de har gjort från början. Just för att jag vill så gärna att det ska bli vackra bilder. Att vi äter med ögonen är ingen nyhet och det märks direkt på bilderna när det saknas färger eller att jag inte lyckats lägga upp det tillräckligt snyggt. 
 
 
Förutom att det inte gör mig någonting att använda mer färgsprakande livsmedel i mina maträtter (för jag fullkomligt älskar ju grönsaker, bär, frukt, mmhmm) så kan jag konstatera efter att jag var ute och fotograferade vid trappan bakom huset, att det är som allra bäst att fotografera utomhus. 
 
Note to myself: därför borde jag inte vara så bekväm alla gånger utan istället pallra mig ut. 
Sen om grannen undrar varför jag ligger ner i gräset och knäpper av bild efter bild på en paj är en annan sak.
 
Eller när Simon kom ner för att se hur bilderna blev och ville komma fram och titta på bilderna i kameran och jag hyser med hela armen och säger, "NEJ, den hinner ju smälta, jag måste SKYNDA mig". Jepp, det där var jag. 
 
Note to myself 2: Såg att nästan alla hade sina fönster öppna när jag var klar...vilket innebär att jag kan ha fått flera nya smeknamn nu hos mina grannar...
 
Men, jag fick åtminstone till några fina bilder, vilket var precis det jag ville. 
 
 
Trots att den här pajen kan vara den vackraste jag gjort så var den riktigt god också. Den innehöll alla saker jag älskar, CHOKLAD, KOKOS, NÖTTER, KÖRSBÄR... Ja man kan säga att den är helt utformad efter mina smaklökar och förhoppningsvis för någon till där ute som vill prova. 
 
Men det som är mest spännande med den här pajen var att jag för första gången provade kakaonibs. De var goda hörrni, mycket goda. Men priset gör mig tveksam och pågrund av det så kan jag inte köpa hem dem särskilt ofta. Men så här någon gång är det helt klart MER än värt det. 
 
 
Botten på pajen är gjord på kokosflingor och vet ni vad det bästa med det är? Även ni som är glutenintoleranta kan äta denna pajen. VINST! Jag älskar när jag kan nå ut till flera genom mina recept. 
 
Sen var den här kokosbottnen precis vad jag behövde. Bottnen i sig självt är ganska söt och kräver inte en större sötning för att uppskattas precis som den är. Vad kommer sen då? CHOKLADLAGRET, YES. 
 
 
När jag säger chokladfudge så menar jag äkta chokladfudge. Det är stora mängder choklad i den här. Det gör pajen en aning mastigare men jag älskar det. Den kraftfulla chokladsmaken får man inte från kakao. Så är det bara. Jag vill använda så mycket choklad jag bara kan. 
 
 
I chokladfudgen gömmer det sig rostade cahsewnötter. Vilket man helt och hållet kan utesluta eller välja en annan nöt om man vill. Men jag älskar nötter, så för mig var valet givet. 
 
Kokoshistorian är lyckligtvis inte slut här (sa jag att jag älskade stapelpajer?? Smak på smak, smak på smak...). För ni undrar säkert när jag ska komma till saken vad Haupia är för något? Jag var bara tvungen att skriva med det i rubriken fast jag tror att det är många som inte vet vad det är. 
 
 
För er som inte vet vad Haupia är så är det en traditionell hawaiiansk dessert baserad på kokosmjölk. Man finner den ofta på luaus, som är en fest eller högtid i Hawaii. Hapuian är populär att använda som topping på tårtor men kan också ätas som den är eftersom det blir som en kokospudding. Både kall och ljummen skulle den vara mycket god läste jag på en sida någonstans.
 
Här serveras den kall som ett tjockt lager ovanpå chokladfudgen. Förstår ni hur fint den bryter av mot den mustiga chokladsmaken?! Jissus..
 
 
Ni behöver inte tänka på att servera något till den här pajen för allt ligger på. Precis som det ska vara tycker jag! Ovanpå kokospuddingen ligger en topp av vispad, fluffig grädde och karamelliserade sesamfrön och kakaonibs. 
 
Det är de små detaljerna som gör det tycker jag. Här kommer det uttrycket verkligen till sin rätt. 
 
 
Jag har karamelliserat sesamfröerna och kakaonibsen i en kastrull tillsammans med lite sirap och smör. Lät det sjuda tills sesamfröerna började bli gyllenbruna. Sedan lät jag de svalna på ett bakplåtspapper och strödde det över pajen. Mina gäster som jag bjöd den här pajen på tog EXTRA av toppingen. 
 
Jag menar, det är väl ändå ett gott betyg om något?! 
 
Och körsbären? Vem kan låta bli att köpa dem egentligen? Inte jag åtminstone. Men toppa med vilket bär ni helst föredrar och gör pajen till er egen, som ni helst vill ha den. 
 
 
Chokladfudge och haupia kokospaj med karamelliserade sesamfrön och kakaonibs  
en pajform ca 20 cm i diametern  
 
Kokosbotten
 
4,5 dl kokosflingor 
1 äggvita 
2 msk flytande honung 
2 msk smält smör 
0,5 tsk salt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Smörj en pajform som är cirka 20 cm i diametern. 
Blanda alla ingredienser i en bunke. Pressa ut kokosblandningen i den smorda pajformen. Försök få ett så jämnt lager som möjligt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kanterna börjar bli gyllenbruna. 
Ta ut och låt svalna. 
 
Chokladfudge med rostade cashewnötter 
 
100 g mörk choklad 
125 g mjölkchoklad, jag använde Fazer´s mjölkchoklad 
200 ml kondenserad mjölk 
2 msk grädde 
0,5 tsk vaniljpulver 
1 dl rostade cashewnötter, grovt hackade 
 
Blanda ner choklad, kondenserad mjölk och grädde i en kastrull och värm det tills chokladen har smält. Ta bort från värmen och häll ner vaniljpulver och cashewnötter, blanda väl, men inte för mycket för det kommer tjockna. Häll chokladfudgen i pajskalet och ställ in i kylskåpet under tiden du gör kokospuddingen. 
 
Haupia, hawaiiansk kokospudding 
 
4 dl kokosmjölk 
0,5 dl strösocker 
1 tsk vaniljpulver 
2 msk maizena + 2 msk kallt vatten * 
0,5 dl kokosflingor 
 
Häll ner kokosmjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt det koka upp på spisen, sänk värmen och låt det sedan sjuda tills sockret löst upp. Blanda maizena och vatten i skål. Häll ner det i kastrullen och rör om undertiden i kokosmjölken. Nu ska det börja tjockna och konsistensen ska bli som yoghurt. Om du tycker att det krävs mer maizena är det bara att blanda ytterligare 1 msk maizena med 1 msk vatten. * 
 
När konsistensen har blivit bra, ta bort kastrullen från värmen och rör ner kokosflingorna. Låt därefter puddingen svalna litegrann och häll sedan puddingen över chokladfudgen. 
Ställ in hela pajen i kylskåpet i cirka 1 timme för att den ska stanna ordentligt. 
 
Karamelliserade sesamfrön och kakaonibs 
 
0,75 dl sesamfrön 
0,75 dl kakaonibs 
1 msk sirap 
1 msk smör 
 
Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Låt det sjuda i cirka 5 minuter tills sesamfröerna börjar bli gyllenbruna och karamelliserats. Lägg ut blandningen på ett bakplåtspapper för att svalna. OBS! Se till att det ligger utspritt och inte ovanpå varandra. 
 
Topping 
3 dl vispgrädde 
1 msk florsocker 
 
Färska körsbär, eller annat valfritt bär 
Karamelliserade kakaonibs med sesamfrön 
 
Vispa grädden tillsammans med 1 msk florsocker. Toppa pajen med den vispade grädden och garnera med färska körsbär och karamelliserade kakaonibs med sesamfrön. 
 
 
Så det är dags för fredagsbak nu antar jag?! Såklart!  
 
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt! :D