Kalljästa surdegsbaguetter

 
 
För en månad sen flyttade vi till en ny lägenhet och då fick jag inte med mig min gamla surdeg, så jag fick helt enkelt göra en ny. Men det var lättare sagt än gjort. Temperaturen i den nya lägenheten är mycket svalare och det har varit svårt att hitta en plats åt suris att trivas på. 
 
Men nu äntligen fick jag fart i den och först ut blev ett par surdegsbaguetter. 
 
 
Dessa tar ungefär 20 timmar att göra så jag har inte gett mig in på dem förut då de nattjästa surdegsbrödet varit så mycket smidigare att göra. Men vilken tur att jag tog tag i det och gjorde dessa för de blev fantastiskt goda. 
 
Det var väldigt längesedan vi köpte färdigt bröd här hemma. Jag är nämligen helt kär i surdegen, den gör helt fantastiska bröd som slår allt färdigbakat bröd i mataffären med hästlängder. Dock når inte mina upp till samma betyg som Alvar & Ivars surdegsbröd. Än...
 
Nästa steg blir att satsa på ett mjöl med bra kvalité. Jag har kollat runt lite efter olika sorter och det ska bli spännande att se om jag märker någon skillnad i bakningen. 
 
 
Surdegsbaguette 
5 stycken 
 
Dag 1, på morgonen: 
50 g vetesurdegsgrund 
125 g vatten 
125 g vetemjöl special 
 
Rör ihop ingredienserna i en bunke och täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 6-8 timmar, tills surdegen bubblat igång ordentligt. 
 
Dag 1, på kvällen: 
300 g vetesurdeg (från morgonen) 
500 g kallt vatten 
800 g vetemjöl special 
20 g salt 
 
Rör ihop surdegen med övriga ingredienser till en deg i en bunke - antingen för hand eller med en degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen sedan vila i 1 timme
 
Efter en 1 timme är det dags för att vika degen. Ta tag i degens ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik den mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills du har gått varvet runt. Täck bunken och låt degen vila i 1 timme till. 
 
Skrapa därefter ut degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora bitar. 
Vik ihop varje bit till ett litet paket genom att först vika in sidorna mot mitten och sedan rulla ihop den uppifrån. 
Låt degen vila på bakbordet i cirka 20 minuter, täck dem med en handduk. 
 
Lägg degen därefter med den släta sidan nedåt och tryck till den lite med handen. Vik sedan överkanten mot mitten och tryck till kanten. Gör likadant underifrån så att ändarna möts på mitten. Tryck ihop med fingrarna. 
 
Vik degen så att över- och underkant möts. Tryck till med tummarna så att ändarna fastnar i varandra och du får en slät rulle. 
 
Rulla till en baguette och avsluta med att spetsa till ändarna. Låt baguetterna jäsa med skarvarna uppåt på en rikligt mjölad handduk. Dra upp duken mellan baguetterna så att de inte jäser ihop. Täck med ytterligare en handduk. 
 
 Låt de jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur, följt av 10-12 timmar i kylskåpet. 
 
Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning. 
 
Lyft försiktigt över baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och gör några längsgående snitt i varje baguette. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 20-25 minuter. Låt de svalna på galler. 
 
0 kommentarer

Kategorier: Bröd
Taggar: Baguette, Bröd, Kalljäst, Surdegsbröd