Sötpotatisgnocchi med balsamico karamelliserade champinjoner i brynt smör & getost

Gnocchi igen. Detta blir min tredje variant på gnocchi jag gör. Vi har ju en kärlek för gnocchi här hemma så när jag trillade över ett recept på sötpotatisgnocchi kunde jag inte motstå att prova.

Den här gången gjorde jag gnocchin på ett helt annat sätt. Degen innehåller utöver mjöl och ägg även mascarponeost. Det blev så gott vill jag lova er.
Gnocchin steks tillsammans med balsamico karamelliserade champinjoner i brynt smör och jag använde både färsk timjan och rosmarin i rätten.
För att inte göra rätten sämre så fick smulad getost och honungsglaserad rödlök göra sig sällskap med gnocchin på tallriken. Det här är så enkelt och så gott!

Sötpotatisgnocchi
4 portioner
2,5 dl mosad sötpotatis
1 dl mascarponeost
2 ägg
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Mosa den kokta sötpotatisen och låt den svalna. Blanda den sedan i en bunke tillsammans med mascarpone, ägg och salt. Börja med att tillsätta 5 dl vetemjöl för att se hur konsistensen blir. Konsistensen ska vara lite kladdig för att gnocchin inte ska bli torr men man ska ändå kunna forma en boll av degen. Jag använde ungefär 6-7 dl vetemjöl, men om degen då fortfarande är för kladdig är det bara att tillsätta mer mjöl.
Dela degen i 4 bitar. Ta en av bitarna och dela den på mitten. Rulla degbitarna till en lång "orm" och dela i valfri storlek. Rulla till biten i handflatan eller runda av den med en gaffel och lägg den färdiga gnocchin på en mjölad bricka så länge. Upprepa med alla degbitarna.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Balsamico karamelliserade champinjoner i brynt smör
4 portioner
500 g champinjoner
50 g smör
1 vitlöksklyfta
0,5 dl balsamico
2 tsk färsk timjan
2 tsk färsk rosmarin
1 tsk torkad chili
Salt & peppar
120 g getost
1 röd lök
Honung
Flingsalt
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem i hälften av smöret i en stekpanna. När champinjonerna mjuknat och vätskan kokat bort, salta och peppra. Tillsätt resten av smöret och sjud det tillsammans med champinjoner tills det blivit brynt.
Tillsätt sedan finhackad vitlök, timjan, chili och rosmarin och rör om ordentligt. Häll sedan på balsamico och ställ stekpannan åt sidan.
Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet i omgångar och låt de sjuda tills de flyter upp till ytan, i ungefär 2 minuter.
När all gnocchi är klar lägg de i stekpannan och stek sedan gnocchin tillsammans med champinjonerna tills de fått en fin yta.
Skala den röda löken och dela den i klyftor. Stek den mjuk i en stekpanna tillsammans med lite smör och honung.
Servera gnocchin tillsammans med smulad getost och den honungsglaserade löken. Glöm inte flingsaltet på toppen, det gör så mycket för rätten tycker jag!
ser jättegott ut :D