Lammfärsbiffar med balsamicosås, sötpotatis och ugnsbakat fikon med honung och pinjenötter
Denna kombinationen av smaker hade jag ingen aning om de skulle passa ihop eller inte. Men det kan jag meddela att de passade alldeles utmärkt tillsammans.
Tillbehören på tallriken är för mig lika viktig som själva huvudingredienserna. Här gifte sig allt och vi bara njöt oss igenom hela måltiden. Sen var den ju super lätt att göra också. Det kan ju inte bli bättre!

Lammfärsbiffar
400 g lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad rosmarin
Salt & peppar
Balsamicosås
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk socker
5 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
0,5 dl kalvfond
1 dl vatten
2 tsk maizena
2 msk smör
salt & peppar
4 st sötpotatisar
Havssalt
1 paket fetaost
Färsk timjan
4 st färska fikon
2 msk pinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela sötpotatisen i halvor och lägg på bakplåtspapper. Strö över havssalt och ugnsbaka i ungefär 30 minuter.
Smula fetaost över sötpotatisen när den är färdig och toppa med färsk timjan.
Börja sedan med såsen så att den hinner sjuda länge på spisen.
Balsamicosås:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en kastrull. Strö över socker och låt löken få lite färg.
Häll på balsamvinäger, vin, fond och vatten i kastrullen och låt det sjuda på spisen tills resten av middagen är klar. Innan servering red av med maizena utrört i lite vatten och avsluta med att vispa ner smöret. Smaka av med salt & peppar.
Biffarna:
Blanda ihop lammfärsen med ägg, vitlök, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Forma till 8 biffar och stek dem i smör, i cirka 5 minuter.
Skär ett djupt kryss i fikonen och pressa dem lite i botten med fingrarna så att de öppnar sig som en blomma.
Sätt in dem i ugnen när det är cirka 10 minuter kvar på sötpotatisen. Fikonen ska bara bli lite lätt varma.
Toppa dem med pinjenötter.