Chipotle köttbullar i tomat & chilisås med klyftpotatis

Det finns en i familjen här hemma som fullkomligt älskar köttbullar. Köttbullar är gott, men ibland är det kul att spetsa till dem lite. Så det fick bli målet med kvällens middag. 
 
Het, rökig smak på köttbullarna, gifte sig bra ihop med en fyllig sås gjord på chili, rött vin, tomater och grädde. 
Chipotlepastan hittar man i tacohyllan och är hur underbar som helst att använda i det mesta! 
 
 
 
Till 4 personer 
Köttbullarna: 
400 g nötfärs 
1 ägg 
1 gul lök 
2 tsk chipotlepasta 
1 tsk sambal oelek 
1 tsk tomatpuré 
1 tsk svartpeppar 
1 tsk paprikakrydda 
1 tsk oxfond 
2 msk timjan 
1 vitlöksklyfta 
ca 3/4 dl ströbröd 
Smör till stekning
 
Tomat & chilisås: 
1 vitlöksklyfta 
1 rödlök 
1 burk finkrossade tomater, ca 400 g 
2 dl rött vin 
1 mörk oxbuljongtärning 
5 dl matlagningsgrädde 
2 tsk sambal oelek 
1 msk tomatpuré 
1 tsk svartpeppar 
1 krm salt 
En näve med färsk hackad timjan 
 
Börja med att göra klyftpotatisen och ställ in dem i ugnen tillsammans med flingsalt och timjan på 200 grader. Jag gjorde mina ganska stora så det krävdes ungefär 40 minuter i ugnen. 
 
Börja sedan med köttbullarna
Du börjar med att hacka löken och vitlöken och lägg i en bunke. Lägg i resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet och mixa med en stavmixer till en slät massa. Häll sedan i nötfärsen och ströbrödet och rör runt ordentligt. 
 
Rulla färsen till bollar och stek dem i smör i en stekpanna. Stek dem nästan färdigt och lägg över dem på en plåt och kör in dem i ugnen medans du gör såsen. 
 
Gör såsen i stekpannan som du stekt köttbullarna i och låt stekfettet vara kvar i pannan för smak. 
Hacka rödlök och vitlök och fräs till det är gyllenbrunt och häll sedan på finkrossade tomater, tomatpuré, kryddor, buljong och rött vin. Låt puttra några minuter och runda av med grädden. 
 
Ta ut köttbullarna ur ugnen och lägg dem i såsen och låt de sjuda med en liten stund innan servering.
 
Receptet har jag hämtat från duktiga byblondie.se