Vanilj- och citronkräm paj med blåbär, passionsfrukt och chokladganache
När mamma och pappa kom på besök i fredagskväll var det en självklarhet att ha något gott till kaffet. Det är ju det roligaste att pyssla med så när jag får äran att bjuda någon på fika blir det bara roligt.
I vanlig ordning testar jag nya saker. Annars utvecklas man ju aldrig, eller hur? Jag trillade in på louisesspis.com och hon har en hel uppsamling av goda recept och väldigt vackra bilder. Där hittade jag pajen blåbärs och citron-/vaniljkräm paj och kände att det här kan passa fint till mina kära päron.
Det var första gången jag kokade min egna vaniljkräm och varför har jag inte gjort det innan? Halleluja så gott!
Den här pajen kan vara bra om man förbereder en dag innan man ska bjuda på den eftersom det krävs en del väntetid. Jag gjorde pajskalet dagen innan men även första steget av vanilj och citronkrämen.

Till en form på cirka 20 cm
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
Mät upp mjölet och sockret i en bunke. Låt smöret stå framme en stund så att det inte är helt kylskåpskallt när du ska använda det. Smula sedan ner smöret i bunken tillsammans med mjölet och sockret så att det blir en smulig massa.
Tillsätt äggula, vatten och vaniljsocker. Använd fingertopparna och blanda samman till en smidig deg men kladdig deg. Samla snabbt ihop degen till en boll, utan att knåda och slå in den i plastfolie och kyl den i cirka 30 minuter.
Ta ut degen från kylskåpet och kavla ut den till ca 3 mm tjocklek på ett lätt mjölat bord.
Smöra en form med avtagbar botten och klä den med degen. Pricka degen med en gaffel och ställ formen i kylen eller i frysen i 15 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta ut formen och klä sidorna med folie. Lägg ett bakplåtspapper på degen och fyll sedan med bakkulor eller okota bönor eller ris innan pajskalet förgräddas i 10-15 minuter. Ta ut formen och ta bort bakkulorna samt folien. Grädda färdigt tills skalet har fått fin färg i ytterligare cirka 10 minuter.
Ställ in pajskalet i kylskåpet.
Vanilj- och citronkräm:
2 äggulor
2 dl strösocker
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 vaniljstång
skal från 1 citron
15 g smör
1/2 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
Dag 1:
Lägg gulorna i en bunke. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt dem med gulorna tillsammans med strösockret. Vispa med en elvisp tills allt har blandat sig ordentligt.
Tillsätt mjölet och blanda samman. Häll sedan på mjölken och vispa igen. Häll smeten i en kastrull och värm blandningen på medelvärme under sakta omrörning till den börjar att tjockna. Använd en ballongvisp och rör i smeten hela tiden tills det börjar sjuda. När du ser första bubblan, sänk värmen och låt det sjuda ytterligare under konstant vispning tills krämen tjocknat.
Ta av från värmen och rör ner citronskalet och sist smöret. Täck krämen med plastfolie direkt på ytan så att det inte bildas ett skinn och ställ i kylskåpet under natten.
Dag 2:
Nu ska du göra en diplomatkräm.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Vispa grädden till medelhårda toppar.
Lägg en fjärdedel av krämen i en liten kastrull och värm upp den på låg värme. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt gelatinet i den varma krämen.
Lägg resterande av krämen i en bunke och vispa upp med en elvisp tills krämen är slät. Tillsätt den varma krämen och vispa igen tills den är slät. Vänd ner den vispade grädden i krämen med hjälp av en slickepott.
Täck med plastfolie på krämens yta och ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar.
Garnering:
1,5 dl blåbär
3 passionsfrukter
Chokladganache:
100 g mörk choklad
1 dl grädde
Smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull och rör ihop till en krämig ganache.
Lägg ihop pajen:
Vispa upp krämen så att den är slät innan du fyller den i pajskalet.
Toppa pajen med blåbär, passionsfrukt och ringla tillsist över chokladganachen.