Älgfärsbiffar med hasselbackspotatis toppad med hasselnötssmul, whiskysås och hemmagjord lingon- och rödlökschutney
Vi hade turen och fick hem en massa älgkött från Simons familj för någon vecka sedan. Så därför blev middagen igår en riktigt lyx för oss som annars aldrig äter viltkött.
Jag hade först inte en aning om vad jag skulle göra med älgfärsen och fick improvisera med smaker jag trodde skulle fungera ihop och det blev faktiskt en bra kombination.

Älgfärsbiffar
500 g älgfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt & peppar
Blanda ihop ingredienserna med älgfärsen och låt den vila en liten stund innan du formar färsen till biffar. Stek dem i smör tills saften börjar komma upp och de fått fin färg.
Hasselbackspotatis med hasselnötssmul
700 g mandelpotatis
2 dl hasselnötter
Salt & peppar
Smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Skåra potatisen i tunna ganska djupa skivor med en vass kniv. Jag brukar lägga potatisen mellan två skärbrädor för att inte skära igenom dem helt.
Lägg potatisen på ett bakplåtspapper och pensla dem med smör och strö över lite salt och peppar.
Krossa hasselnötterna i en mixer och när det är ungefär 10 minuter kvar av potatisen strör du på smulet och låter det gå med i ugnen de sista 10 minutrarna.
Potatisens storlek bestämmer tiden i ugnen med jag hade mina inne i ungefär 20 minuter och sen ytterligare 10 minuter med hasselnötterna.
Whiskysås
2 scharlottenlökar
3 dl grädde
1 dl vatten
4 msk whisky
Soja
Svartvinbärsgelé
Salt & peppar
Skala och hacka löken fint. När du stekt biffarna klart lägger du i löken i stekfettet du har och fräser tills löken mjuknar. Häll sedan på hälften av whiskyn. Rör om och häll sedan på grädden och vattnet. Låt puttra ihop i någon minut och tillsätt resten av whiskyn. Jag smakade av med salt, peppar, soja (mest för färgens skull) och en klick svartvinbärsgelé.
Lingon- och rödlökschutneyn förtjänar en egen sida, så receptet kommer!