Blåbär- och kamomill dutch baby med honungsricotta & färska fikon

 
Hur viktig är er frukost på helgerna? 
 
 
För mig är frukosten på helgen en fin stund, som jag verkligen kan längta efter hela veckan lång. På vardagarna lägger jag ingen större energi på att göra min frukost särskilt speciell. Jag är ganska enkel av mig och väljer ofta att äta samma sak och sitter inte alls särskilt länge vid bordet och njuter av den. 
 
Dessutom brukar jag och Simon gå om varandra och frukosten på vardagen måste jag erkänna inte alls är särskilt härlig nu när jag tänker efter. Men på något vis gör det mig ingenting för då kan jag längta till helgens frukost och göra den till en speciell stund.
 
Vilket jag ÄLSKAR. För det är något med de speciella stundera, visst?
 
 
Så med andra ord tycker jag att ni ska, precis som vi, göra er frukost i morgon eller på söndag till en fin stund. Eller varför inte båda dagarna? Dubbel lycka, YES! 
 
Förtillfället växer det surdeg ur mina öron, hehe. Jag bakar och exprimenterar och går helt bananas. Jag tycker det är så roligt att baka bröd, men svårt! Men ni vet, jag har inte köpt ett färdigt bröd från affären sen i februari. Men jag saknar det inte alls, för hembakat surdegsbröd är VÄRLDS! 
 
 
Men denna lördagsmorgon fick surdegen och jag vila lite ifrån varandra och jag gjorde istället en DUTCH BABY. Vilket jag SÅ LÄNGE har velat göra. 
 
En dutch baby, eller en tysk pannkaka som det också kan kallas är en pannkaka som vanligtvis serveras till frukost i många hem. Jag har förstått det som att den härstammar från Tyskland, men vågar inte sätta mitt lillfinger på det (men man kan ju gissa att det stämmer med tanke på att den kallas tysk pannkaka, hehe).
 
Den görs på mjöl, ägg, mjölk, vanilj och kanel. Det förekommer att man också har bär eller frukt i den. Man bakar den i en gjutjärnspanna som ställs i ugnen. Man kan servera den med socker, färskpressad citron, smör, frukt/bär eller sirap. Jag menar när jag läste det här så var min första tanke bara ---> klart jag ska testa! Sagt och gjort! WOW, bästa lördagsfrullen jag ätit på länge.
 
Jag gjorde min lite annorlunda än den tradiotionella. Ni vet, jag söker ju jämt efter lite utmaningar...
 
 
I min dutch baby har jag smaksatt mjölken med kamomillte. Jepp jag har hakat på det hela smaksätta med te grejen. Jag måste säga att jag gillar det och detta får mig att komma på nya saker jag vill testa smaksätta med te! 
 
Jag kunde faktiskt inte tänka mig en dutch baby utan bär. Att det blev blåbär var bara en ren slump, det jag var sugen på och det jag hade hemma. Så tar vilket bär ni vill. Jag kan inte tänka mig något annat än att allt passar i den här pannkakan. 
 
 
Om ni inte har en gjutjärnspanna så kan ni göra det i en ugnsform. Men jag har helt fastnat på att servera alla rätter jag lagar hemma i stekpannan. Jag menar, HUR SMIDIGT är inte det?! Mindre disk för mig. Eller för Simon rättare sagt (det brukar vara han som åker på disken efter maten...mohaha). 
 
Ni kanske minns att jag beklagade mig lite över alla vardagssysslor som numera ligger på mina axlar för att jag är hemma och studerar. Jepp, så ni vet att vi behöver inte tycka särskilt synd om Simon alls att han får diska. Sa jag förresten att vi har en diskmaskin också? Nej precis! <-----En liten parantes bara. 
 
 
Okej, nog om det nu. Nu ska vi prata om det absolut viktigaste enligt mig. Tillbehören såklart!
 
Tillbehören till en dutch baby är A och O. Sen vår resa till USA har ricotta etsat sig fast i mitt huvud och jag vill helst ha det till allt. Mat som bak. Jepp, det är så gott. 
 
 
 
 Så jag valde att göra en honungsricotta. Det behövdes inte mer vill jag lova er. 
 
Gillar ni också den gryniga konsistensen som ricottan har? ÅHH JAG MED. Sen älskar jag att den är naturell i smaken och man kan göra precis vad man vill med den i smaksättning. Eller bara äta den som den är för det är ljuvligt det också. 
 
 
Vi är inte riktigt klara med tillbehören än. Jag valde att blanda jordgubbar med lite kanel (är helt inne på kanel just nu, är det höstkänslorna tros??) och skiva upp färska fikon till. 
 
Kom igen hörrni, FÄRSKA FIKON?! Jag hoppas verkligen ni har fyllt ert fruktfat med det hemma hos er. Åtminstone är det överladdat med fikon här hemma..
 
 
Blåbär- och kamomill dutch baby med honungsricotta & färska fikon 
2-3 personer 
 
Honungsricotta 
 
2 dl ricottaost 
2 msk flytande honung 
1 tsk vaniljpulver 
1 tsk citronzest (valfritt men jag älskar det) 
 
Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaka av med mer honung och citronzest om det behövs! 
 
Blåbär- och kamomill dutch baby 
 
1,5 dl mjölk 
2 kamomillte påsar 
1 msk smör 
2 dl blåbär 
En nypa kanel 
3 rumstempererade ägg 
1 tsk vaniljpulver 
0,5 tsk salt 
1,5 dl vetemjöl 
 
Häll mjölken i en kastrull och låt den precis bli varm. Ställ kastrullen åt sidan och lägg ner kamomillte påsarna i 10 minuter. Krama ur påsarna från mjölken innan du plockar bort dem från kastrullen. *
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Blanda mjölken *, ägg, vaniljpulver, salt och mjöl i en bunke. Vispa med elvisp i cirka 30 sekunder, eller tills det blir en smet. 
 
Värm en cirka 22 cm stor stekpanna som tål att vara i ugnen på spisen. Smält 1 msk smör och häll därefter på blåbären och en nypa kanel. Sjud i 1-2 minuter och rör om försiktigt under tiden. 
Ta bort stekpannan från plattan och putta blåbären till mitten av stekpannan. Häll därefter långsamt på smeten ovanpå blåbären. 
 
Ställ in stekpannan i ugnen och ugnsbaka tills den sväller och blivit gyllenbrun i cirka 15-20 minuter. 
 
Tillbehör på tallriken som jag tycker man inte ska missa: 
Jordgubbar med kanel - blanda jordgubbar med en nypa kanel 
Delade färska fikon 
Honungsricotta 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Servera dutch baby'n med alla ovannämnda tillbehör x2. Jepp, för bästa resultat serrni! 
 
 
Jag hoppas er frukost i helgen blir den mysigaste stunden på den här veckan! 
3 kommentarer

Kategorier: Frukost
Taggar: Blåbär, Dutch baby, Honungsricotta, Kamomill

#1 - - Norrbotten emma:

så sjukt galet gott de såg ut =)
HA EN FIN FREDAG

Svar: Tack så mycket Emma!
Alicia Hedlund

#2 - - Jennifer :

Det där såg ju otroligt gott ut! Kanske något man ska prova snart.


http://hurematen.blogg.se

Svar: Tack så mycket Jennifer! Ja det tycker jag verkligen att du ska göra :)
Alicia Hedlund

#3 - - Isabel:

SÅÅ GOTT DET SER UT! :D

Svar: Åh tack! Vad glad jag blir :)
Alicia Hedlund